Podučavanje dece brizi o kućnim ljubimcima ne samo da je odličan način da deca postanu odgovornija, već i empatična prema potrebama drugih.

Briga o kućnim ljubimcima je idealan način da naučite decu odgovornosti. Sva deca vole da imaju svog ljubimca, ali često nisu svesna da treba da se stvarno brinu o tom ljubimcu, hrane ga i čiste za njim. Kućni ljubimac često nije prilagođen uzrastu, što otežava brigu o njemu. Prvi važan korak jeste odabir ljubimca koji je primeren uzrastu vašeg deteta. Na primer, dete mlađe od četiri godine i samo još uvek uči o osnovnim stvarima, te bi učenje o tome kako da istovremeno vodi računa o ljubimcu bilo previše za njega.

Za mlađu decu

Ukoliko već imate kućnog ljubimca u porodici, vaše dete je već upoznato sa svim svakodnevnim obavezama vezanih za ljubimca kao što su hranjenje, šetanje, pa čak i čišćenje za njim. Sledeći korak je da objasnite detetu da će jedna od ovih obaveza od sada biti njegova odgovornost. Važno je da izaberete nešto što vaše dete može da obavi bez nanošenja štete sebi ili ljubimcu, i bez poteškoća. Na primer: čišćenje mačije kutije s peskom može da bude opasno za malo dete. Mlađa deca često stavljaju prste u usta ili u oči, tako da bi ovo bilo bolje zaduženje za starije dete. Dobar primer obaveze koja nije rizična je svakodnevno davanje sveže vode vašem ljubimcu.

Ono što treba da imate na umu kad pokušavate da naučite dete odgovornosti putem brige o ljubimcu je da pazite da mu ne zadate previše obaveza odjednom. Previše odgovornosti može da ima negativnu posledicu, odnosno da dete zamrzi kućnog ljubimca. Upamtite da količina obaveza vezanih za ljubimca treba da se povećava srazmerno sa dečijim uzrastom. Malo po malo, možete da pustite svoje dete da hrani i šeta ljubimca. Kako broj obaveza bude rastao, vaše dete će se takođe osećati korisnijim i njegovo samopouzdanje će se razvijati. Na ovaj način su se postepeno petogodišnji Vasilije, učesnik konkursa “Klinci i ljubimci” i njegova kuca Hak o kojem Vasilije brine.

“Hak je jedan dobar i pitom pas. Oko mesec dana je kod nas i mogu reći da je to bila ljubav na prvi pogled. Vasa ne bi nikuda bez Haka, u svakoj prici su njih dvojica, prva misao jutrom je Gde je Hak?, onda užurbano juriša ka vratima da bi ga pomazio. Po čitav dan su zajedno do mraka, igraju se, maze… Vasa uživa u kupanju, češljanju. Iako je petogodišnji dečak, vodi punu brigu o Haku”, kaže Vasilijeva mama.

Kućni ljubimci ne samo da čine decu odgovornijom, već i empatičnom prema potrebama drugih. Deca su po prirodi uglavnom, ako ne isključivo, usmerena na sopstvene potrebe, tako da će proces brige o ljubimcu imati značajan uticaj na razvoj njihove ličnosti, i naučiti ih da uzimaju u obzir potrebe drugih. Možete, na primer, da tražite od svog deteta da vodi računa o raspoloženju ljubimca i da vas obavesti ukoliko deluje tužno ili bolesno, kako biste zajedno mogli da ga odvedete kod veterinara. Ova vežba može da deluje jednostavno, ali će naučiti vaše dete jako važnu lekciju – da saoseća sa potrebama i osećanjima drugih ljudi.

Za stariju decu

Što se tiče starije dece koja žele svog kućnog ljubimca, jako je važno da razgovarate o njihovim odgovornostima pre nego što dobiju ljubimca. Objasnite svom detetu da ljubimac nije igračka, da mora svakodnevno da se hrani i da se za njim čisti, baš kao što ni vi niste zanemarili brigu o njima kada ste bili previše umorni ili zauzeti. Još je važnije da se pobrinite da vaše dete razume da je kućnom ljubimcu potrebna pažnja i da ga ne sme zapostaviti samo zato što oseća umor ili je neraspoloženo.

“Posebna ozbiljna odluka se donela onog trenutka kada je Milica došla u naš dom! Dolaskom je samo potvrdila nase mišljenje da je odnos dece i ljubimca  nešto posebno, neopisivo. Naša Milica učestvuje u razvoju naše dece… deca imaju još veću sigurnost, odanost, samopouzdanje. Znatiželja kod dece da se raspituju o rasi svog ljubimca, daje im moć da zavole i ostale rase i životinje uopšte. Odnos koji stvara najveće prijateljstvo je ljubav psa i deteta“, kaže Dragana Milanović, mama  malog Mateje.

Ukoliko vaše dete ima preko šest godina trebalo bi da mu dozvolite da samo izabere svog ljubimca, bilo da je u pitanju pas, mačka ili morsko prase. Međutim, pre posete pet shopu  ili prihvatilištu, bilo bi dobro da posetite lokalnu biblioteku ili knjižaru kako biste nabavili knjigu o ljubimcu koje je vaše dete izabralo. Recite detetu da pročita knjigu a da zatim podeli sa vama informacije iz knjige. Obratite pažnju koliko je dete voljno da to uradi, kao i koliko detaljno razume podatke iz knjige. Ukoliko ne obraća previše pažnje na sadržaj knjige, ili je samo prelistava nekoliko trenutaka, to je verovatno dobar pokazatelj kako će se brinuti o ljubimcu. To ne znači da ga on ne želi, ali uzbuđenje oko ljubimca, zajedno sa energijom koja je potrebna za brigu o njemu, ima običaj da jako brzo bledi. O odgovornosti koju su njena deca – Jelena i Ilija, preuzela kada se u dom njihove porodice uselio ljubimac Šapica, mama Nada kaže:

“Imati ljubimca je divna stvar za celu porodicu, bez obzira da li se radi o kuci, maci ili nekoj drugoj životinji. Deca koja odrastaju uz životinje razvijaju empatiju i druge pozitivne osobine: brižna su, nežnija, plemenitija, osećajnija prema drugim živim bićima. Takođe, deca uz ljubimce uče kako izgleda brinuti se o nekome. Možda se nekim roditeljima to čini kao velika obaveza, ali to nije tako, govorim iz ličnog iskustva. Jelena i Ilija su veoma srećni sa Šapicom. Ona je ženka ruskog toy terijera stara 4 godine i ravnopravni je član naše porodice. Naša deca su od samog početka prihvatila deo obaveza oko Šapice, npr. redovno proveravaju da li ima svežu vodu i dovoljno hrane u činiji, a kada još malo porastu moći će samostalno da izvode Šapicu napolje. ”

Postarajte se da vaše dete razume sve nove obaveze koje će imati oko kućnog ljubimca; sa nekim ljubimcima će imati više obaveza nego sa drugima. Ukoliko vaše dete želi psa, objasnite mu da pas mora da se hrani dva puta dnevno, da ima svežu vodu, svakodnevnu šetnju i da mu je neophodno mnogo pružene pažnje kako bi bio zdrav i razvijao se. Kada budete izabrali vrstu ljubimca, sedite i napravite spisak svih obaveza koje podrazumeva briga o vašem ljubimcu i porazgovarajte sa decom o tome koje dužnosti smatraju da mogu sami da obave. Bolje je da date detetu jednostavnu svakodnevnu obavezu nego složeniju koja se ređe javlja.

