Možda ste već imali prilike da vidite prelepe prizore reke Nere u okolini Bele Crkve? Ako niste, obavezno je posetite, to je izlet vredan vašeg vremena! Nera je jedina planinska reka koja teče kroz Vojvodinu i ona vijuga kroz jedan od najatraktivnijih zaštićenih predela u Vojvodini – Predeo izuzetnih odlika „Karaš-Nera“.

Budućnost ovih prelepih predela je neizvesna. Opština Bela Crkva je u proteklih nekoliko godina donela više odluka koje ne idu u prilog zaštiti ovog predela koji je izuzetno važan za stanovništvo.

Jedna od njih je i izgradnja mini-hidroelektrane kraj reke Nere, kako bi se uzimala voda iz nje, što bi postepeno dovelo do njenog presušivanja i potpunog uništenja ekosistema ovog područja. Planirano je uspostavljanje industrijske zone između belocrkvanskih jezera i stvaranje opštinske deponije kraj ovog zaštićenog područja.

Članovi udruženja „Aurora“ žele da sve to promene i doprinesu zaštiti životne sredine svog kraja. 

Početkom 2019. godine u Beloj Crkvi je na javnom uvidu bio novi Nacrt prostornog plana posebne namene za predeo izuzetnih odlika „Karaš – Nera“, čije je izmene inicirala opština. U želji da uključi građane i stručnjake u javnu raspravu od koje zavisi budućnost ovog zaštićenog područja, “Aurora” je uključila preko 20 građana u izradu dokumenta sa primedbama na Nacrt plana, a zatim ovaj dokument poslala opštini. Pisma podrške primedbama i zahtevima “Aurore” za veće očuvanje zaštićenog područja „Karaš – Nera“ potpisalo je preko 20 organizacija civilnog društva iz cele Srbije.

Kako bi podstakli građane da se u što većem broju uključe u proces donošenja odluka u vezi sa zaštićenim područjem „Karaš-Nera“, organizovali su radionicu na kojoj su oko 20 zainteresovanih građana informisali o načinima na koje se mogu uključiti u procese izrade lokalnih planova i strategija – dokumenata koji utiču na zaštitu životne sredine u Beloj crkvi. Građani su ovom radionicom bili dodatno podstaknuti i zatražili su da budu redovno obavešteni o razvoju situacije sa aktiviranjem MHE kraj reke Nere.

Da bi sugrađanima i posetiocima omogućili da uživaju u prirodnim lepotama ovog kraja, članovi „Aurore“ su u junu organizovali promotivnu vožnju biciklom kroz zaštićeno područje „Karaš-Nera. Ovim gestom želeli su da istaknu značaj prirode Bele crkve za turizam i ekonomski razvoj opštine i pozovu istomišljenike da im se pridruže u daljim aktivnostima na zaštiti prirode Bele crkve. Zahvaljujući trasi Eurovelo 6, svake godine više od 10 000 biciklista iz Evrope prolazi kraj Bele Crkve, što može da dovede do većeg broja poseta i procvata turizma ovog kraja.

ORCA  je sa zadovoljstvom podržala udruženje „Aurora“ u nameri da zaštiti prirodu iskoristi potencijale Bele Crkve za dobro svih.