Sove su fascinantna stvorenja. Prelepe su, sa krupnim mudrim očima i ispuštaju legendarni zvuk – huk. Ove ptice grabljivice, pre svega su neverovatni lovci i zbog toga imaju veliki uticaj na ekosisteme u kojima žive. Njihov položaj pri vrhu lanca ishrane čini ih osetljivim na promene koje se u njemu dešavaju.

Životinje koje su plen sova moraju biti zdrave i mora ih biti u izobilju. I obrnuto, populacija sova takođe mora biti zdrava i brojna kako bi mogla da adekvatno kontroliše brojnost životinja koje su im plen.

Ovaj princip se ponavlja u lancu ishrane. Dakle, kada su predatori poput sova brojni i zdravi, to je obično znak uravnoteženog ekosistema. Ako zdravlje ili broj predatorskih vrsta opada, šanse su da se nešto dešava u okruženju što menja prirodnu ravnotežu. To znači da je, sa stanovišta očuvanja prirode, ptice poput sova važno nadgledati.

Šta čini sove tako izvrsnim lovcima?

Sove imaju posebne alate koji im daju prednost prilikom lova. Imaju neverovatno osetljiv vid i sluh, nečujno perje, prodorne kandže i veoma oštre kljunove. Pored toga, glava im se može okrenuti i do 270 stepeni! Ovo im omogućava da postave oči i uši u određene položaje kako bi bolje locirale druge životinje.

Neke sove imaju  pramenove perja na vrhu glave, poput ušiju, ali to uopšte nisu uši. Za razliku od spoljnih isturenih ljudskih ušiju, slušne strukture ptica su unutrašnje. Ušne šupljine sova koje prvenstveno love u mraku su asimetrične, što znači da se međusobno razlikuju, jedna je viša ili niža od druge. Ovakvo pozicionirane uši i posebno usmerenje perja lica sove omogućavaju im da bolje čuju zvuk plena u mraku i precizno ocene njegovu lokaciju.

Sove su takođe opremljene veoma posebnim perjem koje prigušuje njihov let. Možda mislite da ptičja pera svakako nisu bučna, ali u poređenju sa drugim pticama grabljivicama, poput sokola ili jastreba, sove u letu su gotovo potpuno nečujne. Čudno je videti nešto tako veliko kako tako tiho klizi kroz guste, šumovite močvare, bez i najmanjeg daška vetra, ili talasa lišća.

Sove i druge ptice grabljivice su često ključne vrste

“Ključna vrsta” (eng. keystone species) je pojam koji je 1969. godine uveo zoolog Robert Pejn, da opiše one vrste životinja koje imaju izuzetno veliki uticaj na svoje životno okruženje i na druge organizme koji ga nastanjuju. Bez ključne vrste, ekosistem bi bio drastično drugačiji ili bi prestao da postoji.

Sove su izuzetno korisne ptice

Osnovni plen sova su glodari. Tako na primer, jedna sova može da pojede veliki broj glodara i malih sisara, pa sove mogu biti od velike koristi u mestima gde je populacija glodara velika.

Gusta, urbana područja često naseljava veliki broj pacova i miševa, čija brojnost ako se ne kontroliše može biti uzrok pojave bolesti. U seoskim područjima, prekomerna brojnost voluharica i poljskih miševa koji se hrane usevima mogu načiniti značajnu štetu poljoprivrednicima. Sove su prirodni ekološki besplatni rodenticid koji je višestruko koristan poljoprivrednicima i važno je obezbediti im dobre uslove za život.

Gde pronaći sove

Postoje mnoge vrste sova koje žive u neposrednoj blizini ljudi. Možda se nalaze u potkrovlju lokalnog farmera ili u visokom drvetu na obodu grada. Ponekad je jednostavno dovoljno biti u blizini kada su sove aktivne i držati oči i uši otvorenima!

Ako govorimo o sovama u gradovima, prestonica sova u Srbiji je svakako Kikinda. Sremska Mitrovica, takođe ne zaostaje po brojnosti gradskih sova. Ako prolazite kroz Sremsku Mitrovicu, u samom centru grada naići ćete na veliko zimovalište sova ušara.

Želite da pomognete sovama, ali niste sigurni kako?

Smanjite svetlosno zagađenje! Sijalice i razne lampe koje svetle u dvorištu tokom noći ometaju sove tokom noćnog lova. Isključite ih kada vam nisu potrebne.

Omogućite im sigurno mesto za odmor tokom dana. Ako vidite sovu u starom ambaru tokom dana, nemojte se uplašiti. Sklonila se da se odmori dok ne dođe veče i vreme da krene u lov.

Suzdržite se od upotrebe rodenticida i drugih otrova. Otrovi neće samo uništiti glodare već će uticati na čitav lanac ishrane – sove i druge ptice grabljivice koje se glodarima hrane. Time se zapravo čini dosta štete čitavom ekosistemu, što na kraju utiče na čoveka. Ako imate problem sa glodatima na polju, sova je najbolja zaštita koju nikada nećete morati da kupite. Zato ih nemojte ugrožavati.

Upoznajte se sa radom udruženja građana koji štite ptice i druge životinje! Ruralni centar „Sova“ dugo prati i štiti sove u Sremskoj Mitrovici. ORCA je podržala njihovu inicijativu da reše dva velika problema za sove – ugrožavanje staništa lošom praksom orezivanja drveća i stradanje od sudara sa staklima poslovnih zgrada. Pročitajte više o njihovoj akciji i uključite se!

Prevela: Jelena Jovanović, priredila ORCA

 

Ako vam se ovaj tekst dopao pročitajte i:

  1. Upoznajmo vuka
  2. Evropski bizon više nije ugrožena vrsta
  3. Nosorog: zaštitimo nežnog džina od izumiranja