Održavanje rutine vežbanja tokom zime može biti teško. Ovo važi i za pse, kao i za ljude. Niske temperature, sneg, kraći dani, i drugi izazovi mogu učiniti šetnju psa tokom zime teškom i potencijalno opasnom. Prateći zimske savete o bezbednosti kućnih ljubimaca možete smanjiti opasnosti, ali i ublažiti sve poteškoće. Pročitajte u nastavku neka korisna rešenja za izazov šetanja psa zimi.

Šetnja psa zimi: Da li je to dobra ideja?

Zimsko vreme može nametnuti brojne opasnosti i izazove psima. Kao prvo, štenad i stariji psi su osetljiviji na ekstremne temperature i pod veći rizikom za nastanak bolesti izazvanih hladnim vremenom, poput promrzlina i hipotermije. Psima sa određenim zdravstvenim stanjem, poput bolesti štitne žlezde ili hroničnih plućnih tegoba, takođe bi trebalo ograničiti izlaganje hladnom vazduhu.

Međutim, niske temperature su samo jedan od rizika kada zimi šetate psa. Antifriz ima slatkast ukus koji privlači pse, ali može biti fatalan ako se proguta. Mada držanje psa podalje od ove toksične hemikalije deluje jednostavno, stvarna opasnost dolazi od vašeg šteneta koje prolazi kroz prosut antifriz, a zatim liže šape. So i druge hemikalije koje se koriste za topljenje leda mogu nadražiti kožu psa. Dodajte tome kraće dane i povećanu verovatnoću da ćete morati šetati vašeg psa po mraku, što predstavlja poseban skup bezbednosnih rizika.

Saveti o bezbednosti ljubimaca tokom zime

Uprkos opasnostima, šetnja je i dalje odličan oblik vežbanja za većinu pasa. Mnogi psi vole sneg i ne smetaju im niske temperature. Uz odgovarajuće predostrožnosti, zimske šetnje mogu biti sigurne i prijatne za vas i vaše štene. Evo nekoliko saveta za zaštitu ljubimaca tokom zime:

 • Zaštitite pse koji su osetljivi na niske temperature, uključujući one već pomenute, kao i male rase, i pse sa kratkom dlakom, i/ili sa malo telesne masti, sa vodootpornim kaputom ili džemperom.
 • Zaštitite šape od soli i drugih nadražaja, kao i od prolaska kroz toksične hemikalije, čizmicama ili gumenim čizmama napravljenim za pse. Ako vaš pas ne toleriše nošenje nečega na nogama, šape možete premazati zaštitnom kremom na bazi voska, poput one koja se koristi za pse koji vuku sanke. Obavezno temeljno očistiite šape vašeg psa pre nego što ga unesete unutra kako biste uklonili ne samo kremu, već i sve ostalo kroz šta je mogao proći.
 • Držite psa na povocu kada ste napolju. Koliko god primamljivo bilo da ga pustite da se igra u snežnim nanosima, ti nanosi mogu skrivati brojne potencijalne opasnosti, i oslobođeni psi su pod većim rizikom od naletanja na zaleđene vodene površine i propadanja kroz led.  Takođe je dobra ideja da nosite baterijsku lampu tokom šetnje. Kao što je spomenuto, pošto su dani kraći, šetnja psa po mraku će biti sve zastupljenija, ali takođe mođe biti od pomoći tokom dana kada je smanjena vidljivost zbog vremenskih uslova.
 • Ne dozvolite da vaš pas jede sneg. Ne samo da to može smanjiti njegovu telesnu temperaturu, nego sneg može sadržati i štetne hemikalije ili skrivene predmete.
 • Ograničite vreme koje vaš pas provodi napolju kako biste sprečili hipotermiju ili nastanak promrzlina. Obratite pažnju na vašeg psa kako biste uočili znake izloženosti. Ti znaci uključuju cviljenje, drhtanje, uznemirenost, usporavanje, zaustavljanje, ili traženje mesta za zakopavanje. Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova dok ste napolju na hladnom sa vašim psom, odmah uđite unutra.

Kratki saveti o bezbednosti ljubimaca

 1. Uverite se da ste pravilno opremljeni.
 2. Obucite jaknu vašem psu.
 3. Zaštitite šape vašeg psa.
 4. Koristite povodac dok šetate psa.
 5. Koristite čvrsti povodac, ne podesivi.
 6. Pobrinite se da je odeća vašeg psa suva.
 7. Izbegavajte opasnosti poput smrznutih bara.
 8. Kada se vratite kući, operite psu šape.

Vi ste na redu: Da li možete da se setite još nekog saveta kako biste šetnju vašeg psa zimi učinili podnošljivijom?

Prevela: Jelena Jovanović

Pročitajte i: