Idete na letovanje ili kraći put? Odlučili ste da godišnji odmor provedete van grada sa porodicom ili prijateljima? Lako je zaboraviti na potrebe ljubimca usled uzbuđenja i žurbe koja uvek prati planiranje puta, pakovanje, razgovore i dogovore sa prijateljima. Zato je važno da unapred isplanirate kome ćete prepustiti brigu o ljubimcu dok ste na putu. Da li je pansion za pse i mačke idealno rešenje, ili ipak postoji mogućnost da vašeg ljubimca pričuvaju prijatelji… ili možda čak da krene sa vama na odmor?

Pansion za pse i mačke

Jedan od najboljih načina da svom psu ili mački obezbedite siguran smeštaj, brigu i negu dok ste na odmoru je da ih smestite u neki od pansiona za pse i mačke. Možete ih pronaći tako što ćete pitati svog veterinara, preko internet pretraživača ili društvenih mreža.

Vlasnici proverenih pansiona će želeti da vide uredne potvrde o vakcinaciji vašeg ljubimca, pa je važno da ovu zakonsku obavezu ispunite na vreme.

U našoj zemlji, pansion za pse i mačke detaljno je definisan Zakonom o dobrobiti životinja (od člana 61 do člana 64). Preporučljivo je da se dobro raspitate o izabranom pansionu i obavezno ga posetite pre nego što tamo ostavite ljubimca. Proverite da li su boksevi u kojima se životinje drže čisti i da li je životinjama uvek dostupna sveža voda. Zaposleni moraju životinjama obezbediti adekvatnu ishranu, a pse svakodnevno izvoditi u šetnju. Neophodno je da u pansionima postoji i veterinarski nadzor.

Nakon posete pansionu i odluke da baš tamo želite da ostavite svog ljubimca na čuvanje dok ste na putovanju, važno je da sa pansionom sklopite ugovor u kome treba da su jasno naznačene obaveze pansiona, ali i obaveze vlasnika. Svaki kvalitetan i ozbiljan pansion za pse i mačke, ponudiće vam da potpišete ovakav ugovor.

Čovek se brine o psu u pansionu za pse

Pomoć prijatelja

Ukoliko je vaš prijatelj ponudio da pričuva vašeg ljubimca dok ste odsutni, uverite se da je razumeo obaveze koje preuzima na sebe. Neophodno je da se svi članovi porodice vašeg prijatelja (uključujući tu i njegove ljubimce) slože sa idejom četvoronožnog gosta u svom domu. Mačke mogu biti srećnije ukoliko ostanu u vašem domu, ali odgovoran prijatelj ili sused mora dolaziti barem dva puta dnevno, da bi ih nahranio, promenio vodu i očistio mačji toalet. Bolja alternativa, kako za mačke tako i za pse, je da vaš prijatelj ili rođak boravi u vašem stanu dok ste odsutni. Obavezno ostavite broj telefona na koji vas je moguće kontaktirati u slučaju potrebe, kao i ime i broj telefona vašeg veterinara.

Povedite ljubimca sa sobom!

Zašto ne biste isplanirali zanimljivo putovanje sa vašim najboljim prijateljem? Mačke su najčeće vrlo vezane za svoj dom i možda im putovanje neće odgovarati, ali većina pasa voli ovakva iskustva sa svojim vlasnikom. Odmor na jezeru ili na planini, daleko od gradske buke, uz duge šetnje u prirodi, prijaće i vama i vašem ljubimcu. Važno je samo da imate na umu da neki psi teško podnose putovanje prevoznim sredstvima – mogu osećati mučninu, pojačanu salivaciju (lučenje pljuvačke) ili čak povraćati. Zato je preporučljivo da pre samog puta odvojite vreme kako biste navikli vašeg ljubimca na vožnju automobilom. Posavetujte se sa veterinarom oko preparata za ublažavanje mučnine izazvane vožnjom.

Jednom kada putovanje otpočne, veoma je važno da sa sobom uvek imate vodu. Ukoliko je putovanje dugo, morate redovno stajati (najduže na svaka dva sata), nuditi svom ljubimcu vodu, a psa izvoditi na svež vazduh (obavezno na povocu), kako bi se prošetao i eventualno obavio nuždu. Izbegavajte promaju u kolima i nemojte dozvoliti psu da izbacuje glavu kroz prozor prilikom vožnje, jer su velike šanse da “zaradi” upale očiju ili ušiju, a nisu retke i nezgode gde pas iskoči iz vozila u pokretu.

Pas u automobilu može postati nervozan, pa je zato važno odvojiti ga od vozača, kako bi se izbegle nezgode. Ukoliko je u autu više osoba, neko može pridržavati povodac i tako osigurati bezbednost, a ukoliko putujete sami, razmislite o tome da mrežom odvojite prednji od zadnjeg dela automobila. Ovu mrežu koja se pravi od kanapa, možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama, a njenim postavljanjem sprečićete da vas ljubimac ometa u vožnji i time naruši vašu bezbednost, ali i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Ukoliko mačku prevozite automobilom, ona sve vreme puta mora biti u transportnom boksu.

Nikada nemojte ostavljati ljubimca samog u kolima na suncu jer može uginuti. Čak i ako je auto u hladu, a vi odškrinete prozore, znajte da je temperatura u parkiranim kolima znatno viša nego napolju, što za posledicu može imati toplotni udar vašeg ljubimca, često sa smrtnim ishodom. Ne zaboravite da psi i mačke mnogo teže podnose vrućinu od nas. Poseban oprez je potreban kada su u pitanju rase sa kratkim njuškama poput pekinezera, mopsa, nemačkog boksera ili buldoga. Zato je najbolje da ukoliko možete, putujete rano ujutru ili kasno uveče, kada je prijatnije.

Your Content Goes Here

Obavezno ponesite povodac i ogrlicu sa identifikacionim priveskom na kome je jasno naznačen vaš kontakt telefon, kao i adresa vašeg smeštaja na putovanju. Za mačke je obavezan transportni boks.

Ako putujete vozom, možete koristiti transportni boks (za mačke i manje pse) ili  povodac i korpu. Ukoliko izaberete avion kao prevozno sredstvo, biće vam neophodan izveštaj veterinara da je životinja sasvim zdrava i potvrda o vakcinaciji protiv besnila. Pri odabiru avioprevoznika posetite njegov sajt ili ga pozovite, kako biste saznali da li i pod kojim uslovima možete da letite sa svojim ljubimcem i šta vam je tačno od dokumentacije potrebno. Imajte u vidu da i za ljubimca morate platiti voznu, odnosno avionsku kartu.

Dva psa odlaze na put sa svojim vlasnikom

Ako odlučite da povedete ljubimca u inostranstvo, nemojte zaboraviti na dokumenta koja morate spremiti za njega. Za pripremu ovih dokumenata potrebno je nekoliko meseci, pa je zato neophodno da planirate unapred. O neophodnoj dokumentaciji za (ne)komercijalno kretanje kućnih ljubimaca možete se detaljno informisati na sajtovima Uprave za veterinu i Uprave carine.

Nemojte zaboraviti da se raspitate da li u zemlji u koju putujete postoji obaveza karantina za životinje i kolika je dužina njegovog trajanja. Neke zemlje, poput Velike Britanije, Irske i Švedske, propisuju obavezan karantin i obeležavanje životinja isključivo mikročipovima.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i:

  1. Zdravlje na prvom mestu: održavanje higijene psa
  2. Kako da prebolite smrt kućnog ljubimca?
  3. Buve i gliste: kako da ih se rešite

Povežimo se i na društvenim mrežama: