Jeste li ikad videli vašeg psa kako se valja po zemlji, liže ili gricka zamršeni pramen dlake? To je njegov način da se očisti. Međutim, psima je za dobro zdravlje često potrebna pomoć njihovih vlasnika. Brigom o higijeni svog ljubimca možete izbeći neprijatnosti poput dlaka na nameštaju ili prljanja stana blatnjavim šapama, ali i mnoge zdravstvene probleme.

Neka uređivanje dlake bude prijatno iskustvo za vašeg psa

Veoma je važno da kupanje, četkanje i skraćivanje noktiju postanu navika koju vaš pas dobro podnosi. Napravite od ovih aktivnosti igru i zabavu za svog ljubimca! Time ćete sebi olakšati posao, smanjiti utrošak vremena i energije i ujedno izbeći stresnu reakciju.

Izaberite trenutak kada je vaš pas opušten i dobrog raspoloženja. Za početak, vežbice četkanja treba da su kratke – tek 5-10 minuta. Kasnije postepeno produžavajte vreme, kako bi one ušle u rutinu. Vaš ljubimac će vremenom postati potpuno opušten čak i u situacijama kada četkate rep, manipulišete šapama ili ga slučajno počupate u pokušaju da odmrsite dlaku. Možete mu pomoći da se opusti tako što ćete ga postepeno navikavati na dodirivanje i milovanje celog tela. Postepeno uključite i relativno osetljive telesne regije – uši, rep, stomak ili šape, što za ljubimca u početku može biti neprijatno.

Nemojte zaboraviti ono najvažnije – nakon uspešno odrađene vežbice, obavezno glasno pohvalite ljubimca i pružite mu poslasticu!

Četkanje kao čuvar zdravlja

Redovno četkanje i češljanje, osim ulepšavanja dlake, igra važnu ulogu i u održavanju higijene i zdravlja vašeg psa. Četkom ili češljem uklonićete nečistoću sa dlake, odmrsiti pramenove, pomoći u održavanju čistoće kože i sprečiti iritacije. Pritom pod prstima možete osetiti svaku nepravilnost na koži (ranu ili izraslinu). Takođe, tokom četkanja ćete najlakše proveriti da li je vaš pas dobio buve ili se možda prilikom šetnje za njega zakačio neki krpelj. Zbog toga je važno da čak i ukoliko imate kratkodlakog psa, četkanje postane deo vaše svakodnevne rutine.

Vlasnik skraćuje dlaku svom psu.

Kupanje kao čuvar zdravlja pasa

Najbolje je pse kupati šamponom jednom u svaka tri meseca. Prečesta kupanja nisu preporučljiva, jer šampon može oštetiti dlaku, poremetiti normalno lučenje kožnih žlezda i izazvati iritacije kože i svrab. Leti će možda biti potrebno češće kupanje, naročito ako vaš ljubimac provodi dosta vremena napolju. U većini slučajeva će biti sasvim dovoljno ispiranje čistom vodom, bez korišćenja šampona. Uvek koristite šampon za pse, nikad šampon za ljude (čak ni blaži šampon za bebe), a ukoliko zapamtite sledećih nekoliko jednostavnih koraka, lako i temeljno ćete okupati vašeg psa.

 1. Najpre očetkajte psa, kako biste uklonili mrtvu dlaku i rašćešljali zamršene pramenove;
 2. Napunite kadu mlakom vodom oko 10 cm;
 3. Tušem dobro nakvasite psa, vodeći računa da ne uperite mlaz vode direktno u uši, oči ili nos; Ukoliko ne kupate ljubimca u stanu već u dvorištu, crevo, plastična kanta ili lavor će sasvim dobro poslužiti;
 4. Pažljivo nanesite i nežno utrljajte šampon, počev od glave, prema repu. Pripazite da šampon ne uđe u uši, oči ili nos;
 5. Detaljno isperite ljubimca vodom;
 6. Dobro osušite ljubimca peškirom. Neki psi mogu tolerisati i sušenje fenom za kosu, ali onda morate pažljivo pratiti temperaturu fena i ne približavati ga previše koži psa kako biste izbegli opekotine. Nemojte izvoditi psa napolje po hladnom vremenu dok se kompletno ne osuši;
 7. Proverite da li su uši čiste. Ukoliko nisu, možete ih očistiti komadićem vate ili tuferom nakvašenim običnom vodom. Pazite da komadić vate ne ostane u ušnom kanalu. Ukoliko su uši jako prljave ili primetite neprijatan miris, obavezno konsultujte veterinara. On će sugerisati odgovarajuću terapiju za vašeg ljubimca, ili vam jednostavno preporučiti adekvatan preparat za negu ušiju.

