Poznati kao visoko inteligentne životinje koje žive u čoporima, vukovi su kroz milenijume pogrešno smatrani za divlje i smrtonosne zveri. Oni su stvorenja iz mitova i legendi, često na svoju štetu.

Istina je da su vukovi izuzetno društvene životinje koje se snažno društveno povezuju sa članovima porodice i svog čopora. Zapravo, vukovi posmatrani u divljini često pokazuju različite emocije jedni prema drugima poput naklonosti i ljubavi.

Delimo sa vama još neke neverovatne činjenice koje čine ove veličanstvene kopnene predatore jedinstvenim:

1. Prava ljubav

Kada vukovi jednom pronađu svog ljubavnog partnera, nastoje da ostanu zajedno i u dobru i u zlu, u zdravlju i bolesti, često dok ih smrt ne rastavi. Čopor vukova se uglavnom sastoji od glavnog para – mužjaka i ženke i njihovih potomaka. Iako se samo glavni par razmnožava, svi ostali odrasli članovi čopora pomažu u odgoju i brizi o mladuncima i osiguravaju im preživljavanje.

2. Vukovi će dati život jedni za druge

Pored toga što su monogamni i najčešće ostaju sa jednim partnerom ceo život, vukovi razvijaju tako snažne društvene veze sa porodicom i voljenima, da je poznato da se žrtvuju za opstanak svog čopora, odnosno porodice. Romeo i Julija im nisu ravni.

3. Sve je u zavijanju

Možda najpoznatija karakteristika sivog vuka je njegovo prodorno, divno zavijanje. Ono je prvenstveno alat za komunikaciju, kako između pojedinca i čopora, tako i između različitih čopora. Kada je reč o teritoriji, zavijanje između čopora će odrediti veličinu i snagu različitih čopora, na osnovu čega vukovi najčešće donose odluku da li da napadnu ili da se povuku. Eto još jedne neverovatne činjenice.

4. Vukovi su dugački koliko i vrlo visoki ljudi – ali mnogo brži

Prosečna dužina ženki je od 137 cm do 183 cm od nosa do repa, dok mužjaci mogu narasti i do 198 cm u dužinu. To je delimično razlog što mogu da trče brzinom od 58 do 61 km na čas na kratke staze, mada ukoliko ne jure plen, teže da „krstare“ laganijim tempom od oko 8 km na čas.

5. Vukovi su maratonci

Iako gore pomenuta brzina nije super brza za vrhunskog predatora (gepard može dostići brzinu od 121km na čas na kratke staze), vukovi su ultramaratonci i veoma su izdržljivi lovci. Dobro su poznati po tome da mogu da prate svoj plen satima i duboko u noć. Vukovi su jako inteligentne životinje, sa izuzetno razvijenim čulima za sluh i miris, što im omogućava efikasno pronalaženje plena.

6. Gladan kao vuk

Ne kaže se džabe „Gladan kao vuk“! Vukovi mogu pojesti ogromne količine hrane odjednom, čak do 9 kg za jedan obrok. Alfa mužjak se prvi hrani i poješće najviše mesa od svih članova čopora. Nakon njega, na red dolaze ostali članovi čopora, a zatim i drugi strvinari.

Iako je njihova proždrljivost delimično zaslužna za njihovu lošu reputaciju, to je zapravo taktika preživljavanja, jer vukovi nikad ne znaju kada će imati sledeći obrok i često prođu i dani pre nego što su u prilici da ponovo jedu.

7. Bako, bako, kako imaš velike ruke!

Ako ste ikada videli pravi otisak vučje šape, to je dovoljno da se naježite, jer je prosečna veličina njihove šape uporediva sa veličinom ljudske šake, širine 10 cm i dužine 13 cm.

8. Vukovi imaju još veće kuće

Evo još jedne neverovatne činjenice: ako ste mislili da je vaš prostor prostran, pokušajte da zamislite imanje koje se prostire na preko 2500 km2! To je vučja teritorija u Kanadi i na Aljasci.

Danas većina vukova nastanjuje šume, močvare, šikare, tundre, stepe, pašnjake, a žive na do 3000 m nadmorske visine. Živeći, loveći i igrajući se u čoporima kao vrlo društvene životinje, često prevaljuju velike udaljenosti u toku dana, ponekad i preko 20 km.

Prevela: Ivana Voštić

 

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i:

  1. Ko se boji vuka još?
  2. Zašto su vukovi važni za prirodu i ljude?
  3. Kako da sačuvamo divlje životinje?