Da li ste znali da najveći i najređi orao u Srbiji leti iznad Arilja? Dolina Velikog Rzava u okolini Arilja, bogata je biljnim i životinjskim svetom. Suri orao je jedna od strogo zaštićenih vrsta koje ovde možemo sresti. Tu su još i beloglavi supovi, kao i još nekoliko vrsta lešinara poput crnog strvinara i bele kanje.

Da bi ove vrste opstale u Srbiji, potrebno je zaštiti dolinu Velikog Rzava. To želi da postigne ekološko udruženje “Rzav” iz Arilja, kroz svoju inicijativu “Na ivici opstanka”. Uz podršku Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Ekološko udruženje “Rzav” će napraviti hranilište za lešinare i ostale vrste ptica i sisara u kanjonu Orlovača iznad reke Veliki Rzav i uključiti zajednicu u brigu o ovim vrstama kroz obezbeđivanje hrane za njih.

Suri orao u Srbiji

Suri orao je u Srbiji retka i strogo zaštićena vrsta. Ima ih sporadično da području Vojvodine, a sreću se u planinskim oblastima zapadne Srbije (okolina Arilja, Pešterska visoravan, kanjon Uvca), kao i na jugoistoku naše zemlje (Stara planina).

Voli da se gnezdi na liticama i u kanjonima. Pravi veliko gnezdo, prečnika i do 2m. Suri orao je monogamna životinja i može provesti i ceo život sa jednim partnerom. Vrlo je važan za prirodu jer se nalazi na vrhu lanca ishrane. Suri orao kontroliše brojnost drugih životinja koje su mu plen, poput zečeva i glodara, održavajući tako ekološku ravnotežu. Ugrožen je zbog gubitka staništa, ilegalnog hvatanja, krivolova, kao i trovanja.

Zašto su važna hranilišta za lešinare i druge ptice?

Veštačka hranilišta za lešinare i druge ptice se prave kada na nekom području nema dovoljno prirodne hrane za ove ptice. Na hranilišta se donosi klanični otpad i uginule životinje. Na taj način, lešinarima i drugim pticama se obezbeđuje hrana, što je jedna od mera njihove zaštite. Formiranje hranilišta je prvi korak ka uspostavljanju režima zaštite na širem području doline Velikog Rzava.

Šta je postignuto u okviru inicijative “Na ivici opstanka”?

Kako bi mogućnosti razvoja ovog budućeg zaštićenog područja i problemi koji se mogu javiti pri postavljanju hranilišta u Dolini Velikog Rzava bili identifikovani, održan je sastanak kome je prisustvovalo oko 30 učesnika. Sastanku su prisustvovali predstavnici opštine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, lokalni poljoprivrednici i predstavnici udruženja koja se bave zaštitom divljih ptica.

Pored toga, tokom istraživanja Doline Velikog Rzava, tim Ekološkog udruženja “Rzav” posetio je oko 15 domaćinstava i sa njima razgovarao o uspostavljanju hranilišta i zaštite područja.

300 letaka o značaju očuvanja strogo zaštićenih vrsta kao što je suri orao, kao i o značaju koji lokalna zajednica može imati od zaštite doline Velikog Rzava kao velikog turističkog potencijala Arilja je podeljeno lokalnom stanovništvu, deci i mladima u osnovnim školama.

Podršku za inicijativu “Na ivici opstanka”, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!