Ako ste pomislili da je materijal za topao džemper jedino što ovce mogu da nam daruju, prevarili ste se.  Ove nežne životinje bile su jedne od prvih koje je čovek pripitomio. Kroz vekove su očuvale i razvijale nežnost kojom nas iznova podsećaju zašto treba da ih volimo.

  1. Ovce su biljojedi i najčešće jedu travu. Najčešće ćete je videti kako pase travu, ali neće odbiti ni kukuruz, pšenicu i lišće raznih biljaka. Tokom zime najviše će uživati ako joj obezbedimo balu sena.
Bela ovca jede travu
  1. Jagnje može da hoda već nakon nekoliko minuta po rođenju, ali svakako zavisi od svoje majke prvih šest meseci života. Kada se rodi, koristi nesigurne noge kako bi se pridiglo i pronašlo majčino mleko. Sa šest meseci bez pomoći može da se hrani, jede travu, korenje i grančice. Kada napuni jednu godinu, smatra se odraslom ovcom.
Jagnje stoji na livadi i čeka
  1. Ovce prepoznaju i do 50 lica drugih ovaca i sećaju ih se čak dve godine. Takođe mogu da prepoznaju ljudska lica.
  1. Kada su ovce u izolaciji ili pod stresom, pokazuju znake depresije koji su slični znacima depresije kod ljudi.
Jagnje stoji iza žice i tužno gleda
  1. Kao i mnoge druge vrste, uključujući čoveka, ovce iskazuju svoje emocije na različite načine. One takođe mogu da prepoznaju ljudske emocije na osnovu izraza lica.
  1. Ovce su veoma inteligentne, imaju impresivno pamćenje i veštinu prepoznavanja.
  1. Ovce stvaraju prijateljstva jedne sa drugima, brane jedna drugu i tužne su kada njihove prijateljice izgube život.
  1. Ovce mogu da osete emocije kao što su strah, bes, ljutnja, očaj, dosada i sreća.
  1. Ovce su veoma nežne životinje i jedne su od prvih životinja koje su bile pripitomljene. Prva klonirana životinja na svetu takođe je bila ovca – Doli, koja je došla na svet 1996. godine.

 

Iako ovcu danas najčešće gajimo zbog mleka, mesa i vune, ne treba da zaboravimo da je ona pre svega naš prijatelj. Ovca postoji da bismo je poštovali, gajili s ljubavlju i pažnjom i da bismo joj bili zahvalni na zajedničkim trenucima.