Odlučili ste da nabavite ljubimca? Razmišljate da kupite štene ili mače i još uvek odlučujete koja rasa je najbolja za vas i vašu porodicu? Zašto ne biste dali šansu udomljavanju kućnih ljubimaca iz prihvatilišta?

Spasićete život, uštedećete novac i dobićete ljubav i prijateljstvo kakvo niste ni sanjali!

Odluka da usvojite spašenog psa ili mačku iz prihvatilišta je vrlo važna. Nije lako uzeti u obzir sve što je potrebno da biste bili potpuno spremni za sve (očekivane i neočekivane) okolnosti. Međutim, koristi koje ćete imati od usvajanja ljubimca, značajno nadmašuju bilo kakve rizike i strahove.

Ipak, želimo da vam pomognemo u odluci i predstavimo nekoliko najčešćih dilema koje novi vlasnici imaju prilikom razmišljanja o usvajanju kućnih ljubimaca iz prihvatilišta i damo savete kako da te dileme sa zadovoljstvom rešite!

Šta da očekujete prilikom udomljavanja kućnih ljubimaca iz prihvatilišta?

Postoji mnogo razloga zašto ljubimci završe u prihvatilištu. Često je to zbog ličnih okolnosti vlasnika, a ne zbog krivice ljubimca. Preseljenje, promena posla, razvod ili novorođenče mogu učiniti da briga o životinji postane zahtevna i mnogi vlasnici tada nevoljno odvedu svog psa ili mačku u prihvatilište.

Takođe, Srbija je zemlja sa velikim brojem napuštenih životinja. Veliki broj pasa i mačaka u prihvatilištima, spašeni su direktno sa ulice. Mnogi od njih imaju svoju tužnu priču i željno iščekuju svetliju budućnost u prijateljskom, toplom domu.

Sve ovo znači da u prihvatilištima ima više izbora nego što biste očekivali. To uključuje i rasne životinje i mešance, štence i odrasle ljubimce.

Kako izabrati odgovarajućeg psa ili mačku?

Birajte glavom, a ne samo srcem. Tako je lako odmah se zaljubiti u životinju. Ali morate ostati blago distancirani, ako možete i pustiti da se privrženost i ljubav razviju kasnije. Ovo će vas poštedeti patnje ako shvatite da ste izabrali psa ili mačku koji ne odgovara vašem stilu života.

Nikada ne birajte psa ili mačku samo po izgledu. Najvažnije je da izaberete ljubimca koji se uklapa u vaš stil života. Da li vodite više ili manje aktivan život? Da li imate vremena za duge šetnje? Da li vam smetaju duge dlake na kauču? Da li imate strpljenja za specifične karakteristike?

Nemojte misliti da to što je u pitanju mešanac, sigurno znači da ne možete da znate njegove osobine i ponašanje. Oslonite se na opis i mišljenje radnika u prihvatilištu. Oni dobro poznaju životinje sa kojima su svakodnevno u kontaktu i na osnovu informacija koje vam daju, možete prilično uspešno proceniti da li vam ljubimac odgovara.

Više korisnih saveta o tome kako odabrati idealnog psa za vas i vašu porodicu, pročitajte ovde.

Da li će vaš udomljeni ljubimac imati problema u ponašanju?

Ovo je česta dilema koja muči vlasnike. Odgovor je najčešće ne. Ipak, može se desiti da zbog prethodnog života na ulici neki psi i mačke imaju određene poteškoće da se naviknu na novi život. Neki mogu biti nepoverljivi, drugi se mogu plašiti buke. Neki mogu imati strah od određenih osoba ili predmeta.

Večinu ovih izazova možete rešiti ljubavlju, strpljenjem i treningom. Sa druge strane, agresija prema drugim psima i ljudima je glavna stvar na koju morate paziti, ali i na tome se može uspešno raditi uz pomoć trenera.

Da li je sve jedno iz kog prihvatilišta birate ljubimca?

Kao što kaže poznati slogan – nije sve jedno. Na žalost, u Srbiji postoje opštinska i privatna prihvatilišta koja ne ispunjavaju odgovarajuće uslove u pogledu zdravlja i dobrobiti životinja, odnosno higijene prostora. Dešava se da iz nekih prihvatilišta životinje izađu bolesne, zbog čega ispaštaju i životinje i novi vlasnici.

Zbog toga je vrlo važno da istražite prihvatilište iz kog ćete uzeti psa ili mačku. Obavezno ga posetite, upoznajte životinje, upoznajte vlasnika prihvatilišta i radnike. Proverite da li su životinje vakcinisane, sterilisane, kako se hrane i kako se o njima brine. Slobodno pitajte da vam radnici pokažu dokumente o vakcinaciji i terapijama za životinju koju ste izabrali.

Imajte u vidu da poteškoće sa kojima se možete susresti prilikom izbora ljubimca iz prihvatilišta, važe i za odgajivačnice. U našoj zemlji, pored odgovornih, ima mnogo i neodgovornih odgajivača. Oni u cilju brze zarade, neprestano razmnožavaju životinje za prodaju, pritom ne vodeći računa o zdravlju i dobrobiti životinja. Ako baš želite da kupite psa, važno je da pronađete proverenog i odgovornog odgajivača.

Zašto je udomljavanje kućnih ljubimaca iz prihvatilišta prava stvar?

Postaćete momentalno superheroj i spasićete život! I to ne jedan, već dva! A to nije malo.

Srbija je zemlja sa velikim brojem napuštenih životinja. Većina prihvatilišta u Srbiji su već popunjena. Time što ćete udomiti psa ili mačku, nećete samo spasiti život te konkretne životinje. Spasićete život još jedne, koja će biti zbrinuta zahvaljujući slobodnom mestu u prihvatilištu koje ste vi napravili.

Dobićete prijatelja kakvog niste mogli zamisliti. Poznato je da spašeni ljubimci znaju da cene šansu koju su dobili i pokazuju veliku zahvalnost za svaki trenutak pažnje koju dobiju. Nakon što uz vas, nauče da ponovo veruju ljudima, vaša veza postaće neraskidiva, a ljubav prema vama bezuslovna.

Ako vam je potreban još neki razlog…

  1. U prihvatilištu ima pasa i mačaka svih boja i dezena. Vaš ljubimac će sasvim sigurno biti unikatan!
  2. Možete odabrati ljubimca bilo kog uzrasta. Stariji psi i mačke već imaju higijenske navike i brže se naviknu na nov dom. Takođe, pružićete senioru (možda jedinu) šansu za srećno provedenu starost.
  3. Većina pasa i mačaka u prihvatilištima su već vakcinisani i sterilisani. Udomljavanjem možete uštedeti novac.
  4. Ako udomite ljubimca iz prihvatilišta, najčešće dobijate i besplatnu podršku u vidu saveta i odgovora na sva pitanja koja možete imati u vezi sa vašim novim prijateljem.
  5. Udomljavanjem kažete ne masovnom razmnožavanju pasa i mačaka. Na svetu (a naročito u Srbiji) ima mnogo više pasa i mačaka, nego što ima domova za njih. Mnoge životinje zbog toga stradaju, ako im neko poput vas ne pruži šansu za sreću. Zato je bolje udomiti, nego kupiti ljubimca.

 

Prevela Milica Reljić, priredila ORCA

 

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i:

  1. Odabir kućnog ljubimca: šta treba da znate?
  2. Zašto sam udomila starijeg psa?
  3. Šverc pasa u Srbiji: kako stati na put psećoj mafiji?