U našoj zemlji, česte su duge i oštre zime, sa jutarnjim mrazevima i vlažnim, hladnim vazduhom. Pomozite svom ljubimcu da lako prebrodi ove zimske mesece i ostane zdrav i srećan, tako što ćete se pridržavati sledećih 10 jednostavnih pravila:

  1. Izbegavajte da ostavljate svoje ljubimce napolju tokom hladnih zimskih meseci. Većina pasa i sve mačke su mnogo bezbedniji, zdraviji i srećniji ako se drže unutar doma. Kada izvodite psa u šetnju, to činite na povocu, a kratkodlaki psi će se bolje osećati ukoliko su od hladnoće zaštićeni džemperićem. Nikada nemojte puštati psa da se kreće sam, bez vašeg nadzora. Isto se odnosi i na mačku. Mačkama koje se puštaju napolje bez nadzora prete mnoge opasnosti od smrzavanja, povreda i smrti u saobraćaju, pasa, povreda u obračunima sa drugim mačkama i nesavesnih građana.
  2. Imajte u vidu da se više ljubimaca izgubi zimi, nego tokom bilo kog drugog godišnjeg doba. Zato obavezno mikročipujte svog ljubimca, zakačite mu identifikacioni privezak na ogrlicu, a noću i tokom snežnih padavina izbegavajte da puštate pse sa povoca.
  3. So i druge hemikalije koje se koriste za topljenje snega i leda mogu iritirati jastučiće na šapama vašeg ljubimca. Obrišite njegove šape i stomak peškirom pre nego što počne da ih liže, kako ne bi eventualno iziritirao i sluzokožu usta.
  4. Nikada nemojte šišati ili brijati svog ljubimca do kože po hladnom vremenu, jer duža dlaka zadržava više toplote. Kada zimi kupate svog ljubimca, obavezno ga dobro osušite pre nego što ga izvedete u šetnju. Ako ste vlasnik kratkodlakog psa razmislite o tome da mu nabavite džemperić, koji će ga zaštititi od hladnoće. Džemperić treba da prekrije vrat, grudi i stomak, sve do korena repa.
Kućni ljubimac - mačka na snegu
  1. Bez obzira na temperaturu, hladan i oštar vetar može narušiti zdravlje vašeg ljubimca. Pas i mačka su najsrećniji i najzdraviji ako se drže unutar doma. Ukoliko vaš pas ipak veći deo svog života provodi napolju u dvorištu, imperativ je odgovarajuće sklonište od nepovoljnih vremenskih uslova u vidu suve i čiste kućice za pse. Kućica mora biti kvalitetno izrađena tako da u njoj nema promaje i vlage, a mora biti dovoljno velika da pas u njoj može stajati, okrenuti se oko sopstvene ose i udobno ležati. Prevelike kućice za pse nisu odgovarajuće, jer ne mogu zadržati toplotu psećeg tela. Pod kućice treba da je izdignut nekoliko centimetara iznad tla i iznutra prekriven slamom. Kućica treba da je okrenuta od vetra, a vrata treba da su prekrivena nepromočivim zastorom, najbolje najlonom ili plastičnom ciradom.
  2. Ljubimcima koji provode dosta vremena napolju u dvorištu, potrebno je zimi više hrane, jer održavanjem toplote svog tela troše više energije. Redovno proveravajte posudu sa vodom vašeg ljubimca, kako biste osigurali da se voda ne zaledi. Koristite plastične posude za hranu i vodu, umesto metalnih, jer se pri niskim temperaturama može desiti da se jezik životinje zalepi za hladan metal i tako povredi.
  3. Štenci ne mogu tolerisati niske temperature tako dobro kao odrasli psi. Zbog toga je bolje štence trenirati da nuždu vrše unutra na novinama nego na terasi ili u dvorištu, kako se ne bi razboleli. Ukoliko je vaš pas osetljiv na hladnoću zbog starosti zdravstvenog stanja ili rase kojoj pripada, nemojte ga držati u dvorištu. Omogućite mu da po hladnom vremenu bude unutar toplog doma.
  1. Topli motori parkiranih automobila privlače mačke i manje divlje životinje, koji se mogu zavući ispod haube. Kako biste izbegli povrede ili smrt životinja koje su se eventualno sakrile ispod haube vašeg automobila, pokucajte jako po haubi automobila da ih uplašite i oterate, pre nego što upalite motor.
Kućni ljubimac na snegu tokom zime
  1. Nikada ne ostavljajte ljubimca u automobilu po hladnom vremenu. Na isti način na koji se leti automobil ponaša kao rerna, zimi se ponaša kao frižider – zadržava hladnoću i može uzrokovati uginuće vašeg ljubimca usled smrzavanja.
  2. Antifriz (tečnost protiv smrzavanja vode u sistemu za hladjenje motora vozila) je smrtonosni otrov, ali je slatkog ukusa pa može privući decu i životinje. Pažljivo čistite i brišite prosute hemikalije i obavezno antifriz (kao i sve druge kućne hemikalije) čuvajte zatvorene, van domašaja dece i životinja. Ukoliko je moguće, umesto prizvoda za hlađenje izrađenih na bazi etilen glikola, koristite one na bazi propilen glikola koji ako su progutani u manjim količinama, neće oštetiti zdravlje ljubimaca, napuštenih i divljih životinja ili vaše porodice.

Najbolji “recept” za zaštitu ljubimaca od zimskih hladnoća je da im dozvolite da vetrovite dane i duge, hladne noći provedu uz vas u toplini vašeg doma. Najsrećniji su oni psi koji se redovno izvode u šetnju i rekreaciju, ali ostatak vremena provode uz svoje vlasnike, i mačke kojima je omogućeno da dremaju u krilu svog vlasnika ili uz toplotu radijatora i drugih grejnih tela. Mačke i psi su socijalne životinje kojima je potrebno društvo njihovih vlasnika, pa zato zaslužuju da dugu zimu provedu unutar doma uz Vas i Vašu porodicu.