Od davanja darova do zavodljivih pokreta, neke životinje odlično igraju igru parenja

Svaki praznik prožet je određenim očekivanjaima – očekujemo badnjak za Božić, farbana jaja za Uskrs, a slatkiše i romantiku za Dan zaljubljenih.

Ove životinje su spremne da u potpunosti ispune očekivanja za Dan zaljubljenih, pa ako još uvek niste spremni za ovaj praznik, slobodno pokupite neki trik od ovih životinja koje svojim potezima osvajaju Dan zaljubljenih.

Najbolji poklon: moljac prelepih boja

Jedna vrsta moljca prelepih boja, koja živi na američkom kontinentu, zna kako da devojci pokloni  višenamenski poklon. Naime mužjak, svojoj partnerki daje ono što je u svetu insekata poznato kao “bračni dar.“

Gusenica ovog moljca upija štetne hemikalije, zvane alkaloidi, iz jedne egzotične biljke i zatim ih koristi kao sopstvenu hemijsku odbranu. Kada se gusenica razvije u moljca, deo ovih hemkalija tokom parenja, pređe sa mužjaka na ženku, a zatim putem ženke i na jaja.

Hemikalije se predaju u paketima muške semene tečnosti koja je hranljiva za ženku moljca, a dodatni plus je što ih ona može preneti potomstvu. I večera i poklon hemijsko oružje? Nije loš ljubavni sastanak.

Najbolji ples: veliki tetreb

U životinjskom svetu ima puno zaista neverovatnih plesova udvaranja, ali titulu za najbolji ples definitivno treba dati velikom tetrebu. Veliki tetreb je šumska ptica koja živi i u Srbiji i ugrožena je vrsta. Mužjaci velikog tetreba biraju čistinu, odnosno proplanak bez vegetacije, gde ih ženke mogu lako videti, a zatim se u grupi šepure u pokušaju da privuku ženke. Oni se ne plaše konkurencije i koriste isto mesto za udvaranje godinama.

Mužjak velikog tetreba započinje svoj nastup tako što udahne veliku količinu vazduha, zadrži ga u jednjaku, a zatim ga izbaci. Oni mogu satima da se šepure svojim perjem i pumpanjem vazdušne vrećice na grudima praveći neobičan zvuk koji zvuči kao da neko tiho peva dok istovremeno baca gumenu lopticu o zid.

Svaki momak koji se toliko potrudi zaslužuje pogled, barem od nas.

Drugi najbolji ples: Žaba krastača

Žabe krastače ne izgledaju baš glamurozno, ali neke od njih, poput vrste iz Južne Amerike, plešu odličan vodeni tango. To izgleda tako što mužjak obuhvati ženku s leđa i par izvodi salto u vodi. Ženka zatim oslobađa jaja koja se kotrljaju na stomaku mužjaka, a zatim i na njenim leđima, gde ih mužjak oplodi. Par pravi ovaj luk iznova i iznova, dok ženka ne izlegne i do 100 jaja.

Ovo je pravi prljavi ples.

Vešt ljubavnik: Pauk

Možda je zbog svih tih nogu, ali niko nema veštinu kao mužjak jedne vrste pauka iz Australije. Istini za volju, to je uglavnom taktika preživljavanja. Mužjaci pauka se udvaraju u fazama. Najpre proizvode pokrete kojima vibriraju mrežu tokom najmanje 100 minuta, a zatim njišu i mrežu i stomak ženke pre pokušaja parenja. 

U još neobičnijem ritualu parenja, mužjaci druge vrste pauka čak vezuju noge ženkama pre kopulacije. Iako deluje bizarno, ova predigra je zapravo način da muški pauci izbegnu da budu pojedeni od strane ženki. U svetu pauka, ženke su veće i agresivnije i često pokušavaju da pojedu svog muškog partnera tokom parenja.

Doživotna odanost: Dabrovi

Kod ovih zubatih sisara zaljubljenost traje mnogo duže od jednog praznika. Iako njihova sezona parenja traje od januara do februara, par će nastaviti da bude zajedno tokom ostatka godine, a i nakon toga.

Dabar je u principu monogamna životinja. Dabrovi menjaju partnere samo ukoliko jedan od supružnika ugine ili zbog takozvanog “prisilnog razvoda” kako stručnjaci šaljivo nazivaju situaciju kada jedan mužjak dabra osvoji teritoriju drugog i otera ga.

Dabar u proseku živi oko 15 godina u prirodi, a polnu zrelost stiče sa 2-3 godine, pa stoga par može provesti zajedno i 12 godina. 

Šta može biti romantičnije od toga?

Prevela: Dragana Tripković

 

Ako vam je ovaj tekst bio interesantan pročitajte i:

  1. Zašto svi treba da volimo krave?
  2. Zašto su morske vidre posebne?
  3. Kako veverica sadi drveće?