Dobro obučen pas veruje svom vlasniku i oseća se sigurno u svom okruženju. Samouveren pas je srećan pas!

Setite se osoba kojima verujete. Kako su dobili vaše poverenje? Možda su se držali onoga što kažu i uvek ste znali tačno na čemu ste? Iako je poverenje različit pojam za ljude i pse, svakako je važan element zbližavanja u vašem odnosu sa ljubimcem.

Saznajte uz pomoć kojih igara možete izgraditi poverenje svog psa i pomoći nervoznim psima da steknu samopuzdanje.

Kako izgraditi poverenje uz dobar trening?

Jednom obučeni, samouvereni psi pratiće svog vlasnika i izvodiće ono što se od njih traži (radujući se pohvalama i nagradama koje će uslediti!). Dobro obučen pas verovaće da će poznata rutina imati za rezultat pozitivan ishod koji očekuju. Ovo je važno za održavanje pozitivnog i bezbednog odnosa u kući i u širem okruženju.

Trening je važan za opšte blagostanje vašeg psa i može mu pomoći da lakše podnese kada ga ostavite samog. Trening može pomoći u smanjenju verovatnoće da će patiti od anksioznosti usled odvajanja i povezanih problema koje mogu značajno uticati na njihovu sreću.

Trening je posebno važan ako ste udomili napuštenog psa

Ako ste udomili napuštenog psa, koji je verovatno imao najrazličitija (često i loša) iskustva sa ljudima, možda će biti potrebno više rada na izgradnji poverenja. Sa napornim radom dolazi i najveća nagrada, a nema veće nagrade od toga da vidite kako se nervozan pas pretvara u samouverenog, srećnog psa!

Vaš zadatak, u čemu vam može pomoći pažljivo odabran trener pasa koji će raditi sa vama je da uspostavite snažan odnos sa vašim ljubimcem zasnovan na međusobnom poverenju. Istovremeno i da pomognete stidljivom psu da se oseti bezbedno i sposobno da se ponovo osloni na ljude.

Izgraditi poverenje znači igrati se često i dosledno

Igra je odličan način na koji možete izgraditi poverenje i samopouzdanje psa. Sledi pet igara koje će vam pomoći da stvorite odličan odnos sa vašim ljubimcem!

1. Podučavanje trikova

Ponekad su najjednostavnije igre najefikasnije. Započnite tako što ćete pronaći trik koji se vama čini dovoljno lak. Trikovi kao što su “sedi”, “lezi”, “daj šapu”, “baci pet“ su dobar početak.

Koji god trik da izaberete, najvažnije je da pripremite svog psa za uspeh i ponudite mu puno pozitivnih podsticaja i nagrada. Pratite kako se pas ponaša tokom treninga. Ako ne reaguje pozitivno na neku igru, probajte sa drugom dok ne pronađete nešto u čemu uživa.

Pokušajte da izbegavate brzo smenjivanje previše novih stvari jer može biti zbunjujuće. Držite se jedne igre dovoljno dugo da saznate da li se početni izazovi mogu prevazići i ne žurite. Nema razloga da počinjete sa trikom “baci pet“ ako je to možda komplikovano za psa. Možda će biti uspešniji sa pružanjem šape tako da možete početi od toga i nastaviti dalje.

2. Potraga za blagom

Ideja ove igre je da podstakne psa da istražuje okolinu u kojoj se nalazi. Novim ljubimcima treba da bude ugodno sa svojom porodicom i u njihovom domu. Potraga za blagom omogućava ljubimcu da istražuje prostor slobodno i nezavisno, gradeći samopouzdanje.

Sve što treba da uradite je da postavite poslastice na lako dostupna mesta oko vaše kuće i bašte. Zatim podstaknite vašeg psa da ih traži! Kako ljubimac bude postajao sigurniji i samouvereniji, otežajte igru. Možete premeštati poslastice na teže dostupna mesta, kako bi istraživao i bavio se novim mestima na koje nije navikao.

Ako vaš pas istraži svaki kutak (dok je pod nadzorom) i ako uoči nešto po prvi put i uplaši se, bićete tu za njega i razuveriti ga tako što ćete biti smireni, pozitivni i dati mu neku posebno ukusnu poslasticu. To će im pomoći da povežu „novu stvar“ sa dobrim osećanjem.

3. Trening istraživanja

Ovo je više tehnika za vlasnike nego igra – odlična je za pse sa niskim samopuzdanjem jer ne mogu da izgube! Jednostavno ponudite igračke, kutije, saksije – bilo šta što bi se vašem psu moglo dopasti i onda posmatrajte njegovu reakciju. Ako je njegova reakcija pozitivna – na primer, radoznalost, igra – nagradite ga! Doslednost u tome podstaći će pozitivno i zdravo ponašanje.

Gledajući šta vaš pas prirodno bira da radi, možete da odlučite kako ćete ga usmeravati. Recimo da je ljubimac zainteresovan za kutiju ali je i oprezan, možete jednostavno nagraditi njegovo interesovanje. Možda se naredni put dovoljno ohrabri da smesti nos unutra i istraži je!

Možete čak i da mu ponudite još kutija različitih veličina u kojima se nalaze različiti predmeti – prosto pratite njegovo vođstvo i pomažete vašem psu da istražuje okolinu. Zauzvrat, vaš ljubimac zna da ste tu sa njim i uči da „istraživanje“ dovodi do pozitivnih ishoda – na primer poslastica!

4. Voki – toki

Voki-toki je odličan način na koji možete izgraditi poverenje i dobar odnos sa vašim psom. Pre nego što počnete, postavite sebi cilj. Na primer, tokom dvadesetominutne šetnje, dozovite vašeg psa imenom pet puta u različitim intervalima sa ciljem da zadobijete njegovu pažnju. Vežbajući ovo gradite fokus psu, podsećajući ga da ste sa njim i pokazujući mu da imate poslastice!

Ova specifična vežba je važna za očuvanje bezbednosti vašeg psa i vas u budućnosti. Ukoliko nešto pođe naopako i treba da privučete njegovu pažnju – znaće da treba da vas posluša! Budite dosledni u dozivanju njegovog imena i nagrađivanju njegove pažnje.

5. Stara dobra igra

Ako želite da izgradite dobar odnos sa svojim psom, nemoguće je zaobići običnu, opuštenu igru. Psi vole da se vuku i većina voli da juri, tako da su lopte i igračke za vučenje nezaobilazni rekviziti koje morate imati. Znamo da se psi, ako su navikli da se igraju, dobro osećaju, tako da nema boljeg načina da shvate da ste “pozitivac”, od toga da im obezbedite taj dobar osećaj.

Problemi mogu nastati ukoliko imate psa koji se nikada nije igrao ili mu nije bila pružena prilika. Možda ćete morati da mu predstavite igru od početka. Počnite tako što ćete mu ponuditi izbor igračaka, pogledajte šta je odabrao a zatim ga podstaknite na igru tako što ćete pomerati igračku okolo, kriti je pa ponovo pokazivati itd.

Zapamtite, doslednost i strpljenje su najvažniji. U zavisnosti od životne priče vašeg novog člana porodice, možda ćete preći dug put do sticanja potpunog poverenja ali igra će vam sigurno pomoći na tom putu! Kao i svaka nova veština, igra se usavršava vežbanjem.

Ako se posvetite treningu svog psa, to će pomoći celoj porodici da se zbliži sa ljubimcem. Samo je važno da treningu pristupite kao nečemu što predstavlja užitak i za psa i za ljude oko njega. Treniranje treba da bude zabavno i tako daje najbolje rezultate.

Prevela: Ivana Voštić

 

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i:

  1. Odabir psa – sve što treba da znate
  2. Ogrlice protiv lajanja – dobra ideja ili zlostavljanje?
  3. Iskustvo vlasnika – zašto sam udomila starijeg psa?