Svi želimo da zdrava hrana bude dostupna našim ljubimcima, ali ponekad zaboravljamo da se ljubav prema ljubimcu ne meri veličinom njegovog stomaka. Uz ovih deset saveta, ishrana pasa i mačaka može biti kvalitetnija već danas.

Voda na prvom mestu!

Voda je toliko važna, da se često uzima zdravo za gotovo. Nikada ne smete zaboraviti na svežu vodu, koja uvek mora biti dostupna životinji. Posebnu pažnju obratite leti, kada su temperature visoke, jer životinja može dehidrirati ukoliko je samo nekoliko časova ostavite bez vode. Pomozite napuštenim životinjama i pticama tako što ćete im izneti neku staru šerpu sa svežom vodom. Zimi je važno da pazite da se voda ne zamrzne (ukoliko vaš pas boravi napolju).

Šta znači balansirana ishrana pasa i mačaka?

Balansirana ishrana pasa i mačaka znači da su vašem ljubimcu potrebne tačno određene količine ugljenih hidrata, masti, proteina, vitamina i minerala u pravilnim proporcijama. To će osigurati njegovo dobro zdravlje, pravilan rast i razvoj. Ovi uravnoteženi sastojci moraju biti obezbeđeni u dobro svarljivoj formi. Tako će organizam vašeg ljubimca moći da ih iskoristi u dovoljnoj meri da bi zadovoljio svoje potrebe. Ishrana pasa i mačaka ne sme sadržati štetne bakterije, parazite i toksine.

Uvek pogledajte etiketu!

Kada se prvi put odlučujete za proizvođača industrijske hrane za pse i mačke, uvek pročitajte oznaku na pakovanju, na kojoj su navedene tačne količine pojedinih hranljivih sastojaka. Uvek birajte proizvođača čiji je prvi sastojak hrane meso ili riba. Izbegavajte proizvođače čija se hrana bazira na soji, pirinču ili kukuruzu. Meso, riba i jaja imaju veliku biološku vrednost, što znači da sadrže visok procenat kvalitetnih, lako svarljivih proteina.

Suva ili vlažna hrana za pse i mačke?

Prema količini vode, industrijska hrana za pse i mačke može biti suva (do 10% vode), poluvlažna i vlažna (konzervirana, oko 78% vode). Suva hrana (granule ili briketi) se najčešće preporučuje zbog teže kvarljivosti, niže cene u odnosu na konzerviranu i toga što daje životinji priliku da „vežba“ vilice žvakanjem. Mane suve hrane su u manjem bogatstvu ukusa i mirisa, što mnoge ljubimce može odbiti od želje da je jedu. Izbor međutim, zavisi isključivo od Vas. Dokle god je hrana kvalitetna, a ishrana uravnotežena, potpuno je svejedno u kom obliku će ljubimac dobijati svoju porciju.

Neki ljubimci više vole suvu hranu, neki konzerviranu, a neki vlasnici vole da kombinuju ova dva tipa hrane za pse i mačke jer smatraju da time postižu veće bogatstvo ukusa, ublažujući „jednoličnost“ ishrane pasa i mačaka.

Zdrava ishrana mačaka

Ishrana pasa i mačaka prema uzrastu

Važno je da hrana koju kupujete bude primerena uzrastu vašeg ljubimca, jer se potrebe mladunaca razlikuju od potreba starijih životinja.  Mladuncima su za pravilan rast i razvoj potrebne velike količine proteina, masti, vitamina i minerala. Starijim životinjama potrebna je hrana koja se lakše vari i koja će uticati na prevenciju zravstvenih problema povezanih sa starenjem. Odrasla životinja koja jede hranu za mladunce, najverovanije će postati gojazna.

Vodite računa o težini!

