Veliki broj ljubimaca se svake godine izgubi, odluta ili bude ukraden, a mnoge vlasnici nikad ne pronađu. Čipovanje i registracija pasa i mačaka predstavljaju zakonsku obavezu svakog vlasnika. Registracija i obeležavanje ljubimca, drastično povećavaju njegove šanse da bude pronađen. Smanjuju se troškovi traženja i povećava se njegova bezbednost. Istovremeno, vi i vaš ljubimac izbegavate bespotrebnu tugu i patnju zbog razdvajanja.

Čipovanje i registracija su najbolji i najefikasniji način da trajno obeležite svog psa i time osigurate njegov pouzdan trag ako se izgubi.

Kako mikročip radi?

Jednom kada je životinja mikročipovana, ona poseduje jedinstveni kod. Ovaj kod je zapravo identifikacioni broj koji se zajedno sa informacijama vlasnika unosi u bazu podataka. Mikročip se može očitati pomoću specijalnog čitača (skenera). Nakon toga treba samo pronaći identifikacioni broj u bazi podataka i vratiti životinju vlasniku. Pristup bazi ima svaka veterinarska stanica, ambulanta i zoohigijenska služba.

Prema Pravilniku o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka, vlasnici, odnosno držaoci pasa i mačaka obeležavaju i registruju pse i mačke u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo. Obeležavanju podležu svi novorođeni psi i mačke koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije i to najkasnije  prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti.

Svaka država može imati jednu ili više baza podataka o obeleženim kućnim ljubimcima. Na teritoriji Evrope sve baze povezane su elektronskim putem. To znači da prilikom registracije i obeležavanja, vaš kućni ljubimac dobija jedinstven broj koji ne postoji nigde u svetu i u slučaju njegovog nestanka može se tražiti u svakoj zamlji čija je baza umrežena.

Čipovanje i registracija - očitavanje čipa kod veterinara

Da li se mikročip lako postavlja?

Da! Lako, brzo i bezbolno. Mikročip je veoma mali – veličine zrna pirinča – i smešten je u aplikator koji liči na špric sa specijalnom iglom. Koristeći aplikator, veterinar postavlja mikročip pod kožu sa leve strane srednjeg dela vrata psa ili na sredini između lopatica. Procedura je jednostavna, vrlo slična vakcinaciji, i traje svega par sekundi. Jednom kada se postavi pod kožu, mikročip ne može da se vidi niti da se pomeri, ali se može očitati pomoću skenera.

Koliko dugo traje mikročip?

Mikročip traje ceo životni vek vašeg ljubimca. Proizvođači kažu da je funkcionalan najmanje 25 godina, pa mu nije potrebna nikakva zamena.

Da li je mikročip štetan po zdravlje ljubimca?

Ne, potpuno je bezbedan. Čipovanje nije bolno za ljubimca, ne ostavlja ožiljak i ne utiče na kretanje životinje, niti na neki drugi način menja njene fizičke karakteristike. Zablude o tome da čip može dospeti u krvni sistem ili da zrači, su u potpunosti neosnovane i netačne.

Čip je smešten u kapsulu od biotolerantnog stakla (tkivo ga dobro podnosi), a pri aplikaciji je sterilan, te ne postoji mogućnost bilo kakave infekcije. Jednom aplikovani čip, ne može da se pomeri, a moguće ga je ukloniti samo hirurškom intervencijom. Mikročip je pod kožom potpuno inertan (nije reaktivan) i ne poseduje nikakvu energiju. Dizajniran tako da reflektuje signal koji primi od čitača, ali ne može da ga samostalno šalje.

Koje životinje se mogu mikročipovati?

Većina životinja se može obeležiti mikročipom – psi, mačke, konji, glodari, ptice, gmizavci, ribe; ali je za sada zakonom u našoj zemlji obavezno obeležiti samo pse i mačke. Zakon nalaže obeležavanje novorođenih pasa prilikom prve vakcinacije protiv besnila, kao i odraslih pasa, najkasnije prilikom obavezne godišnje vakcinacije protiv besnila. Obeležavaju se i svi uvezeni psi koji nisu trajno obeleženi u roku od 15 dana od dana ulaska u zemlju.

Porodica pasa leži na travi.

Koliko mikročipovanje košta?

Cene variraju, ali jednokratan trošak osiguraće vašem ljubimcu mesto u bazi podataka, a time i njegovu bezbednost za ceo život. Vaši podaci se mogu lako ažurirati ukoliko promenite adresu ili telefon.

Moj ljubimac ima ogrlicu sa identifikacionim priveskom, zašto onda da ga čipujem?

Zato što ogrlica može da se pokida ili je neko može skinuti, a privezak se može otkačiti i otpasti, ili podaci vlasnika mogu biti nečitko napisani. Mikročipovanje je trajan i pouzdan metod obeležavanja ljubimca, a njegova osnovna prednost je u tome što ne može da se izgubi. Zapravo, preporučljivo je da vaš ljubimac pored mikročipa i medaljona koji označava da je ljubimac čipovan, nosi na ogrlici i identifikacioni privezak.

Zašto da brinem ako pas odluta? Verovatno će se malo prošetati pa će se vratiti.

Ne prepuštajte slučaju sve ono što se može desiti vašem ljubimcu tokom njegove “šetnje” po kraju, bez nadzora. Pas može odlutati i izgubiti se, može se povrediti prilikom teritorijalnog obračuna sa drugim mužjakom, može ga udariti auto ili ga povrediti neki nesavesni građanin. Nekastrirani mužjak se može upariti sa nekom napuštenom ženkom i tako doprineti problemu napuštenih pasa. Nesterilisana ženka se može upariti sa nekim napuštenim mužjakom i eto neželjenih štenaca. Vaš pas može čak i povrediti nekog, a pošto je bez nadzora smatraće se lutalicom i mogu ga uhvatiti šinteri.

Vašem ljubimcu su potrebni vaša pažnja, vreme i posvećenost, pa zato dobro razmislite pre nego što preuzmete na sebe obavezu i odgovornost držanja ljubimca. Čipovanje i registracija su deo te odgovornosti.

Ako vam je tekst o čipovanju i registraciji koristan, pročitajte i:

  1. Zdravlje na prvom mestu: higijena pasa
  2. Kako da prebolite smrt kućnog ljubimca
  3. Ishrana pasa i mačaka: sve što treba da znate

Povežimo se i na društvenim mrežama: