Mekano krzno i ljupkost nisu jedini razlozi zbog kojih treba da volimo morske vidre. One mogu da rone do velikih dubina, umeju da koriste kamenje kao alat, a ženke nose svoje mladunce svuda sa sobom i neprestano brinu o njima. Ako ovi razlozi nisu dovoljni, pripremili smo još jedan…

 

Morska vidra i njeno mladunče u vodi

 

Kako se nikada ne bi rastavile, morske vidre se drže za ruke dok spavaju. Morskim vidrama je više od svega bitno da uvek ostanu zajedno. Zato najčešće spavaju u grupama. Od prvog dana morske vidre se ne razdvajaju od svojih mladunaca. Kada su mladunci previše mali da bi se držali za ruke, oni plove na leđima svoje majke. Dok su majke u potrazi  za hranom, one obmotavaju svoje male vidre u morsku travu jer tako znaju da se neće razdvojiti i izgubiti. Srećom, mladunci uz majku veoma brzo nauče da plivaju i love.

 

 

Morske vidre provode najviše vremena u vodi, a ponekad dolaze na obalu kako bi se odmorile ili spavale. Najčešće plutaju na površini vode, ležeći na leđima. Kako bi pronašle hranu, koriste kamenje kojim udaraju školjke sve dok ih ne otvore. Pored školjki, rado će pojesti i krabu, oktopoda ili ribu. Posvećeno održavaju svoje krzno i čiste ga šapama i zubima nakon svakog obroka. Ako i tada nisu zadovoljne čistoćom krzna koje ih štiti od povreda i hladnoće, rado će se okupati u okeanu.

Teško je poverovati da je ovo slatko malo biće bilo pred istrebljenjem Zbog trgovine krznom, početkom prošlog veka ostalo je samo 2000 primeraka morske vidre. Srećom, danas se širom sveta može pronaći oko 106.000 primeraka. Ipak, prete im  mreže za ribolov i izlivanje nafte, te su danas označene kao ugrožena vrsta.

Mladunci morske vidre sa svojom majkom

 

Pogledajte kako se morske vidre drže za ruke i otkrijte zašto ih volimo: