Sobne biljke su lepe i donose nam radost. Ovo je samo po sebi odličan razlog da ih unesemo u svoj dom ili kancelariju. Međutim, postoji još praktičnih razloga zašto je život uz sobne biljke bolji. Orhideje, dracene, afričke ljubičice i druge biljke, utiču blagotvorno na naše opšte zdravlje

Saznajte pet razloga zašto su orhideje i druge sobne biljke korisne za nas:

1. Biljke poboljšavaju kvalitet vazduha

Biljke apsorbuju ugljen-dioksid iz svog okruženja i oslobađaju kiseonik nazad u vazduh. Kako ljudi čine suprotno, biljke nam olakšavaju da dišemo.

Postavljanje biljaka oko kuće može pomoći u podsticanju dubokog disanja, što vam čak može pomoći da bolje spavate. Možda biste mogli da razmislite o držanju orhideje na komodi ili noćnom stočiću u vašoj spavaćoj sobi.

2. Orhideje oslobađaju od stresa

Prisustvo biljaka može imati umirujući efekat. Orhideje ili druge sobne biljke kao ukras vašeg doma, mogu vam pomoći da se opustite i smanjte stres, što, pored poboljšanja raspoloženja, može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja i drugih hroničnih bolesti.

3. Sobne biljke smanjuju sezonske bolesti

Biljke pomažu u porastu nivoa vlažnosti u svojoj okolini, što vam može pomoći u izbegavanju sezonskih bolesti kao što su upale grla, kašalj i suva koža. Neka istraživanja pokazuju da viši nivo vlažnosti može čak smanjiti verovatnoću širenja gripa, pa je čak moguće da vaše orhideje mogu sačuvati vaš dom od pojave gripa.

4. Orhideje pomažu izlečenje

Nije slučajnost to što su biljke popularan poklon za bolničke pacijente. Njihovo prisustvo može smanjiti nivo stresa i poboljšati kvalitet vazduha i vlažnosti u prostoriji. One tako mogu ubrzati proces oporavka nakon operacije ili bolesti. Uz to, ulepšavanje sumorne bolničke sobe cvetovima živopisne orhideje ili drugih sobnih biljaka, sigurno će učiniti da se neko bolje oseća.

5. Biljke poboljšavaju koncentraciju

Istraživanja su pokazala da prisustvo biljaka pomaže u poboljšanju koncentracije i produktivnosti, te da može čak poboljšati pamćenje i do 20 odsto. Poboljšana koncentracija i produktivnost mogu voditi sveukupnom poboljšanom kvalitetu života. 

A da li ste znali da i sam pogled na sobnu biljku može da umanji stres zaposlenih koji rade u kancelarijama?

Jedno istraživanje sprovedeno u Japanu, potvrdilo je da je moguće praktično upotrebiti sobne biljke za jačanje mentalnog zdravlja među zaposlenima koji inače nisu izloženi zdravom zelenom okruženju. Da bi dokazali ovu tezu, istraživači su pratili smanjenje stresa na zaposlenima u kancelarijskom okruženju.

Kako bi saznali da li i u kojoj meri prisustvo biljaka u kancelariji pomaže u oporavku od stresa, istraživači su uključili 63 kancelarijska radnika i zamolili ih da kada osete umor, naprave pauzu od tri minuta, sedeći za svojim stolovima. Najpre, radnici su sedeli za stolovima bez biljaka, a zatim su im dodeljene biljke koje su postaljene na njihove stolove pored računara.  

Prema nalazima dobijenih na osnovu istraživanja, bilo je jasno da posmatranje biljaka i briga o biljkama, tokom samo tri minuta, na radnom mestu, snižava puls, odnosno smanjuje stres i umor. Istraživači ističu da bi male sobne biljke mogle biti ekonomične i korisne u naporima da se poboljšaju uslovi rada u kancelariji.

Prevele: Ivana Voštić i Marija Filipović

 

Ako vam je ovaj tekst bio koristan pročitajte i:

  1. Zašto su kućne biljke potrebne svakom domu?
  2. Od prirode za ljude: 6 koristi od prirode u proleće
  3. Urbani parkovi su mnogo više od „pluća“ grada!