Grupa od 28 žena iz pet gradova Srbije (Mladenovac, Zrenjanin, Aranđelovac, Novi Sad i Beograd) predvođene Udruženjem “Kreativni Atelje Artisima”, došle su na ideju da svoje vreme u izolaciji i svoje veštine upotrebe da pomognu onima koji se nalaze na prvoj liniji fronta. Udružene, sašile su preko 2500 zaštitnih maski i donirale ih medicinskim radnicima, volonterima i trgovcima koji su zbog prirode posla svakog dana izloženi opasnosti. Zadovoljstvo nam je što smo kroz platformu PROMENI.RS, bili u prilici da ih podržimo u tome!

Njihovu priču prenosi nam Marija Milanov, predsednica i osnivač Udruženja “Kreativni Atelje Artisima” iz Beograda

Čime se bavi vaše udruženje? 

Kreativni Atelje Artisima osnovan je 2016. godine. Bavimo se izradom najrazličitijih ručnih radova, edukacijom i razvojem kreativnih potencijala dece i odraslih. Imamo 20 predavača, organizujemo kreativne radionice gde možete naučiti nešto o dekupaž tehnici, izradi različitih dekorativnih predmeta, redizajnu i restauraciji nameštaja, izradi nakita, pletenju, skulpturnom slikanju i obradi različitih materijala. 

Kako ste došli na ideju da pokrenete ovu humanitarnu akciju? 

Akcija je nastala sasvim spontano. Želele smo da iskoristimo naše veštine i pomognemo onima koji su najizloženiji opasnosti u toku ove zdravstvene krize. Dve divne dame su odlučile da volonterski šiju pamučne maske koje će potom poklanjati, mi smo ih podržale, a ubrzo se uključilo još vrednih žena. Sada nas je ukupno 28. Nismo ni sanjale da će ova akcija toliko porasti za tako kratko vreme. 

Shvatile smo da su medicinskim radnicima najpotrebnije zaštitne maske. Brzo smo se organizovale i okupile oko zajedničkog cilja: da vreme u izolaciji provedemo na najkorisniji način i da se aktivno uključimo u borbu protiv ovog opakog virusa. Putem naše Fejsbuk stranice, pozvale smo sve koji su voljni da nas podrže. Odziv je bio veliki: javilo se puno onih koji su želeli da učestvuju u šivenju, ali i dosta pojedinaca koji su pored platforme promeni.rs,  donirali novčana sredstva i materijal za rad. 

Kome ste do sada donirali vaše pamučne maske?

Potražnja je bila ogromna. Dešavalo se da šijemo dan i noć. Veću količinu maski smo donirale Advokatskoj komori Srbije, koja je maske uputila ka sudovima, zatvorskim ustanovama i zatvorskim bolnicama. Najveća potražnja do sada stizala je iz Subotice, Sombora, Kragujevca, Kruševca, Čačka, Beograda i drugih većih gradova Srbije. 

Prilikom izrade maski konsultovale smo medicinske radnike koji su nam dali savete u vezi materijala – koristimo isključivo pamuk koji je pogodan za pranje na visokim temperaturama iznad 90°C. Zbog toga veliki broj zdravstvenih ustanova sada koristi naše maske: Opšta bolnica Kruševac, hitna pomoć u Čačku, Klinički centar Kragujevac, Opšta bolnica i Dom zdravlja u Somboru, Opšta bolnica u Ćupriji, Dečiji dispanzer u Subotici, Selters banja (Mladenovac), Dom za stara lica u Mladenovcu, Univerzitetska dečija klinika – Tiršova, GAK Višegradska i Urgentni centar u Beogradu. 

Maske smo donirale i volonterskim organizacijama beogradske opštine Stari Grad i Zrenjanina, kao i mnogim prehrambenim radnjama u Beogradu, kako bi bili zaštićeni i prodavci koji su podjednako ugroženi. 

Za kraj, želela bih da poručim nešto vašim čitaocima: svi trenutno prolazimo kroz iste teškoće – neke od naših volonterki su izgubile posao, neke od njih su starije od 65 godina i već mesec dana su zatvorene u svojim domovima. Mi nismo dozvolile da nas to slomi, već smo odlučile da damo svoj maksimum. Naučile smo mnogo toga o drugima, ali i o sebi. Naučile smo da budemo jake i da se borimo. Jedino zajedno možemo pobediti!

Ako i vi imate jasnu AKCIJU kojom želite da napravite PROMENU i učinite nešto dobro za zajednicu, a imate i spremnu EKIPU da to sprovede, javite se na PROMENI.RS.