Imajte u vidu da neki ljubimci vole da kupanje pretvore u pravi cirkus – sa sve skakanjem po vama, trčanjem kroz kuću ili otresanjem vode po zidovima. Zato dobro osušite psa peškirom pre izlaska iz kupatila. Ukoliko se pas otima prilikom kupanja, iskoristite povodac ili zamolite nekog da ga pridržava. Ako kupate nemirno štene, ubacite u kadu igračku koja pluta. Velike su šanse da se štene pre fokusira na igračku, nego na grickanje, grebanje i pokušaje da iskoči iz kade.

Kupanje kućnog ljubimca

Skraćivanje (trimovanje) noktiju kao čuvar zdravlja

Veliki broj pasa, naročito onih koji veći deo dana provode u dvorištu, sami troše svoje nokte o tvrdu podlogu, pa nema potrebe za skraćivanjem. Međutim, neki ljubimci (naročito oni koji žive u stanu) imaju problema sa preraslim noktima. Većina vlasnika uopšte ne pokušava da manipuliše šapama svog ljubimca sve dok ne dođe vreme za skraćivanje noktiju, a onda doživi iznenađenje.

Neke životinje se veoma uznemire prilikom ovog, za njih potpuno neobičnog i stranog doživljaja. Zato je poželjno da od samog početka druženja sa vašim ljubimcem, počnete da ga navikavate na dodirivanje i manipulisanje njegovim šapama. Povlačite rukom gore i dole preko njegovih nogu, a onda uhvatite šapu i nežno pritisnite svaki prst. Razmaknite prste kao da proveravate ostatke nečistoća između njih. Ovu vežbicu ponavljajte kada god se setite, u početku kratko – par minuta, a kasnije postepeno produžavajte, kako bi se pas navikao na aktivnosti koje prate skraćivanje noktiju.

Nemojte zaboraviti da nakon svake uspešne vežbice glasno pohvalite ljubimca i date mu poslasticu. Svaka životinja je drugačija, međutim, velike su šanse da će vaš ljubimac, nakon 7-14 dana svakodnevnog ponavljanja ovih vežbica „masaže stopala“, naučiti da toleriše skraćivanje noktiju.

Ukoliko niste nikad ranije skraćivali nokte ljubimcu, najbolje je za prvi put da ga odvedete kod veterinara koga možete zamoliti da vam pokaže čitavu proceduru. To je najbolji način da naredni put budete sigurni u ono što radite i da izbegnete povrede. Ukoliko ipak odlučite da sami skratite nokte svom ljubimcu, evo kako da to uradite:

 • Izaberite trenutak kada je pas opušten i veseo.
 • Najpre pregledajte šape i uklonite tragove nečistoće koja se može nakupiti između jastučića.
 • Koristeći specijalna klešta za skraćivanje noktiju kod pasa (možete ih nabaviti u pet šopu), odsecite vrh svakog nokta. To ćete najlakše učiniti ako uhvatite šapu i nežno pritisnete prst kako biste ga fiksirali, a drugom rukom odsečete vrh nokta.
 • Pazite da ne povredite krvni sud koji dovodi krv u nokat. Kod pasa sa svetlim noktima, ovaj krvni sud se jasno vidi – kao ružičasta oblast nokta. Ukoliko vaš ljubimac ima tamne nokte, budite veoma pažljivi.
 • Ukoliko se desi da povredite krvni sud, nokat može jako krvariti. Pritisnite ga peškirićem ili maramicom, kako biste brže zaustavili krvarenje.
 • Nakon uspešno okončane aktivnosti, obavezno pohvalite ljubimca i nagradite ga omiljenom poslasticom.
Šapa psa sa skraćenim noktima

Potrebe pojedinih rasa

Neke rase, naročito one sa opuštenom kožom na licu – kao što su šar pej ili mops, imaju specijalne potrebe za higijenom. Da biste sprečili razvoj bakterija i iritaciju kože, očistite nabore na koži parčetom pamučne vate navlažene vodom i dobro ih osušite.

Ukoliko vaš pas ima duge ili opuštene uši, potrebno je da ih proveravate svake nedelje. Nečistoću možete ukloniti pamučnom vatom i vodom, ili pomoću preparata koji vam je preporučio veterinar.

Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte i:

 1. Maltezer – modni dodatak ili kućni ljubimac
 2. Napuštene životinje: kako da rešimo ovaj problem
 3. Kako da moj pas dobije sve što mu je potrebno?

Povežimo se i na društvenim mrežama: