Samo zato što smo već duboko zagazili u zimu, to ne znači da je izlazak napolje zabranjen. Dah svežeg vazduha i trčanje, može biti poželjno zimi kao i u drugim periodima tokom godine, pogotovo imajući u vidu da smo prošle godine bili dugo zatvoreni.

U osnovi, uživanje u zimskim aktivnostima na otvorenom sa decom podrazumeva pravu opremu. Umotajte ih u toplu i vodootpornu odeću od glave do pete i izmamićete im osmeh uprkos njihovim rumenim  obrazima.

Ako ste spremni da odolite zimi i izađete napolje, ne obazirući se na vremenske prilike predstavljamo vam naše najbolje zimske aktivnosti za decu:

Postanite detektiv za životinje

Naklonite se svom unutrašnjem Šerloku i krenite u lov na životinjske tragove. Potražite životinjske otiske i perje. Da li možete da dešifrujete tragove (broj nožniih prstiju, veličinu stopala, boju perja) i otkrijete kojoj životinji pripada?

Šljapkanje po baricama

Obujte čizme, zgrabite kišni mantil, pomirite se sa zimskom kišom i izađite napolje. Šljapkanjte po baricama i napravite jednu od najradosnijih uspomena detinjstva. Uprkos lošem vremenu  i dosadnoj kiši zabavićete se hodajući kroz blato.

Igra u snegu

Ako vidite sneg onda je pravo vreme da izađete napolje i da se igrate. Jedna od najomiljenijih zimskih aktivnosti za decu je jednostavno igra u snegu. Napravite snežne anđele, grudvajte se ili pravite Sneška Belića….pustite mašti na volju. Posle toga se obavezno unutra zagrejte šoljom tople čokolade.

Šetnja šumom

Šuma nam tokom jeseni privlači pažnju svojim živim bojama, ali zimi je magična jer nam nedostatak lišća pokazuje i drugu stranu šume i možemo videti sve što inače ne bismo videli zbog kršnji sa lišćem. 

Napravite hranilicu za ptice i posmatrajte ih 

Naši mali pernati prijatelji mogu da nam pomognu u ovo doba godine i to se srećom poklapa sa fenomenalnim zimskim aktivnostima za decu. Koristite kartonske rolne od tolet papira, kikiriki puter i semenke za ptice kao bi napravili jednostavne hranilice za ptice. Nanižite hranilice u bašti gde ih možete videti sa prozora, zatim ih samo posmatrajte! Koje ptice možete da uočite?

Ledena umetnost i nauka o ledu

Zima je savršen period za korišćenje hladnog vremena za umetnost i nauku. Duvajte mehuriće kada je hladno i gledajte ih kako se smrzavaju pre nego što puknu. Zamrznite vodu u starom tetrapaku od soka, zatim pustite decu da se igraju sa soli i bojama za hranu za impresivne kreativne rezultate.

Vožnja bicikla

Samo zbog toga što je zima ne znači da treba da propustite vožnju bickla sa porodicom. Staze za bicikle su često okružene drvećem ili jednim delom idu kroz šumu. Takođe su na čvrstom terenu što je pogodno za male bickiliste. Obavezno dajte deci rukavice, ruke na kormanu se brzo smrznu. Deci obavezno preko kape stavite i kacigu. 

Orijentacija

Sjajan način da deci predstavite osnovne veštine čitanja mapa je da učestvuju u igri orijentacije. Možete naći jednostavne staze, a deci će se svideti da uče korišćenje kompasa kako bi našli put između različitih tačaka. Možda ćete otkriti novi porodični hobi!

Zimski piknik

Obično povezujemo piknike sa toplim, sunčanim danima, ali možda bi trebalo da zauzmete drugačiji pristup. Spakujte bocu tople supe, zatim umotajte vrele, sveže skuvane kobasice u slojevima folije i krenite na zimski piknik. Uživajte u brzoj šetnji i zatim se zimskoj užini.

Koje su vaše omiljene zimske aktivnosti?

Prevela: Dragana Tripković

Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte:

  1. Kako se biljke prilagođavaju hladnijem vremenu
  2. Kako se životinje pripremaju za zimu
  3. Kako da u svojoj bašti pomognemo divljim životinjama tokom zime