U okolini Prijepolja gde se prostire prelepa planina Jadovnik, u klisuri reke Mileševke, živi beloglavi sup. Malo je poznato da je za razliku od ostalih lešinara, ova ptica veoma druželjubiva. Takođe, ona je i izuzetno korisna i može da doprinese očuvanju našeg zdravlja i zaštiti životne sredine. 

Beloglavi sup se hrani ostacima uginulih životinja, koji često završe na divljim deponijama u okolini Prijepolja. Kada bi postojalo više hranilišta za divlje životinje, očuvali bismo beloglavog supa, a došlo bi do prirodne reciklaže tela uginulih životinja. Pored toga, opasne materije ne bi završile u zemlji, biljkama, životinjama, vazduhu i našoj hrani i vodi.

Planina Jadovnik, koja se nalazi između Prijepolja i Sjenice, predstavlja oazu netaknute prirode i stanište retkih biljnih i životinjskih vrsta. Od meštana koji prepoznaju i čuvaju ovo blago naše zemlje, nastalo je udruženje građana „Jadovnik“. U dosadašnjem radu udruženje je formiralo hranilište za beloglavog supa koji se gnezdi u klisuri Mileševke, a na ovo hranilište godišnje iznesu oko 35 tona hrane. 

Hrana za supove su uginule životinje i klanični otpad. Ovom inicijativom, udruženje želi da uključi poljoprivredna gazdinstva i klanice da redovno iznose ostatke uginulih životinja na hranilište. Na taj način, supovima neće nedostajati hrane, a istovremeno će se smanjiti problem nepravilnog odlaganja klaničnog otpada koji zagađuje naše reke i sredinu u kojoj živimo. Ovom inicijativom, udruženje „Jadovnik“ će postići više ciljeve: odgovorniji odnos prema otpadu i brigu o dobrobiti životinja.

Zadovoljstvo nam je što smo podržali inicijativu udruženja “Jadovnik”, koja čuva beloglave supove i prirodu planine Jadovnik za generacije koje dolaze.

Fotografija: Pierre Dalous, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons