Popularnost kućnih ljubimaca, u zemljama zapadne Evrope dostigla je svoj vrhunac tokom pandemije. Da bi nabavili psa “popularnih” rasa, neki vlasnici ne biraju odakle ih kupuju. Tako je nastao prostor za šverc pasa.

Gruba je procena ORCA, da se iz Srbije se godišnje ilegalno “izveze” između 3.000 i 5.000 pasa. Međutim, s obzirom da veliki deo trgovine ostaje skriven, teško je proceniti tačne cifre. Problem je to što se za veliki broj ovih pasa ne zna gde završavaju.

Gostovali smo na ovu temu u Jutarnjem programu RTS.

 

Ko švercuje pse u Srbiji?

Kada govorimo o švercu pasa u Srbiji, govorimo o dve situacije. Postoji šverc rasnih pasa koji se razmnožavaju radi prodaje u inostranstvu. Pojedini neodgovorni odgajivači, u cilju brze zarade, drže ženke jedne ili više rasa isključivo za razmnožavanje i prodaju štenaca.

Psi popularnih rasa, poput maltezera, mopseva ili francuskih buldoga, prodaju se u zemljama Evropske unije, gde za njih postoji velika potražnja i gde je moguće više zaraditi. Primera radi, cena francuskog buldoga je u Srbiji oko 350 eura, dok se u Nemačkoj ovaj pas može prodati za 1500 eura, a u Švedskoj za čak 2200 eura.

Takođe, u Srbiji postoji i šverc pasa za udomljavanje. Napušteni psi se izvoze u inostranstvo, najčešće u zapadnoevrpske zemlje poput Nemačke, Austrije, Švajcarske. Ove zemlje su rešile problem napuštenih životinja, pa u njima postoji velika potražnja za usvajanjem mešanaca. Čak postoje i liste za njihovo usvajanje.

Veliki broj pasa ilegalno bude odnet iz prihvatilišta za napuštene životinje, iako njihovi staratelji često to rade iz najbolje namere – da ih udome! Ono što se prijavljuje ORCA je da se tim psima obično gubi trag kada pređu granicu. Neko obeća volonterima da će pas biti udomljen preko neke inostrane organizacije, to se ne desi, a volonteri na kraju nemaju informaciju šta se dogodilo sa psom.

Zašto je šverc pasa problem?

Šverc pasa je veliki problem po dobrobit životinja, ali i po čitave zajednice. Štenci koji dolaze iz komercijalnih odgajivačnica gde se životinje “na traci” razmnožavaju i prodaju sa ciljem sticanja brze zarade, obično rastu u lošim uslovima. Oni često pate od različitih bolesti, uključujući i one opasne po život kao što je štenećak.

Naučno je dokazano da loša iskustva u ranoj mladosti, ostavljaju trajne posledice po ponašanje pasa. Nakon što odrastu, ovakvi psi mogu pokazati probleme u ponašanju kao što su strah ili agresivnost.

Vlasnici takođe ispaštaju. Kupovina psa od neodgovornih odgajivača iziskuje dodatne finansijske troškove: za veterinara ukoliko je pas bolestan ili trenera, zbog korekcija ponašanja. Postoji i emotivni efekat – dešava se da pas ugine usled bolesti ili iscrpljenosti zbog uslova putovanja, samo par dana po ulasku u novi dom.

Na kraju, može doći do problema za čitavu zajednicu: Šverc pasa koji nisu prošli veterinarski pregled predstavlja rizik po javno zdravlje, od prenošenja raznih bolesti drugim životinjama ili ljudima.

Kako je moguće da psi pređu granicu ilegalno i da ih niko ne zaustavi?

Organizacija Dogs Trust iz Velike Britanije, koja se bavi zaštitom pasa, istražila je problem švercovanja pasa sa Balkana. Njihovi istraživači, pozirali su kao kupci koji žele da ilegalno izvezu pse u Veliku Britaniju, a u razgovoru sa odgajivačima koji se bave švrcom, otkrili su da nije teško preći granicu sa životinjom ilegalno.

Ovo istraživanje je pokazalo da neki veterinari za jako mlade pse obezbeđuju unapred popunjene mađarske, bugarske ili rumunske pasoše i mikročipove, pomoću kojih se ove životinje predstavljaju kao da su rođene u Evropskoj uniji. Na taj način, njihov prelazak preko granice je jednostavniji, jer važe manje stroga pravila.

Šta je potrebno uraditi da bi se zaustavio šverc pasa?

Da bi se zaustavio šverc pasa, potrebna je bolja kontrola odgajivačnica. Zakon o dobrobiti životinja propisuje obaveznu registraciju odgajivačnica. Međutim, u Registru Uprave za veterinu sada ima samo 44 registrovane odgajivačnice, dok ih je preko 3500 na sajtu Kinološkog saveza Srbije. Važno je da se proces registracije dovrši, kako bi se odvojile odgajivačnice koje odgovorno posluju, od onih koji to rade neodgovorno.

Takođe, potrebna je bolja kontrola od strane carinika na graničnom prelazu. To se pre svega odnosi na doslednu proveru dokumentacije i fizičku proveru da li pas odgovara informacijama koje se nalaze u pasošu. Potrebno je preispitati procedure koje se trenutno koriste i kreirati one kojima se lakše može otkriti neispravna ili falsifikovana dokumentacija i druge nepravilnosti, kako bi se stalo na put ovom problemu.

Šta svako od nas može da uradi?

Ako želite psa, najbolje je da ga usvojite. U Srbiji postoji veliki problem sa napuštenim životinjama, tako da za udomljavanje možete pronaći pse svih boja i dezena koje možete zamisliti. Svedočenja ljudi koji su usvojili pse, dovoljno govore o čvrstoj vezi koja se stvara između vlasnika i psa kome ste spasili život.

Ako baš želite rasnog psa, opet je najbolje da ga usvojite. Prihvatilišta širom Srbije imaju puno rasnih pasa koje daju na udomljavanje.

Ako baš želite da kupite psa, kupujte samo od proverenih, odgovornih odgajivača. Oni svoje pse ne razmnožavaju često, otvoreni su za razgovor sa vama i raspoloženi su da vas prime i pokažu vam majku šteneta i uslove u kojima se štene odgaja. Ovakvi štenci su često skuplji, ali je to na duže staze mnogo bolje nego da kasnije imate probleme i troškove jer ste kupili psa od komercijalnog odgajivača.

Ako sumnjate na šverc pasa – prijavite to! Mi vam stojimo na raspolaganju za savet kako i kome da prijavite nezakonite postupke prema životinjama.

 

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i:

  1. Još jedna tragedija zbog držanja opasnih pasa. Potrebna je prevencija
  2. Borbe pasa: kako da ih prepoznate i prijavite
  3. Kada će ubice pasa biti kažnjene?