Zoo kutak u Kamenici je jedinstvena oaza koja povezuje ljude i životinje. Ovo i druga prihvatilišta za životinje u Srbiji su mesta koja posetiocima omogućava da se druže sa životinjama, da ih nahrane, čuju priče o njihovom zbrinjavanju i saznaju kako da o njima dobro brinu. Nema boljeg načina da se podsetimo da su životinje važne!

Zoo Planet je udruženje koje zbrinjava divlje i domaće životinja kojima je pomoć potrebna i pomaže u njihovom oporavku. Divlje životinje koje su zbrinute u prihvatilištu Zoo planeta – Zoo kutku, nakon oporavka bivaju vraćene u prirodu, a domaće životinje bivaju udomljene.

Dušan Stojanović, predsednik udruženja i polaznik Liderskog trening programa ORCA Akademije smatra da svako od nas može učiniti mnogo da pomogne životinjama. Zbog toga je Zoo kutak danas mesto gde građani mogu da saznaju kako da pravilno brinu o životinjama i nauče o važnosti zaštite životinja.

Kroz inicijativu Zoo kutak – vaša veza sa prirodom, Zooplanet radi na tome da u okviru Zoo kutka okupi i uključi lokalnu zajednicu u cilju odgovornijeg ophođenja prema prirodi. Zoo Planet nastoji da građanima omogući tačne i pravovremene informacije o tome kako da kvalitetnije pomognu povređenim životinjama.

Zašto je su prihvatilišta za životinje poput Zoo kutka važan deo zajednice?

Prihvatilišta za životinje imaju važnu ulogu da pomognu životinjama koje su napuštene, izgubljene, povređene ili zlostavljane. Međutim pomoć nije potrebna samo kućnim ljubimcima. Divlje i domaće životinje takođe mogu pretrpeti povrede ili biti spašene iz najrazličitijih loših situacija.

Zoo Kutak je jedno od malobrojnih prihvatilišta za divlje, ali i domaće životinje u Srbiji. Divlje ptice koje upucaju krivolovci ili se povrede na putevima, domaće životinje poput konja i magaraca korišćenih za vuču tereta ili jahanje, budu zbrinute od strane volontera Zoo kutka. Nakon oporavka uz veterinarsku negu, divlje životinje budu vraćene u prirodu, a domaće udomljene. One životinje koje se ne mogu vratiti u prirodu, ostaju trajni stanovnici Zoo kutka.

Sve životinje osećaju, bol i strah. isto kao i ljudi. Zbog toga je naša dužnost da im pomognemo. Pored toga, prihvatilišta su i svojevrsne oaze gde deca mogu napraviti svoj prvi kontakt sa životinjama i naučiti kako da pravilno brinu o njima, a gde se njihovi roditelji mogu podsetiti snažne veze između čoveka i prirode bez koje nema opstanka.

Šta građani mogu učiniti da pomognu povređenim životinjama?

Deca prirodno vole životinje i žele da im pomognu. U periodu kada mladunci ptica počinju da lete često ispadaju iz gnezda ili ostaju dugo na tlu. Slično je i sa mladuncima ježeva, veverica, kornjača, zmija, kuna, koji se nađu na ulici ili u stambenim objektima.

Najveći broj poziva koje Zoo Planet dobija od građana je vezan za situacije gde sugrađani, najčešće deca, u želji da pomognu, uzimaju mladunce i odnose ih kući. Često se dešava da usled neznanja, nepravilnog rukovanja ili ishrane, životinje u ovakvim situacijama uginu.

Zbog toga je dobra informisanost jednako važna kao i vaša želja da pomognete. Ako pronađete životinje kojima je potrebna pomoć, odmah kontaktirajte institucije i udruženja koje će vam objasniti kako da postupate sa takvom životinjom ili će preuzeti životinju radi zbrinjavanja. Ako pronađete životinju neke zaštićene vrste, potrebno je da pozovete Zavod za zaštitu prirode Srbije koji je u ovakvim situacijama nadležan.

Šta je sve postignuto u okviru inicijative?

  • rekonstruisan je i adaptiran prostor za prihvat životinja u Zoo kutku. Sada novopridošle životinje mogu biti odvojene od drugih dok ne prođu sve veterinarske preglede, čime je unapređena sigurnost i zdravstvena zaštita svih životinja u Zoo kutku;
  • izrađen je web sajt i aplikacija koji će građanima pružiti sve neophodne informacije o tome kako da pravilno postupe ako pronađu povređenu životinju ili mladunca;
  • izrađeno je i postavljeno više od 50 info tabli sa informacijama za posetioce zoo kutka o dobrobiti životinja i zaštiti prirode;
  • ojačani su kapaciteti organizacije u pogledu strateškog planiranja, projektnog menadžmenta, administrativnog upravljanja organizacijom, kroz mentorstvo i angažovanje saradnika.

Podršku za kreiranje učionice na otvorenom, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!