Osim što su kulturno dobro od izuzetnog značaja, Šumarice su i pluća grada Kragujevca! One su najveći urbani park u Srbiji, veći čak i od Central parka u Njujorku. S obzirom na značaj koji Šumarice imaju za građane Kragujevca kako u pogledu istorije, tako i za zdravlje Kragujevčana, grupa građana želela je da sadnjom drvoreda da svoj doprinos očuvanju i ozelenjavanju ovog značajnog kulturnog i prirodnog dobra.

Zbog gustog saobraćaja i razvijene industrije, Kragujevac je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji. Nalazi se u kotlini, okružen je brdima gde je uticaj vetra slab, a osim kragujevačke toplane koja radi na ugalj, postoji i veliki broj domaćinstava sa privatnim ložištima.

Imajući ovo u vidu, značaj Šumarica kao urbanog parka je veoma veliki. Urbani parkovi pogodni su za rekreaciju i druženje članova zajednice – osim što ulepšavaju prirodu, predstavljaju i oazu psiho-fizičkog zdravlja ljudi. Pozitivan uticaj urbanih parkova je nemerljiv: oni pomažu u borbi protiv zagađenja, čuvaju biološku raznovrsnost i kontrolišu temperaturu i vlagu.

Želeći da učini nešto pozitivno za svoj grad i njegovu prirodu, a istovremeno istakne potrebu za čistijim vazduhom i zaštitom životne sredine, građanin Kragujevca Saša Vasiljević okupio je grupu građana da zajedno pokrenu inicijativu posvećenu sadnji platana u spomen parku „Šumarice“.

Uz pomoć radnika iz spomen parka i 20 građana, sredinom novembra 2019. godine posađeno je 20 visokih i formiranih stabala platana koji će na proleće olistati i ulepšati park i postati novi dom pticama i sklonište drugim divljim stanovnicima parka.

Pokretači inicijative dugoročno žele da ličnim primerom podstaknu mlade da da doprinesu očuvanju životne sredine svog grada i ohrabre ih da pokrenu slične akcije.

Drago nam je što smo podržali ovu inicijativu i doprineli tome da Kragujevac bude lepši i zeleniji grad.