Ako sebi postavimo pitanje gde danas najčešće viđamo svoju decu, odgovor će verovatno biti: ispred ekrana mobilnih telefona, računara ili televizora. Roditelji uglavnom znaju da to nije dobro. Manje kretanja utiče na pojavu gojaznosti, slabiji razvoj motoričkih veština i uskraćuje deci neka od najvažnijih ranih iskustava druženja. Ono deci pomaže da izgrade veštine komunikacije i odnosa sa drugim ljudima.

Učenje o prirodi, druženje u prirodi i kontakt sa životinjama, od velikog su značaja za zdravo odrastanje

Kroz učenje o životinjama i igre u prirodi, deca postaju snalažljivija, sigurnija i samostalnija. Motorika im se popravlja, a istovremeno razvijaju vrednosti poštovanja, odgovornosti i empatije prema vršnjacima, roditeljima, životinjama i planeti.

Mi u ORCA to dobro znamo, jer nam Dečji klub „ORkiCA“ to svakodnevno pokazuje. Drugari iz ORkiCE prave hranilice za divlje ptice, kućice za napuštene pse i znaju da ispletu neraskidive mreže poštovanja i prijateljstva sa životinjama.

Sve ovo je razlog zbog čega smo sa radošću podržali inicijativu učiteljica iz Osnovne škole „Stojan Novaković“ iz Šapca. Svesne koliko je priroda važna za decu, ove posvećene učiteljice su došle na sjajnu ideju. Odlučile su da u dvorištu škole naprave ambijentalnu učionicu na otvorenom. U ovoj učionici, deca će moći da u prirodnom okruženju, uče sadržaje iz oblasti prirode i društva, da se upoznaju sa biljkama i da o njima brinu.

Šta je sve postignuto za buduće generacije?

Učiteljice su okupile učenike iz trinaest odeljenja, dvadesetak roditelja i osoblje škole. Zajedno su zasadili 37 sadnica i postavili table sa nazivima biljaka. Akcija je podstakla i druge da se uključe, pa su volonteri Evropskog centra za ekologiju donirali još sadnica i sami se uključili u sadnju. U dvorištu škole, zasađene su retke i interesantne biljke poput banane, ginka, platana ili sibirskog limuna.

Učiteljice su održale i ekološke radionice za decu. Na radionicama, učenici su uz pomoć svojih nastavnika izradili predmete od recikliranih materijala. Shvatili su da upotrebljene predmete ne moraju bacati, već ih mogu upotrebiti za izradu drugog predmeta koji može biti veoma koristan. Izrađeni predmeti učenika su postavljeni na školskoj bini, u centralnom holu škole, u vidu izložbe dečjih radova.

I to nije sve! Plan je da ova učionica na otvorenom, preraste u pravu botaničku baštu sa letnjikovcem, fontanom i jezercetom. Želja je učiteljica da buduće generacije učenika osnovnih škola širom Srbije, mogu ovde da dođu i da uče kroz druženje i praktičnu brigu o biljkama. Naša akcija, podstakla je i druge da pomognu i da se uključe. Ostvarivanje ove vizije učenja u prirodi, polako se ostvaruje.

Podršku za kreiranje učionice na otvorenom, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!