Tokom zimskih meseci, divlje životinje naprave svoj dom u gomilama lišća, nastane se na drveću ili zakopaju u gomile komposta. Mnoge vrtne životinje utonu u zimski san tokom najhladnijeg godišnjeg doba. Nedostatak zaliha hrane i nagli pad temperature otežavaju im život. Neke vrste poput ptica i veverica ne spavaju zimski san, već se muče tokom zime, trošeći rezerve masti za skladištenje toplote.

Pripremite svoju baštu: Stvorite blagodatan dom za razne vrste ove zime

Radeći u svojoj bašti, možete dati doprinos dobrobiti divljih životinja koje vas okružuju i pomoći im da prežive zimu. Na taj način, imaćete priliku da posmatrate različite vrste divljih životinja u komšiluku, u čemu će deca posebno uživati.

Ptice: Pomozite im da održe temperaturu

Ptice se oslanjaju na kućice za ptice postavljene u baštama tokom jesenjih i zimskih meseci, jer tada njihov prirodni plen – insekti postaje sve ređi. Ptice ne spavaju zimski san, pa je zbog održavanja telesne toplote važno da ostanu dobro uhranjene tokom hladnih dana. Da biste im pomogli da prežive zimu, potrudite se da otpalo voće nesmetano ostane na zemlji. Nemojte ga uklanjati. Fantastično utočište za ptice je popularna kućica za ptice. Postavite kućicu ili kupatilo za ptice u svojoj bašti i tako stvorite utočište u kojem će ptice moći da jedu i piju. Kupatilo pticama takođe pomaže da pravilno očiste perje što je za njih vrlo važno.

Slepi miševi: Podstaknite ih da uđu u vašu baštu

Da li ste znali da jedan slepi miš za jednu noć pojede više od 5000 komaraca i drugih insekata? Svi slepi miševi su u Srbiji zaštićene vrste životinja. Jako su nam korisni, pa je stvaranje okruženja pogodnog za slepe miševe u vašoj bašti značajno da biste ih zaštitili. Tokom leta, slepe miševe možete privući u vašu baštu gajeći biljke koje privlače insekte. Tokom zime slepim miševima koji su utočište našli u vašoj bašti obezbedite bezbedno sklonište. Kutije za slepe miševe možete napraviti od neobrađenog drveta – pružajući slepim miševima u vašem vrtu sigurno mesto da prezime.

Žabe: Postarajte se da budu na sigurnom tokom zime

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste obezbedili da vaša bašta bude bezbedno okruženje za žabe i druga bića tokom zime. Ukoliko u bašti imate ribnjak, korisno je da kada se voda zaledi, rastopite led i napravite rupu, kako bi životinje mogle da piju i da lako uđu u vodu. Takođe, kada se površina ribnjaka zaledi, toksični gasovi se mogu nakupiti u vodi i izazvati smrt riba i žaba koje miruju na dnu. Imajte na umu: nemojte razbijati led u pokušaju da napravite rupu jer udarci stvaraju talase koji mogu naštetiti divljim životinjama u vodi. Takođe pripazite pri rukovanju kompostom – zbog toplote, žabe i druge divlje životinje ga rado koriste u zimskim mesecima.

Ježevi: Napravite im privlačan dom

Ježevi su prijatelji baštovana i baštenskih biljaka jer jedu puževe i insekte. Da biste svom vrtnom ježu pomogli tokom zime, izgradite mu dom. Izaberite deo vrta koji će biti „divlji“ i postavite lišće i balvane kako biste napravili privlačno stanište za ježeve. Dom za ježeve možete napraviti na jednostavan način tako što ćete drvenu dasku postaviti uz zid, a možete im i napraviti drvenu kućicu. Ježevi spavaju zimski san između novembra i marta i potrebno im je dovoljno masti da bi preživeli period zimovanja. Obezbeđujući im vodu i obrok, ježevi će se verovatno vratiti u vašu baštu. Ako želite da jež bude stalni stanovnik vaše bašte ostavite mu malo čvrste hrane za mačke (granule).

Ako se odlučite da sledite ove korake i pozovete ježeve i druge divlje životinje u svoju baštu, važno je da obezbedite da ona bude bezbedno utočište za životinje. Ukoliko palite vatru u bašti tokom zime, važno je da pre toga proverite da li se divlje životinje poput žaba ili ježeva kriju u blizini u lišću. Vodite računa pre košenja travnjaka da na mestima gde ćete kositi nema ježeva i drugih životinja.

Ako se pravilno održava vaša bašta može postati sigurno i uzbudljivo okruženje u kojem deca mogu da uče o divljini, a divlji svet može da procveta.

Prevela: Una Matić

 

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i:

  1. Kako da u svojoj bašti pomognemo divljim životinjama tokom zime
  2. Zašto ishrana belim hlebom ubija ptice?
  3. Zima na farmi: 5 koraka za pripremu