Uvek pročitajte preporuke proizvođača o tome koju količinu hrane po obroku treba da date ljubimcu. Kada je suva hrana u pitanju to vam se može učiniti malo, ali setite se da su sastojci Premium hrane za pse i mačke kvalitetni, te je obrok preporučen od strane proizvođača sigurno sasvim dovoljan vašem ljubimcu. Sa druge strane, važno je da uvek pratite težinu svog ljubimca. Količina hrane koju treba da obezbedite, zavisi i od veličine, nivoa aktivnosti (utroška energije), fiziološkog stanja i zdravlja. Na primer, skotna kuja ili kuja koja doji ima veće potrebe u hrani. Gojaznost kod pasa i mačaka može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja, pa imajte u vidu da se vaša ljubav prema ljubimcu ne meri veličinom njegovog stomaka.

Polako sa promenom hrane

Za razliku od nas, psima i mačkama baš i ne odgovara promena načina ishrane, a kao posledica ovoga, često se javlja povraćanje i dijareja. Zato je važno da ukoliko prelazite sa starog tipa ishrane na novi, to činite postepeno (prelaz sa stare na novu hranu bi trebalo da traje 7-10 dana). Počnite tako što ćete prva tri dana hraniti ljubimca mešavinom 25% nove i 75% stare hrane. Ukoliko to prođe bez problema, sledeća tri dana ga hranite sa 50% nove i 50% stare hrane, pa sledeća tri dana 75% nove i 25% stare hrane.

Nakon toga, vaš ljubimac bi trebalo da je spreman na potpun prelazak na novu hranu. Ukoliko nastanu problemi, obavezno konsultujte veterinara. Pratite napredovanje ljubimca nakon mesec dana ishrane novom hranom za pse ili mačke. Dobra telesna kondicija (ni previše mršav, ni debeo), dovoljan nivo aktivnosti i energije, kvalitetna sjajna dlaka i blistave oči, znaci su da Vaš ljubimac uživa u novom načinu ishrane.

Ishrana štenaca granulama

Koristite veterinarske dijete ukoliko vaš ljubimac ima zdravstvenih problema

Veterinarske dijete su specijalno pripremljene za pse i mačke koji imaju probleme sa srcem, bubrezima, jetrom, organima za varenje ili za one ljubimce koji boluju od raka, imaju problema sa metabolizmom, gojaznošću ili alergijama. Uvek konsultujte veterinara oko bilo kakve specifične hrane za pse i mačke ili dijete za Vašeg ljubimca. Nepravilnom ishranom možete samo pogoršati njegovo zdravstveno stanje i stvoriti nove probleme.

Da li su ostaci sa porodične trpeze hrana za pse i mačke?

Ostaci sa porodične trpeze nisu hrana za pse ili mačke, a ukoliko su u svakodnevnoj ishrani zastupljeni više od 10% mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Naši ljubimci imaju specifične potrebe u ishrani, drugačije nego ljudi. Hrana za ljudsku upotrebu ne može zadovoljiti te potrebe. Što je još gore, neke namirnice koje mi koristimo, za naše ljubimce mogu biti veoma štetne, pa i smrtonosne.

Kosti i mleko kao hrana za pse i mačke?

Kosti se generalno ne preporučuju kao hrana za pse i mačke. Životinje se mogu ugušiti jedući ih, ili se kosti mogu polomiti i probosti jednjak ili creva životinje, a odstranjivanje zahteva hiruršku intervenciju. Naročito su opasne pileće kosti koje su šuplje pa se lako lome tako da ostaju oštri vrhovi, kao i riblje kosti. Mleko takođe treba izbegavati u ishrani. Psi i mačke u svom organizmu nemaju dovoljnu količinu enzima koji razgrađuje laktozu iz mleka. Zato mleko često izaziva probleme sa varenjem i dijareju.

Ako su vam saveti o ishrani pasa i mačaka korisni, pročitajte i:

  1. Kako da moj pas dobije sve što mu je potrebno?
  2. Koja hrana za pse odgovara mom ljubimcu?
  3. Da li je mačka vaš novi član porodice?
Povežimo se i na društvenim mrežama: