Suprotno onome što mnogi misle, povećavanje energetske efikasnosti ne znači narušavanje udobnosti i kvaliteta života smanjenjem upotrebe energije koju koristimo u svakodnevnom životu. Poboljšanje energetske efikasnosti zasniva se na optimizaciji proizvodnih procesa i potrošnje energije, korišćenjem obnovljivih izvora energije umesto fosilnih goriva, kao i promovisanjem odgovorne potrošnje i recikliranja, između ostalog.

Kako možemo doprineti energetskoj efikasnosti? 

  1. Isključite računar

Računari su među najvećim potrošačima energije u poslovnim zgradama. Ugasite monitor noću i  isključite screensaver. Današnji računari se mogu uključiti i isključiti preko 40.000 puta. Gašenje  računara umesto uključivanja screensaver-a ne utiče na životni vek računara. Znači, isključite ga!

  1. Izaberite odgovarajuće svetlo

Tradicionalne sijalice troše prekomernu količinu električne energije i moraju se češće menjati nego njihove energetski efikasne alternative. Halogene sijalice, kompaktna fluorescentna svetla (CFL), i sijalice koje emituju svetlost (LED) troše od 25% – 80% manje električne energije i traju 3 do 25 puta duže od tradicionalnih sijalica.

Iako su energetski efikasne sijalice u prodaji skuplje, njihova efikasna potrošnja energije i duži vek trajanja znače da dugoročno koštaju manje.

  1. Eliminišite energetske vampire: isključite iz struje neaktivnu elektroniku.

Uređaji poput televizora, mikrotalasnih pećnica, skenera i štampača koriste napajanje u stanju pripravnosti, čak i kada su ugašeni. Neki punjači, kada ostanu u utičnici, i dalje vuku male količine energije (to možete proveriti ako dodirnete punjač a on je topao na dodir). U SAD-u, ukupna potrošnja električne energije u praznom hodu elektronike, jednaka je godišnjoj proizvodnji 12 elektrana (EPA).

  1. Smanjite troškove grejanja vode

Zagrevanje vode najviše doprinosi vašoj ukupnoj potrošnji energije. Osim kupovine energetski efikasnog bojlera, postoje tri metode smanjenja troškova grejanja vode: jednostavno možete koristiti manje tople vode, smanjiti termostat na bojleru, ili izolirati bojler i oko prva dva metra cevi za toplu i hladnu vodu.

Ako razmišljate o zameni bojlera efikasnim modelom, imajte na umu dva faktora: tip bojlera koji odgovara vašim potrebama i vrstu goriva koje će koristiti. Na primer, bojleri bez rezervoara su energetski efikasni, ali su i loš izbor za velike porodice jer ne mogu da podnesu višestruku i istovremenu upotrebu tople vode. Efikasni bojleri mogu biti između 8% i 300% energetski efikasniji od konvencionalnih bojlera za skladištenje.

  1. Pogasite svetla

Samo jedan potez i gotovi ste!

  1. Zelena energija!

Prosečno domaćinstvo godišnje emituje oko 14 tona gasova sa efektom staklene bašte, od čega je polovina iz proizvodnje električne energije. Ovo doprinosi klimatskim promenama i globalnom zagrevanju.

Jednostavan i relativno jeftin način na koji svi možemo doprineti promeni je korišćenje „zelene“ energije. To podrazumeva upotrebu energije proizvedene iz čistih obnovljivih izvora kao što su sunce, vetar, voda i otpadna energija, umesto uglja.

Pročitajte o tome kako možete električnu energiju proizvoditi “kod kuće”, a pritom i zaraditi na linku: Energetske zadruge.

Prevela: Jelena Jovanović

 

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i:

  1. Za zeleniji grad!
  2. Klimatske promen: 6 stvari koje mozete uraditi
  3. Kako nastaje efekat staklene bašte?