Da li ste znali da je beloglavi sup naša najveća ptica? Sa rasponom krila od skoro tri metra, ovi kraljevi neba, krase našu zemlju svojim prisustvom.

U Srbiji postoji nekoliko dobro poznatih hranilišta za beloglave supove: u specijalnom rezervatu prirode “Uvac” kod Nove Varoši, zatim hranilište na Pešteru, kao i ona u kanjonu Trešnjica kod Ljubovije i kanjonu Mileševke kod Prijepolja. O ovom poslenjem, već dugi niz godina, vodi računa udruženje građana “Jadovnik – oaza netaknute prirode” iz Prijepolja.

Članica udruženja “Jadovnik” je i Dragana Terzić, polaznica Liderskog trening programa ORCA Akademije. Ona kaže da se na kranilište “Kašan”, godišnje iznese oko 35 tona hrane. To obezbeđuje opstanak za preko 50 parova beloglavih supova.

ORCA je sa zadovoljstvom podržala udruženje “Jadovnik” da inicijativom “Zaštimo beloglavog supa” istovremeno zaštite ove prelepe i retke ptice i utiču na rešavanje problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla u opštini Prijepolje.

Osim što je impresivan, beloglavi sup je važna i korisna ptica

Beloglavi supovi vrše veoma važnu ulogu čistača prirode. Oni se hrane ostacima uginulih životinja i tako obavljaju “prirodnu reciklažu” otpada životinjskog porekla. To je njihova besplatna usluga nama, jer nas na taj način štite od zaraznih bolesti i zagađenja uzrokovanog otpadom životinjskog porekla.

Opstanak supova je pod znakom pitanja

Nažalost, tradicionalna praksa držanja stoke na ispaši je u opadanju u mnogim delovima Evrope, uključujući i Srbiju. To znači manje uginulih životinja i samim tim, manje hrane za supove. Takođe, ako nema stoke koja pase travu, livade zarastaju. To znači manje otvorenih prostora koje supovi koriste da bi pronašli hranu. Pored ovoga, trovanje, krivolov i uništavanje staništa, dodatne su pretnje po opstanak ovih važnih čistača prirode.

Hranilišta su ključna za zaštitu beloglavih supova

Da bi beloglavi sup bio zaštićen, prave se veštačka hranilišta na koja se donosi klanični otpad i uginule životinje. Na taj način, supovima se obezbeđuje hrana. Ovo je privremena mera zaštite koja treba da traje dok se supovima ne obezbedi opstanak bez intervencije čoveka.

Hranilišta rešavaju problem nepropisnog odlaganja otpada

U Srbiji, odlaganje otpada iz klanične industrije, kao i uginulih životinja sa farmi nije dobro regulisano. Otpaci iz klanične industrije, a često i čitave uginule životinje završavaju na komunalnim deponijama ili u rekama. Kada se odlaže nepropisno, ovaj otpad zagađuje zemljište i vodotokove, a može predstavljati opasnost po ljudsko zdravlje.

Zbog toga su hranilišta za beloglave supove korisna. Ona rešavaju dva problema: obezbeđuju da beloglavi sup opstane u prirodi i delom rešavaju problem nesanitarnog odlaganja životinjskog otpada. To je razlog zašto svi treba da podrže inicijativu udruženja “Jadovnik”.

Šta je sve postignuto u okviru inicijative “Zaštitimo beloglavog supa”?

  • izrađen je predlog za uspostavljanje zaštite i obezbeđivanje institucionalnog finansiranja hranilišta za beloglave supove „Kašan“, na području klisure reke Mileševke, na osnovu istraživanja. Organizovan je okrugli sto na kome je Predlog predstavljen donosiocima odluka;
  • organizovano je kontinuirano snabdevanje hranom za supove, kroz uspostavljanje saradnje sa tri klanice. Još pet poljoprivrednih gazdinstava se uključilo da periodično iznosi uginule životinje na hranilište;
  • odštampane su i podeljene brošure o značaju zaštite beloglavog supa za Prijepolje, kao i način na koji poljoprivrednici i vlasnici klanica mogu da se uključe u zaštitu.
  • u toku projekta, na hranilište je izneto preko 65 tona hrane za beloglave supove;
  • sprovedena je akcija čišćenja hranilišta u kojoj su učestvovali članovi udruženja, lokalni poljoprivrednici i građani – ljubitelji prirode;
  • istraženi su modeli zaštite i upravljanja populacijom beloglavog supa u Srbiji i inostranstvu, kao i mogućnosti da se zaštiti područje na kome se nalazi hranilište za supove “Kašan” i obezbedi njegova održivost;
  • održan je sastanak sa lokalnom zajednicom na kome je predstavljen značaj zaštite beloglavih supova, dosadašnji rad udruženja „Jadovnik“, kao i inicijativa za uspostavljanje zaštite i obezbeđivanje institucionalnog finansiranja hranilišta za beloglave supove „Kašan“.

Beloglavi sup je veličanstvena ptica. Zaista je divno videti supove u letu. Zbog toga vam predlažemo da posetite Prijepolje, a nadamo se da ćete zahvaljujući ovoj inicijativi, i vi imati prilike da vidite ovu impresivnu pticu kako krstari nebom iznad vas.

Podršku za inicijativu “Zaštitimo beloglavog supa”, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Fotografija: Pierre Dalous, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!