Da li ste znali da je beloglavi sup naša najveća ptica? Sa rasponom krila od skoro tri metra, ovi kraljevi neba, krase našu zemlju svojim prisustvom.

U Srbiji postoji nekoliko dobro poznatih hranilišta za beloglave supove: u specijalnom rezervatu prirode “Uvac” kod Nove Varoši, zatim hranilište na Pešteru, kao i ona u kanjonu Trešnjica kod Ljubovije i kanjonu Mileševke kod Prijepolja. O ovom poslenjem, već dugi niz godina, vodi računa udruženje građana “Jadovnik – oaza netaknute prirode” iz Prijepolja.

Na kranilište “Kašan” na teritoriji opštine Prijepolje, godišnje se iznese oko 35 tona hrane. To obezbeđuje opstanak za preko 50 parova beloglavih supova. ORCA je sa zadovoljstvom podržala udruženje “Jadovnik” da inicijativom “Zaštimo beloglavog supa” istovremeno zaštite ove prelepe i retke ptice i utiču na rešavanje problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla u opštini Prijepolje.

Osim što je impresivan, beloglavi sup je važna i korisna ptica

Beloglavi supovi vrše veoma važnu ulogu čistača prirode. Oni se hrane ostacima uginulih životinja i tako obavljaju “prirodnu reciklažu” otpada životinjskog porekla. To je njihova besplatna usluga nama, jer nas na taj način štite od zaraznih bolesti i zagađenja uzrokovanog otpadom životinjskog porekla.

Opstanak supova je pod znakom pitanja

Nažalost, tradicionalna praksa držanja stoke na ispaši je u opadanju u mnogim delovima Evrope, uključujući i Srbiju. To znači manje uginulih životinja i samim tim, manje hrane za supove. Takođe, ako nema stoke koja pase travu, livade zarastaju. To znači manje otvorenih prostora koje supovi koriste da bi pronašli hranu. Pored ovoga, trovanje, krivolov i uništavanje staništa, dodatne su pretnje po opstanak ovih važnih čistača prirode.

Hranilišta su ključna za zaštitu beloglavih supova

Da bi beloglavi sup bio zaštićen, prave se veštačka hranilišta na koja se donosi klanični otpad i uginule životinje. Na taj način, supovima se obezbeđuje hrana. Ovo je privremena mera zaštite koja treba da traje dok se supovima ne obezbedi opstanak bez intervencije čoveka.

Hranilišta rešavaju problem nepropisnog odlaganja otpada

U Srbiji, odlaganje otpada iz klanične industrije, kao i uginulih životinja sa farmi nije dobro regulisano. Otpaci iz klanične industrije, a često i čitave uginule životinje završavaju na komunalnim deponijama ili u rekama. Kada se odlaže nepropisno, ovaj otpad zagađuje zemljište i vodotokove, a može predstavljati opasnost po ljudsko zdravlje.

Zbog toga su hranilišta za beloglave supove korisna. Ona rešavaju dva problema: obezbeđuju da beloglavi sup opstane u prirodi i delom rešavaju problem nesanitarnog odlaganja životinjskog otpada. To je razlog zašto svi treba da podrže inicijativu udruženja “Jadovnik”.

Šta je sve postignuto u okviru inicijative “Zaštitimo beloglavog supa”?

Udruženje “Jadovnik” je okupilo poljoprivrednike i vlasnika klanica, kako bi sa njima uspostavili saradnju. Redovna ishrana važna je za supove, a hranu je moguće obezbediti samo kroz saradnju sa stočarima i klanicama. Kao rezultat projekta, tri klanice su se obavezale da će stalno obezbeđivati hranu za supove, dok su drugi odlučili da povremeno pomažu. U toku porjekta, na hranilište je odneto preko 2,5 tone životinjskog otpada.

Odštampane su i podeljene brošure o značaju zaštite beloglavog supa za Prijepolje, kao i način na koji poljoprivrednici i vlasnici klanica mogu da se uključe u zaštitu.

Redovno održavanje higijene hranilišta je veoma važno, a članovi udruženja „Jadovnik“  su uz pomoć volontera i ljubitelja prirode u Prijepolju, napravili akciju i zajedno očistili hranilište.

Na kraju projekta, održan je sastanak udruženja, lokalnih poljoprivrednika i vlasnika klanica sa namerom da učvrste saradnju i da se dogovore oko nastavka stalnog obezbeđivanja hrane za supove. Cilj je da se inicijativa proširi i uključi nove poljoprivrednike i vlasnike klanica kako bi hrane za supove uvek bilo, a istovremeno i manje otpada koji zagađuje prirodu.

Beloglavi sup je veličanstvena ptica. Zaista je divno videti supove u letu. Zbog toga vam predlažemo da posetite Prijepolje, a nadamo se da ćete zahvaljujući ovoj inicijativi, i vi imati prilike da vidite ovu impresivnu pticu kako krstari nebom iznad vas.

Podršku za inicijativu “Zaštitimo beloglavog supa”, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!

Fotografija: Pierre Dalous, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons