Životinje predstavljaju važan deo dečijih života, i to je dobra stvar, zato što postoje velike koristi kada odgajate decu sa životinjama. I male i velike životinje imaju sposobnost da vole, uče i da se obraduju, i pružaju posebnu vrstu prijateljstva deci i odraslima. Nebitno je da li za prijatelja imate psa, mačku, ribu, kornjaču, kokošku, konja, hrčka, guštera ili svinju, svakako će imati mnogo lepih dejstava na decu koja odrastaju u tom okruženju. 

Mnogoj deci je urođena ljubav prema životinjama. Dete koje nauči da se brine o životinji i da se prema njoj ponaša obzirno i sa puno strpljenja, može naučiti neprocenjivu  i važnu lekciju o tome kako da se ponaša prema ljudima. Pored toga što se stiču prelepe uspomene, ako imate kućnog ljubimca to ujedno može igrati neverovatnu ulogu u emotivnom razvoju i psihičkom zdravlju dece. Evo nekoliko koristi i prednosti odrastanja dece sa životinjama.

Životinje deci mogu postati najbolji prijatelj s kojim će deliti posebne trenutne života

Posedovanje ljubimca može biti kao posedovanje zagarantovanog najboljeg prijatelja i partnera u dobru i zlu. Obećavajući modni dizajneri uvek imaju i muzu i modela. Porodični ljubimci su skoro uvek raspoloženi za filmske večeri i vreme provedeno u šatorima od ćebadi. Ljubimci ne dovode u pitanje snažnu potrebu da se brčkaju u slatkim blatnjavim baricama u sred šetnje. Mislite da vaše dete raduje pomisao o skakanju u lišće? Sa porodičnim ljubimcem, nikad neće morati da skače samo!

Deca koja žive sa kućnim ljubimcem imaju veće samopouzdanje

Za decu, životinje su baš kao i ljudi. Mala deca pokušavaju da se poistovete sa životinjama kao što bi to radila i sa svojim vršnjacima. Oni sa životinjama pričaju, igraju se, maze se sa njima, pa čak se na njih i ljute. Sva ova zdrava iskazivanja njihovih najdubljih osećanja i emocija dolaze bez straha od osuđivanja od strane njihovih životinja i igraju važnu ulogu u povećanju njihovog samopouzdanja.

Životinje nas uče empatiji 

Životinje su veoma emotivna stvorenja. Isto kao i deca. Zapravo, psi nalikuju deci u mnogo aspekata, od njihove nepogrešive želje za grickalicama do njihove nepresušne energije za jurenje igračaka. Ostvarivanje bliskosti sa životinjama pomaže deci da kasnije razumeju druge ljude zato što imaju zdravu emotivnu bazu koju su formirali uz životinje. Deca koja su jako vezana za svoje pse mogu bolje da razumeju favorizovanje i koncepte poput prijateljstva čak i kad ste ljudi jedno na drugo. Briga o životinji takođe uči vaše dete da prepoznaje potrebe ljubimca: da li je gladan? Da li treba da ide napolje? Možda se ljubimac plaši vetra, kiše ili snega i potrebna mu je uteha. Takođe, empatija je osobina koje može da se nauči i koju siledžije često ne poseduju.

Životinje uče decu bezuslovnoj ljubavi

Zar životinje prosto nisu najbolje? One ne osuđuju i vole bez obzira na popularnost, prosek, sportske sposobnosti i stil. Životinje vole svoje vlasnike bez obzira na nepristojne ispade, brecanje ili preveliku osetljivost. One opraštaju i zaboravljaju iznova i iznova. One niti osuđuju niti kritikuju i bezuslovno vole. I ne samo što životinje odgovaraju neverbalnim znacima, poput zvuka, trljanja njuškom i mrdanja ušima, nego su i iskrene i nikad neće dozvoliti vašem detetu da se izvuče. Životinje bukvalno uče decu šta znači bezuslovna ljubav na način na koji ni jedna osoba ili roditelj to ne može.

