Ukoliko je vaš najveći doprinos očuvanju životne sredine to što ste posadili drvo u školskom dvorištu, vreme je da naučite nešto od doktorke Džejn Gudal. U borbi protiv krčenja šuma uzrokovanim ekonomskim i političkim naporima kakvi su, između ostalog, industrijsko uzgajanje mesa i rudarstvo, poznata primatološkinja pomera granice sa svojim planom sađenja ili obnavljanja pet miliona stabala u 2020. godini. Gudal, koja je sklopila partnerstvo sa ekološkim programom Ujedinjenih Nacija – za kampanju Trilion drveća, ohrabruje sve ljude, pa tako i nas, da se uključe u akciju.

Na sajtu Džejn Gudal Instituta objavila je sledeću izjavu: “Kampanja Trilion drveća pruža nam inovativne tehnologije čija je funkcija povezivanje hiljade i hiljade malih i velikih grupa širom sveta koje se bave sadnjom drveća i obnavljanjem šuma. Stvaranje ove “zelene globalne zajednice” omogućiće prikupljanje neophodnih novčanih sredstava i deljenje iskustava – upravo ono što je potrebno za dostizanje cilja, odnosno trilion posađenih stabala za deset godina. S ponosom najavljujem da će naš program Roots & Shoots, koji osnažuje mlade u 60 zemalja, posaditi preko 5 miliona drveća tokom sledeće godine, kako bi postigli cilj sadnje Trilion drveća. Sada je vreme da svi na planeti urade ono što je u njihovoj moći da pomognu.”

Roots & Shoots program ohrabruje mlade da postanu strastveni, ekološki osvešćeni članovi zajednice. To podrazumeva da se angažuju i sade drveće.

Tokom godina, Džejn Gudal Institut predvodio je brojne programe koji su obogatili naš ekosistem milionima drveća, i  podržavali  očuvanje prirode širom sveta. Iako ima 85 godina, Gudal ne prestaje da širi pozitivan uticaj na našu okolinu – sada je red na nas.

Da li i vi planirate da zasadite bar jedno drvo ove godine?

Pročitajte i: 

  1. Zašto deca treba da provode vreme u prirodi?
  2. Zašto su morske vidre posebne?
  3. Kako veverica sadi drveće?

Povežimo se i na društvenim mrežama