Baš kao i mi ljudi, mačke, psi, i zečevi imaju unutrašnji sat koji im govori kada treba da jedu, spavaju, i probude se. To se zove cirkadijalni ritam i njime upravlja sunčeva svetlost. Promene u ovom biološkom procesu mogu objasniti zašto izgledaju lenjo u zimskim mesecima ili energičnije leti, jer se njihova izloženost prirodnom svetlu smanjuje i povećava. To je jedno objašnjenje ako mislite da vaš ljubimac ima sezonski afektivni poremećaj. Promene nivoa sunčeve svetlosti dešavaju se postepeno tokom godine, ali šta je sa iznenadnim pomeranjem sata koje se dešava preko noći?

Mada jedan sat unapred ili unazad neće imati direktan uticaj na naše ljubimce – pošto nemaju pojam o vremenu – ono menja naš raspored i toga moramo biti svesni. Aktivnosti svojih kućnih ljubimaca planiramo prema tome kada se mi probudimo, odemo na posao, vratimo se, vodimo ih u šetnju ili ih puštamo na vežbanje, a pomeranje vremena kada se te rutine odvijaju može izazvati stres kod naših ljubimaca.

Kako pomeranje sata utiče na pse?

Psi se oslanjaju na rutinu – buđenje, jelo, odlazak u toalet, šetnje, izlazak, povratak kući, odlazak u krevet – tu je mnogo svakodnevnih stvari koje radite, a koje su neverovatno važne za vašeg psa. Kada se satovi pomere, posebno je važno pomoći psima da se prilagode postepenim menjanjem vremena buđenja, obroka, šetnje i spavanja.

Ako vaš pas mora sat vremena čekati hranu, ili da ga pustite napolje, ili ga neočekivano probudite za obrok ili šetnju, to može izazvati anksioznost.  Pomaganje vašem psu tokom vremena buđenja, toaleta i šetnje je posebno važno, jer se psi obično oslanjaju na vas da ih pustite iz sobe ili u dvorište. Ako su promene u svakodnevnoj rutini za vašeg psa naročito stresne, postoje pseće namirnice koje pomažu u opuštanju, ali potražite savet veterinara pre bilo kakve promene u ishrani.

Kako pomeranje sata utiče na mačke?

Sposobnost dolaska i odlaska po želji kroz mačje otvore i upotreba posuda sa posipom pomaže mačkama da ublaže mnoštvo problema vezanih za rutinske promene. Ipak bi trebalo da pomognete svojoj mački da se prilagodi promenama postepenim menjanjem vremena obroka, buđenja i spavanja.  Imajte na umu da će vaša mačka ustati u uobičajeno vreme za doručak, pa ako ste poranili jedan sat, poremetićete njihov ciklus spavanja, a ako zakasnite sat vremena, čekanje može izazvati anksioznost.

Kako pomeranje sata utiče na zečeve?

Zečevi i svi kućni ljubimci koji se drže na otvorenom ili u suncem obasjanoj šupi, imaće cirkadijalni ritam koji se prirodno prilagođava promenama sunčeve svetlosti tokom cele godine. Oni će to moći da urade mnogo bolje od mačaka i pasa, (koji su obično u zatvorenom i izloženi veštačkoj svetlosti), čak i kada je napolju mrak. Ali kada se satovi pomere, svaka promena u vremenu obroka ili vremenu vežbanja može izazvati anksioznost.

Kako možete pomoći vašem ljubimcu da se prilagodi?

Kada se satovi pomere, najviše se radi o promenama navika  naših kućnih ljubimaca. Kada iznenada moraju da sačekaju dodatni sat za doručak (satovi unazad) ili im je vreme vežbanja sat vremena ranije nego što je uobičajeno (satovi unapred), oni ne razumeju zašto se to dešava. To može poremetiti njihov ritam, uzrokujući psihološki i fiziološki stres.

Možemo im pomoći tako što ćemo postepeno prilagođavati njihove rutine tokom nekoliko dana pre pomeranja sata.  Započnite otprilike nedelju dana ranije i pomerajte vreme hranjenja, šetnje i buđenja za deset minuta svakog dana.  Dok se satovi pomere, vaš ljubimac će već steći novu rutini, smanjujući potencijalni stres.

Doduše, nije sjajno što morate ustati ranije nego što je potrebno i možda zbog posla nećete moći nahraniti svog ljubimca kasnije, ali svako prilagođavanje pomoći će u smanjenju anksioznosti.  Kao i uvek, budite strpljivi sa svojim ljubimcem i budite tu za svog ljubimca, i zajedno ćete to prebroditi. Ako ste zabrinuti zbog osetljivosti vašeg ljubimca na skraćenje dnevnog svetla, možete ih odvesti kod veterinara za savet i podršku.

Prevela: Jelena Jovanović