Zima donosi smrznute kante za vodu, gomile snega, klizav led i niske temperature. Ovi uslovi mogu učiniti sezonu izazovnom za vas i vaše životinje. Pre nego što zima pokuca na vaša vrata, iskoristite vreme da pripremite farmu za zimsku hladnoću. Kada zima odluči da nastupi, osećaćete se spokojnije jer ćete biti spremni da se suočite sa svim izazovima koje može da vam priredi ovo godišnje doba.

Zato danas sa vama delimo pet saveta koji će vam pomoći da se pripremite za zimu na farmi:

Nabavite slamu

Obavezno imajte na raspolaganju puno  slame kako bi vašim životinjama bilo toplo i ugodno tokom zimskih meseci. U najmanju ruku, želećete da obezbedite pristup adekvatnim zalihama. Potrebno je više slame da bi životinja održala telesnu temperaturu kada je hladno vreme. Ako vaše životinje budu mokre zbog slame, biće im hladno i nelagodno.

Da bi slama bila suva, možda bi trebalo da razmotrite dodavanje sloja piljevine ili peska ispod kako bi upili vlagu. Iako će ovo pomoći da upije vlagu, ipak ćete morati da održavate slamu suvom – možda će biti potrebno često čišćenje. Mešanje strugotine drveta i slame takođe može da pomogne da životinje budu suve i čiste – što je posebno važno za mlade životinje.

Neka uvek bude dovoljno hrane

Kako postaje prohladnije,  potrebe za hranom životinja rastu. U zavisnosti od vrste koju uzgajate, opseg od – 6ºC do 0ºC je najniža kritična temperatura koju životinje na farmi mogu podneti bez dodatnih zahteva za energijom kako bi se održala njihova normalna telesna temperatura. Na primer, telad mlađa od tri nedelje mogu da dožive stres na temperaturi ispod 10ºC.

Mlade životinje, koje se hrane mlekom, možete snabdeti dodatnom energijom ako ih hranite većim količinama zamene za mleko ili dodavanjem više hrane. O izboru zamene za mleko možete se informisati kod svog veterinara. Hranjenje životinja sa više žita, sena i stočne hrane, nakon što odbiju mleko, može pružiti dodatne kalorije potrebne za napredovanje.

Pripremite sklonište

Dani ispaše su završeni, zato treba timati imati pripremljeno sklonište za vaše životinje kada zima zavlada. To će vam pomoći da umanjite stres i olakšate prelaz između godišnjih doba. Životinjama je važno da imaju neko sklonište ili vetrobran kako bi se sklonile od nepogoda tokom zime. Ako imate zatvoreno sklonište za životinje uverite se da je dobro provetreno i da je u dobrom stanju.

Odvojte vreme da pregledate zgrade i sklonište, i izvršite sve neophodne popravke – propusne krovove, popucale prozore, slomljena vrata itd. Značiće vam da popravke uradite sada, umesto kasnije po hladnom, zimskom vremenu. Vaš cilj je da za vaše životinje stvorite okruženje u kojem će ostati čiste, suve, i u kojem će im biti udobno.

Obezbedite pristup vodi

Ako imate termo pojilice, obavezno ih uključite, i dvaput proverite da li i dalje ispravno rade. Ako nemate termo pojilice možete da koristite termo kante za vodu ili bojlere da sprečite da se voda zaledi.

Preduzmite dodatne mere predostrožnosti kada koristite grejni element ili termo kante za vodu. Obe opcije zahtevaju električne kablove, koje je važno čuvati izvan dometa životinja. Ne zaboravite da proverite sve električne kablove koje koristite tokom sezone.

Pripremite se

Kao što zima može biti teška sezona za životinje, takođe može biti i izazovnije godišnje doba za vas. Napravite inventar zimske odeće kako biste bili sigurni da imate pri ruci dovoljno tople garderobe. Što vam je udobnije da radite napolju po zimskom vremenu, to će vam biti lakše da pružite vašim životinjama odgovarajuću negu koja im je potrebna da bi napredovale i ostale zdrave.

Zimska odeća koju treba da imate:

  • Tople čizme za štalu
  • Sušač za čizme
  • Grejači za ruke
  • Grejači za noge
  • Rukavice
  • Vunena kapa
  • Dugo donje rublje
  • Kombinezon
  • Zimska jakna

Za ljude ne postoji loše zimsko vreme, već samo loša odeća. Uverite se da vaše životinje imaju odgovarajuće okruženje, kao što je gore opisano, kako ne bi patile zbog lošeg vremena. Pripremajući sebe za zimu bićete spremni da svojim životinjama pružite najbolju moguću negu, bez obzira na to šta vam majka priroda priredi.

Da li i vi imate neki savet kako da zaštitimo farmske životinje tokom zime?

 

Prevela: Jelena Jovanović

Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte: