Da li ste znali da je Sokobanja proglašena prvom ekološkom opštinom u Srbiji? Danas ovaj centar banjskog turizma pogađaju mnogi ekološki problemi. Brojne divlje deponije i nečistoća ujedinile su građane Sokobanje i podstakle ih da u okviru Sokobanjskog ekološkog društva to promene. Zbog zajedništva i spremnosti da svoje mesto učine čistijim i vrate mu zasluženi status, inspiracija su mnogima koji tek treba da naprave promene u svom okruženju.

Veliki problem seoskog stanovništva u opštini Sokobanja predstavlja način na koji se odlaže otpad. U naseljima u kojima opština nije odredila deponiju, stvara se veliki broj divljih deponija jer domaćinstva sama nalaze mesta za odlaganje otpada. Divlje deponije su česte uz vodotokove reke Moravice i njenih pritoka, što predstavlja opasnost da se otpad slije u reke i zagadi ih. Zato je SED želeo da uključi svoje sugrađane i da otkriju, obiđu i pomognu u evidentiranju divljih deponija kako bi zajedno očistili Sokobanju.

Sokobanjsko ekološko društvo u budućnosti vidi čistu Sokobanju – bez otpada. Obale reka biće čiste i neće biti divljih deponija. Upravljanje komunalnim otpadom će se sprovoditi na teritoriji cele opštine i on će se odvoziti na regionalnu deponiju smeća. Ova inicijativa je samo prvi korak ka ostvarenju tog cilja.

Najveći uspeh inicijative “Za čistiju Sokobanju” je zajedništvo. Preko 100 građana je sakupljalo, beležilo i dostavljalo podatke o divljim deponijama. Zahvaljujući njima, popisane su SVE divlje deponije u Sokobanji. Organizovana je i akcija čišćenja otpada uz reku Moravicu u kojoj je učestvovalo preko 60 građana.

Verujemo da građani zajedno mogu da očiste svoj kraj i omoguće svojoj deci da rastu u zdravoj sredini. Zato smo ponosni na rezultate koje je ostvarilo Sokobanjsko ekološko društvo i radosni što smo bili u prilici da im pružimo podršku kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“.

Fotografija: Media & Reform Centar Niš