Možda ste već znali da je zdravije jesti stare domaće sorte voća i povrća umesto onih uvoznih i komercijalnih?

To je zato što su one nastajale vekovima kroz napore lokalne zajednice poljoprivrednika da ih odabere, odneguje i održi. Zato su one prilagođene lokalnim uslovima sredine kao što su zemljište i klima, otpornije su, pa ih ne treba stalno prskati pesticidima.

Preko 30 poljoprivrednika u opštini Mionica okupljenih u grupu „Čuvari semena“ koju predvodi ekološki pokret „Okvir života“, odlučilo je da vrati starim sortama voća i povrća status koji zasužuju u našoj ishrani, a nama omoguće da kupimo i jedemo zdravu hranu!

Zbog toga je “Okvir života” osnovao prvu lokalnu banku semena čiji je cilj da sačuva semena starih sorti voća i povrća, da okupi i umreži poljoprivrednike entuzijaste koji žele da proizvode zdravu hranu i podstakne ih da aktivno razmenjuju semena i tako ih sačuvaju.

“Okvir života” je jedino ekološko udruženje na teritoriji opštine Mionica koje želi da zaštiti lokalne resurse i zajedno sa građanima unapredi kvalitet života u Mionici. Pošto je Mionica poljoprivredni kraj, to su odlučili da urade kroz proizvodnju kvalitetnije hrane i zaštitu i proizvodnju lokalnih proizvoda.

Kako bi pomoglo poljoprivrednicima da razmene znanja i iskustva,, udruženje je osnovalo grupu “Čuvari semena” i organizovalo događaj Dan čuvara semena kome je prisustvovalo više od 50 učesnika. Svi učesnici i poljoprivredni proizvođači iz Mionice, dobili su brošuru o starim sortama, kao i prateći flajer. Ovaj događaj podstakao je građane da doprinesu očuvanju starih sorti. Zato su fotografisali stare sorte, pravili baze podataka i kupovali stare sorte kako bi ih sačuvali i doprineli osnivanju banke gena.

Sve aktivnosti koje “Okvir života” sprovodi vode ka ostvarenju dugoročnog cilja – da čitava Mionica proizvodi zdravu hranu i štiti svoje lokalne resurse.

ORCA je sa zadovoljstvom podržala ovu inicijativu – verujemo u moć skladnih, ujedinjenih lokalnih zajednica koje aktivno poboljšavaju kvalitet svog života. Zato se radujemo uspesima ekološkog pokreta „Okvir života“ i razvoju lokalne banke gena.