“Moj tata nam je kupio konja za ljubimca zato što svi u porodici volimo konje. I hteli smo da imamo nešto drugačije od drugih. Samantu mnogo volim i svaki dan je češljam i dajem joj kukuruz i vodu. A najviše voli kockice šećera. Kad je vodim u štalu obavezno jašem i tada se osećam odraslo i slušam najlepši zvuk a to je topot konja”, kaže mali Nenad Prusač o svom odnosu sa ljubimicom Samantom.

Važno je još jednom napomenuti da detetu date zadatak koji je u skladu sa njegovim sposobnostima jer će u suprotnom osećaj frustracije uništiti odnos deteta i ljubimca, a kućni ljubimac će vremenom postati izvor frustracija umesto sreće. Vašem detetu će značiti ukoliko mu objasnite tačan razlog zbog kog je obaveza koju ste mu namenili važna za dobrobit ljubimca, kao i posledice po ljubimca ako se zadatak ne odradi kako treba ili u potpunosti zanemari.

“Smatram da je za ljude važno da im neko odmalena usadi ljubav prema životinjama, tako što će pre svega rasti jedni uz druge a i brinuti kako o svojim ljubimcima, tako i o uličnim – napuštenim. Vanja je treće dete i ona pored roditelja, i od brata i sestre ući da ih voli, ali i izvodi i brine o njihovom zdravlju. Mi smo ponosna pet friendly porodica”, kaže Andrijana Vojvodić, mama tri mališana.

Obaveze prilagođene uzrastu

Deca mlađa od pet godina

 • Pomažu roditeljima da stave hranu i vodu u posude za ljubimce, mada bi roditelji i dalje trebalo da budu oni koji aktivno hrane životinje, pogotovo ako su u pitanju psi.
 • Peru i stavljaju posude ljubimca na mesto.
 • Pomažu u sklanjanju igračaka i pri jednostavnijem čišćenju za ljubimcem (uz pomoć roditelja).
 • Pomažu pri četkanju i nezi.

Deca uzrasta od 5 do 10 godina

 • Stavljaju hranu i vodu u posude, još uvek pod nadzorom roditelja kada su u pitanju psi s obzirom da oni mogu da postanu uzbuđeni te da ugrizu kada je hrana u pitanju. Sve druge ljubimce mogu da hrane bez nadzora.
 • Pomažu pri čišćenju i održavanju ljubimčevog prostora, na primer trešenje kreveta za ljubimce ili prostirke iz kaveza, pranje delova u kom su životinje, pranje i čišćenje posuda za ljubimce.
 • Nega i po mogućnosti kupanje, u zavisnosti od veličine kućnog ljubimca (uz pomoć roditelja).
 • Pomoć pri istrčavanju i šetnji, u zavisnosti od veličine kućnog ljubimca (uz pomoć roditelja).
 • Čišćenje za ljubimcem nakon što izvrši nuždu, a roditelj treba da se postara da dete nakon toga temeljno opere ruke.

Deca starija od 10 godina

U ovom uzrastu se svi aspekti nege ljubimca mogu odgovorno preuzeti osim ukoliko nemate jako velikog psa. Vaše dete bi trebalo da preuzme celovitu brigu o čišćenju dela u kom ljubimac vrši nuždu (skupljanje izmeta u bašti), a to je zadatak koji ćete najteže naterati dete da obavlja.

Zapamtite, najbolji način da naučite vašu decu da budu odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca jeste da im pokažete kako se to radi i budete dobar primer deci. Kada imate naporan dan, pobrinite se da izdvojite vreme da prošetate psa ili iščetkate mačku, i skrenete detetu pažnju na to na pozitivan način. Uz strpljenje, upornost i pozitivno potkrepljenje, deca će početi da shvataju da ste dobar vlasnik i slediće vaš primer.

Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte i:

 1. 7 razloga zašto svako dete treba da ima ljubimca
 2. Kako da naučimo decu da se lepo ophode prema životinjama
 3. Zašto deca treba da provode vreme u prirodi