Životinje smanjuju usamljenost

Deci trebaju prijatelji, a životinje mogu biti veoma dobri saputnici za decu svih uzrasta. Oni se zajedno igraju, dele vreme za obroke, pa čak se i maze pred spavanje. Uz to, deca sa životinjama pričaju na način na koji ne pričaju (ili ne mogu da pričaju) sa drugim ljudima. Deca takođe maštaju da im ljubimci odgovaraju. Ovo čini da se deca koja odrastaju sa životinjama osećaju manje usamljeno, pošto znaju da imaju pouzanog prijatelja kome nikad neće dosaditi igranje sa njima. Takvo dete će se retko osećati usamljeno.

Životinje mogu da spreče decu da postanu siledžije

Neka deca postaju siledžije ukoliko nemaju bezbedno mesto gde mogu da pokazuju svoje iskrene emocije. Oni te emocije mogu da projektuju na drugu decu koja im deluju slabije ili inferiorno. Zbog toga što će životinja vaše dete voleti bez obzira šta ono kaže, ona vašem detetu uliva samopouzdanje – bezbedno mesto gde može da verbalno iskaže svoje strahove i bes. Životinje deci daju utočište puno bezuslovne ljubavi gde mogu da prepoznaju svoje emocije i nesigurnosti.

Čitanje životinjama može poboljšati dečije veštine čitanja

Životinje predstavljaju veoma dobro društvo za čitanje kod kuće, kao i u školi. Neke škole imaju programe za čitanje koji podstiču porodice da dovedu svog psa tokom vremena za čitanje, da bi deca mogla da vežbaju čitanje tako što će čitati psu. Ovo može biti zabavno iskustvo za decu, posebno ako ih obuzme nervoza kad čitaju pred drugom decom i odraslima koji ih možda stalno ispravljaju ili kritikuju. Deca mogu da čitaju životianjama kod kuće, a da se ne osećaju posramljeno kada naprave greške ili zbog svojih veština čitanja. Kada to redovno rade, postaju bolji u čitanju.

Životinje imaju terapeutsko dejstvo i obuzdavaju anksioznost

Dokazano je da životinje mogu da deluju terapeutski na decu. Istraživanja su pokazala ds ljubimci mogu da pomognu u smanjenju krvnog pritiska, ubrzavanju procesa oporavka, smanjenju stresa i anksioznosti. Ovo je primenjivano sa problematičnom decom, Autističnom decom i decom koja imaju PTSP (posttraumatski stresni poremećaj). Kada su deca sa životinjama, ona se momentalno mogu poistovetiti sa njma jer osećaju bezuslovnu ljubav i naklonost životinja i mogu im se otvoriti onako kako ne žele (ili ne mogu) pred ljudima.

Životinje mogu učiniti da se cela porodica oseti bezbednije

Životinje, posebno psi, mogu biti efikasan sistem za obezbeđenje doma. Istraživanja pokazuju da lavež pasa odvraća pljačkaše isto koliko i alarmi. Mačke i ptice su često takođe dizale paniku u slučajevima nevolje. Samo saznanje da imate životinju koja može da koristi svoje izoštreno čulo sluha da razotkrije bilo koga ko se šunja naokolo može pomoći da se pojača osećaj sigurnosti cele vaše porodice, što je dobro za vaše mentalno, kao i fizičko zdravlje.

Životinje čine decu još slađom!

Dobro, ovo možda nije zapravo tačno i možda ima više prednosti za roditelje nego za decu, ali svakako ne možete ignorisati kako su mala deca i životinje slatki zajedno! Deca i životinje u kući biće konstantan izvor osmeha, smeha i priča koje će ulepšati mnoge naredne godine vašeg života!

Prevela: Sonja Stojiljković

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i:

  1. Kako igranje u blatu povezuje decu sa prirodom?
  2. Zašto deca vole životinje?
  3. Kako životinje utiču na dečji razvoj?

Povežimo se i na društvenim mrežama: