Pandemiju COVID-19 je u Srbiji 2020. godine, dočekala opšta nestašica zaštitnih hirurških maski. Posebno su bili ugroženi lekari, medicinski radnici i pomoćno osoblje. Svakodnevno izloženi virusu i bez osnovne mere zaštite koju čine zaštitne maske, bili su u posebnom riziku da obole.

Kako bi pomogli svojim najugroženijim sugrađanima, udruženje “Kreativni atelje Artisima“ – ekipa kreativaca okupljenih oko izrade ručnih radova, okupila je grupu od 28 žena iz pet gradova Srbije (Mladenovac, Zrenjanin, Aranđelovac, Novi Sad i Beograd). One su zajedno svoje vreme u izolaciji i svoje veštine upotrebile da pomognu onima koji se nalaze na prvoj liniji fronta.

Udružene u okviru inicijative “Šivenjem za zajednicu”, koju je podržala ORCA u okviru projekta “Tvoje mesto u Srbiji”, sašile su preko 2500 zaštitnih maski i donirale ih medicinskim radnicima i drugim ljudima koji su zbog prirode posla, svakog dana bili izloženi opasnosti.

Njihovu priču prenosi nam Marija Milanov, predsednica i osnivač Udruženja “Kreativni Atelje Artisima” iz Beograda.

Čime se bavi vaše udruženje? 

Kreativni Atelje Artisima osnovan je 2016. godine. Bavimo se izradom najrazličitijih ručnih radova, edukacijom i razvojem kreativnih potencijala dece i odraslih. Imamo 20 predavača, organizujemo kreativne radionice gde možete naučiti nešto o dekupaž tehnici, izradi različitih dekorativnih predmeta, redizajnu i restauraciji nameštaja, izradi nakita, pletenju, skulpturnom slikanju i obradi različitih materijala. 

Kako ste došli na ideju da pokrenete ovu akciju i šijete zaštitne maske

Akcija je nastala sasvim spontano. Želele smo da iskoristimo naše veštine i pomognemo onima koji su najizloženiji opasnosti u toku ove zdravstvene krize. Dve divne dame su odlučile da volonterski šiju pamučne maske koje će potom poklanjati, mi smo ih podržale, a ubrzo se uključilo još vrednih žena. Sada nas je ukupno 28. Nismo ni sanjale da će ova akcija toliko porasti za tako kratko vreme. 

Shvatile smo da su medicinskim radnicima najpotrebnije zaštitne maske. Brzo smo se organizovale i okupile oko zajedničkog cilja: da vreme u izolaciji provedemo na najkorisniji način i da se aktivno uključimo u borbu protiv ovog opakog virusa. Putem naše Fejsbuk stranice, pozvale smo sve koji su voljni da nas podrže. Odziv je bio veliki: javilo se puno onih koji su želeli da učestvuju u šivenju, ali i dosta pojedinaca koji su pored platforme promeni.rs,  donirali novčana sredstva i materijal za rad. 

Kome ste do sada donirali vaše pamučne zaštitne maske?

Potražnja je bila ogromna. Dešavalo se da šijemo dan i noć. Veću količinu maski smo donirale Advokatskoj komori Srbije, koja je maske uputila ka sudovima, zatvorskim ustanovama i zatvorskim bolnicama. Najveća potražnja do sada stizala je iz Subotice, Sombora, Kragujevca, Kruševca, Čačka, Beograda i drugih većih gradova Srbije. 

Prilikom izrade maski konsultovale smo medicinske radnike koji su nam dali savete u vezi materijala – koristimo isključivo pamuk koji je pogodan za pranje na visokim temperaturama iznad 90°C. Zbog toga veliki broj zdravstvenih ustanova sada koristi naše maske: Opšta bolnica Kruševac, hitna pomoć u Čačku, Klinički centar Kragujevac, Opšta bolnica i Dom zdravlja u Somboru, Opšta bolnica u Ćupriji, Dečiji dispanzer u Subotici, Selters banja (Mladenovac), Dom za stara lica u Mladenovcu, Univerzitetska dečija klinika – Tiršova, GAK Višegradska i Urgentni centar u Beogradu.

Maske smo donirale i volonterskim organizacijama beogradske opštine Stari Grad i Zrenjanina, kao i mnogim prehrambenim radnjama u Beogradu, kako bi bili zaštićeni i prodavci koji su podjednako ugroženi. 

Za kraj, želela bih da poručim nešto vašim čitaocima: svi trenutno prolazimo kroz iste teškoće – neke od naših volonterki su izgubile posao, neke od njih su starije od 65 godina i već mesec dana su zatvorene u svojim domovima. Mi nismo dozvolile da nas to slomi, već smo odlučile da damo svoj maksimum. Naučile smo mnogo toga o drugima, ali i o sebi. Naučile smo da budemo jake i da se borimo. Jedino zajedno možemo pobediti!

Podršku za inicijativu “Šivenjem za zajednicu”, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Autor: Milica Lukić

Foto: Kreativni Atelje Artisima

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!