Iako se po taksonomskoj kategorizaciji svrstavaju u mesoždere, ishrana džinovske pande je pre svega ishrana biljojeda, sastoji se skoro isključivo od bambusa. Međutim, džinovska panda ipak ima digestivni sistem poput mesoždera, kao i gene karakteristične za mesoždere, te ishrana koja podrazumeva isključivo bambus, ne pruža medvedu dovoljno energije i proteina.

S obzirom da bambus ima nisku nutritivnu vrednost, pande provode najmanje 12 sati dnevno jedući i moraju da održavaju svoj digestivni trakt punim. Pande pojedu čak 38 kila bambusa dnevno. Ograničeni unos energije koji joj nameće ova vrsta ishrane takođe utiče na ponašanje pande. Džinovska panda teži da ograniči svoje društvene interakcije i živi relativno sedentarnim (pasivnim) načinom života kako bi ograničila svoje trošenje energije.

Pande hvataju stabljike bambusa sa svojih pet prstiju i specifičnim ručnim zglobom, a zatim pomoću zuba ljušte čvrste spoljašnje slojeve kako bi dospeli do mekog unutrašnjeg tkiva. Listovi bambusa su takođe na jelovniku, pošto ih pande skinu sa stabljika, skupe ih i progutaju.

Dva najprepoznatljivija obeležja pande, njena veličina i okruglo lice, posledica su prilagođavanja na njenu ishranu bambusom. Pande imaju spor metabolizam zbog svoje ishrane. Slično tome, okruglo lice džinovske pande je rezultat snažnih čeljusnih mišića, koji se od vrha glave pričvršćuju za vilicu. Veliki kutnjaci drobe i usitnjavaju vlaknasti biljni materijal.

Pande jedu bilo koju od 25 vrsta bambusa koje se nalaze u divljini. Samo je nekoliko vrsta bambusa rasprostranjeno na velikim nadmorskim visinama koje pande sada nastanjuju. Listovi bambusa sadrže najviše proteina; stabljike imaju manje. Zbog životnog ciklusa bambusa, džinovska panda mora da ima bar dve različite vrste na raspolaganju kako ne bi umrla od gladi. Iako je uglavnom biljojed, džinovska panda i dalje uporno zadržava medveđe zube, te će jesti meso, ribu i jaja kada su joj dostupni.

U zarobljeništvu, zoološki vrtovi i rezervati obično upražnjavaju ishranu bambusom, mada će im neki dati i šargrepe, jam (povrće slično slatkom krompiru), i posebne keksiće (koji se često nazivaju panda kolač) za folivore (biljojedi koje se hrane listovima) koji se sastoje od zrna žitarica i svih vitamina i minerala koje su potrebne pandama.

Prevela: Draga Nešković