Kompostiranje se u Srbiji sve više prepoznaje kao dobar način odlaganja i korišćenja biorazgradivog otpada. Ipak, to nije slučaj u Babušnici, maloj opštini pirotskog okruga, gde otpad iz poljoprivrede, baštenski otpad i ostali biorazgradivi otpad čine preko 50% ukupnog otpada.

U Babušnici se biorazgradivi otpad često spaljuje u domaćinstvima na poljoprivrednim parcelama, uprkos tome što je to zabranjeno. Drugi čest način odlaganja biorazgradivog otpada je na lokalnu deponiju. Tako se zagađuje zemljište, voda i vazduh.

Udruženje “Kuća za nas” iz Babušnice, predlaže kompostiranje kao održiv način iskorišćavanja biorazgradivog otpada u korist prirode i čoveka. Miljana Rančić, zastupnica udruženja i polaznica Liderskog trening programa ORCA Akademije, želi da Babušnica postane primer pravilnog upravljanja biorazgradivim otpadom iz domaćinstva i prva opština koja je propisala i primenjuje kompostiranje kao primarni način upravljanja biorazgradivim otpadom iz domaćinstva.

Kroz inicijativu “Kompostiraj – profitiraj!”, udruženje “Kuća za nas” će napraviti prvi korak ka tome. Obučiće zainteresovane poljoprivrednike da kompostiraju i pomoći će im da uspostave proces kompostiranja na svojim gazdinstvima. I ne samo to, izradiće predlog za uključivanje kompostiranja kao načina za upravljanje biorazgradivim otpadom u lokalne propise u Babušnici.

Šta je kompostiranje?

Kompostiranje je proces pri kome se biorazgradivi otpad, pomoću aktivnosti mikroorganizama koji žive u tlu (bakterije, gljivice, sitne životinje) i uz prisustvo kiseonika, pretvara u kompost.

Kompost je proizvod koji dobijamo kompostiranjem. To je materijal sličan humusu koji je bogat hranjivim materijama za biljke.

Koje su koristi od kompostiranja za prirodu i ljude?

Prednosti kompostiranja su mnoge. Korišćenje komposta obogaćuje zemljište i unapeđuje njegovu plodnost, pomaže zemljištu da zadrži vlažnost i suzbija bolesti biljaka i štetne organizme.

Korišćenje komposta smanjuje potrebu korišćenja hemijskih preparata koji se koriste kao đubrivo. Jednom rečju, korišćenje komposta stvara samoodrživo, plodno tlo, spremno za poljoprivrednu proizvodnju.

Kompost se koristi kao đubrivo za poboljšanje zemljišta i ima izvesnu tržišnu vrednost. Ostvaruje se finansijska ušteda jer kompost zamenjuje kupovna veštačka đubriva.

Korišćenje komposta povoljno utiče na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i produžava se vek korišćenja deponija, te na taj način doprinosi zdravijoj životnoj okolini.

Šta je sve postignuto u okviru inicijative „Kompostiraj – profitiraj!“?

  • istražene su politike i propisi iz Srbije i zemalja u okruženju, na temu kompostiranja kao modela održivog upravljanja biorazgradivim otpadom iz domaćinstva;
  • kreiran je, na osnovu istraživanja, predlog uključivanja kompostiranja u lokalne propise u Babušnici i predstavljen opšinskoj upravi na sastanku, gde je naišao na odobravanje;
  • pilot grupa od 10 poljoprivrednih proizvođačaokupljena je i obučena da kompostira biorazgradivi otpad iz domaćinstva;
  • poljoprivrednicima je dodeljeno 10 kompostera u cilju olakšavanja procesa kompostiranja;
  • poljoprivrednicima je obezbeđena stalna podrška udruženja „Kuća za nas“, da uspostave i održe proces kompostiranja u svojim domaćinstvima. Više od 50 poseta domaćinstvima, obavljeno je u toku pet meseci, a svi poljoprivrednici su proizveli kompost;
  • kreirano je praktično uputstvo za uspostavljanje procesa kompostiranja u domaćinstvu, kao način podrške svima koji žele da nauče da kompostiraju;
  • organizovano je 5 uličnih akcija na kojima je promovisano kompostiranje. Akcije je posetilo oko 600 građana, a tokom akcija je podeljeno i oko 1000 letaka sa praktičnim uputstvom za kompostiranje;
  • organizovan je i događaj “otvorena vrata” u jednom od podržanih domaćinstava, sa ciljem da se zainteresovanim građanima pokaže kako izgleda kompostiranje u praksi.

Podršku za inicijativu “Kompostiraj – profitiraj!”, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!