Ako ste vlasnik psa, sigurno vam se bar jednom desilo da vaš ljubimac previše njuška i istražuje okolinu tokom šetnje, pojede nešto sa ulice što nikako ne bi smeo ili jednostvano počne da laje uporno i bez prestanka na druge životinje ili ljude. Nekada vas je možda i probudio u sred noći sasvim iznenada svojim upornim lavežom. Možda ste i pomislili da su ogrlice protiv lajanja dobra ideja?

Lavež i njuškanje su njihov način komunikacije i upoznavanja sveta koji ih okružuje – nekada nam je to slatko, a ponekad nas to i nervira. Posebno ukoliko puno radimo i imamo brojne obaveze, a usled pritiska koji sa sobom nosi savremeni život, nekada nemamo dovoljno strpljenja i razumevanja za naše krznene prijatelje.

Dresura kućnih ljubimaca zahteva vreme, pažnju i posvećenost. Ipak, neki od nas posegnu za brzim i lakim rešenjima u vidu “anti-barking i elektro-šok ogrlica, za koje vlasnici smatraju da će im pomoći da u kratkom vremenskom periodu reše sva problematična ponašanja i navike svojih pasa. No, da li je baš tako?

Šta su ogrlice protiv lajanja (anti-barking, elektro-šok)?

Anti-barking, odnosno ogrlice protiv lajanja, kao i elektro-šok ogrlice za dresuru su uređaji koji funkcionušu po principu emitovanja neprijatnih zvukova, mirisa, vibracija ili/i slabijih i jačih elektro talasa, kojima opominju životinju, izazivaju nelagodu, bol ili stres i metodom kazne je odvraćaju je od neželjenih ponašanja.

U zavisnosti od proizvođača, elektro ogrlice raspolažu jačinom od 1500 do 4500 volti koje električni signal upućuju na kožu psa (ili mačke) preko elektroda, što dovodi do bolnog električnog udara. Neke ogrlice mogu imati i veće napone.

Da li su ogrlice protiv lajanja legalne u Srbiji i svetu?

Elektro ogrlice su dostupne na domaćem tržištu, s obzirom da Zakonom o dobrobiti životinja i pratećim pravilnicima nije zabranjena njihova upotreba.

Ipak, u svetu je prepoznata potencijalna opasnost koju sa sobom nosi korišćenje ovakvih uređaja, te su u nekim zemljama sveta one zabranjene i njihova upotreba smatra se nelegalnom i kažnjivom (Nemačka, Danska, Švedska, Švajcarska, Vels, Luksemburg, Kipar, Austrija, Norveška, Slovenija, delovi Australije i dr.), ili su pokrenute inicijative za zabranu korišćenja ovakvih ogrlica (u Engleskoj zabrana stupa na snagu 1. februara 2024. godine).

Šta o elektro-ogrlicama kažu veterinari i kinolozi?

Stav velikog broja eksperata, organizacija veterinara i organizacija koje se bave dobrobiti životinja je da ogrlice protiv lajanja i elektro-šok ogrlice za dresuru pasa mogu narušiti dobrobit životinja.

Veterinar Andrija Daković iz veterinarske klinike „Vet Planet” deli mišljenje svojih kolega iz Velike Britanije i Amerike, i stava je da bi upotrebu pomenutih uređaja, bez obzira da li je reč o anti-barking ili elektro-šok ogrica, trebalo zabraniti na prostoru Republike Srbije, kao što je to već učinjeno u pojedinim evropskim zemljama.

„Ne vidim ni jedan opravdan razlog zašto bi vlasnici kućnih ljubimaca koristili ogrlice za dresuru. Vlasnici najčešće nisu obučeni za korišćenje takvih uređaja, a nepravilnim korišćenjem mogu naneti bol svom ljubimcu. Struje malog napona, ali i vibracije, neprijatni zvukovi, mogu biti izrazito frustrirajući za životinje. Pitanje je i koliko su takve ogrlice sigurne, bezbedne i pouzdane, da li su i na koji način testirane? Psihički efekti prekomernog korišćenja ogrlica mogu izazvati daleko veće probleme od onih zbog kojih su se vlasnici uopšte odlučili za njihovo korišćenje. Jedini opravdani razlog zbog kog bih i razumeo upotrebu elektro ogrlica jeste dresura vojnih ili policijskih pasa, mada i u tom slučaju postoje vrlo profesionalni, obučeni dreseri i treneri pasa, koji imaju dovoljno veština i umeća, i znaju kako da pristupe dresuri u tako specifičnom okruženju” – navodi Andrija Daković.

Miloš Jević iz kinološkog društva „5Zona”, kao iskusni trener pasa, ističe da u svom dugogodišnjem radu nikada nije koristio ni jedan tip elektro-šok ogrlica.

„Električne i vibrirajuće ogrlice u našoj zemlji nisu zabranjene, te ih je vrlo lako kupiti. Zbog toga sam u zadnje vreme primetio da ih sve češće koriste i obični vlasnici. Zvuk, vibracija i struja koje ogrlica emituje opominju psa, ometaju ga iz ponašanja koje može biti opasno. Međutim, ukoliko se previše često koriste, ili ukoliko se nepravilno rukuje uređajem, pas može postati plašljiv i nesiguran, a dešava se i da se pas usled straha otrgne i pobegne od svog vlasnika, pa čak i da ispolji jako agresivno ponašanje. Generalno, smatram da vlasnici ne treba sami na svoju ruku da koriste takve ogrlice i da postoje mnogo proverenije, sigurnije i bezbednije metode dresure, koje će dati podjednako zadovoljavajuće rezultate, regulisati neželjana ponašanja i izgraditi odnos poverenja i ljubavi između ljubimca i vlasnika” – navodi Jević.

Stav ORCA o ogrlicama protiv lajanja

ORCA se protivi korišćenju elektronskih ogrlica ili drugih uređaja koji uzrokuju negativne stimuluse na bazi zvuka, mirisa, vibracije ili elekro-šoka u dresuri pasa. Ovakvi uređaji koriste bol, stres ili neprijatnost kao metodu dresure, čime narušavaju dobrobit životinja. Pored toga, uređaji koji životinjama nanose bol, stres ili neprijatnost, nisu efikasna sredstva dresure jer ne rešavaju uzroke neželjenog ponašanja. Suprotno tome, oni mogu pogoršati problematično ponašanje i uzrokovati agresivnost kod pasa.

Imate problem sa lajanjem psa? Možete ga rešiti i bez kažnjavanja ljubimca

Naši sagovornici dali su nam i savete kako možemo rešiti problematična ponašanja i navike, bez upotrebe elektro, vibrirajućih i drugih ogrlica koje mogu naškoditi našim ljubimcima:

  • Izbegavajmo metode kazne koje mogu uplašiti i zbuniti našeg ljubimca. Opredelimo se za metodu nagrade: nagradite svog ljubimca svaki put kada ispuni vaša očekivanja.
  • Ukoliko želite da sprečite prekomerno njuškanje ili želite da sprečite da vaš ljubimac pojede nešto sa ulice nabavite povodac kome možete regulisati dužinu. Takođe, možete nabaviti i brnjicu za pse koja će onemogućiti vašeg psa da pojede nešto, ali istovremeno brnjica pruža sigurnost za ljude i druge životinje tokom šetnje.
  • Posavetujte se sa vašim veterinarom o najboljem načinu dresure, shodno uzrastu i rasi vašeg ljubimca. Različite rase pasa odlikuju se različitim temperamentima, te pojedine rase zahtevaju drugačiji pristup u dresuri.
  • Ukoliko niste sigurni da ste spremni i u mogućnosti da sami dresirate svog ljubimca, potražite najbliže kinološko društvo i odaberite trenera koji će vam na vrlo stručan i profesionalan način, proverenim metodama, pomoći da izgradite stabilan odnos poverenja i poslušnosti sa svojim ljubimcem.
  • I ono što je najvažnije: budite strpljivi! Dresura kućnog ljubimca traži vreme, posvećenost, doslednost i istrajnost.

Autor: Milica Lukić

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i: