Kako se svet zagreva, ekstremne vremenske prilike postaju sve češće i intenzivnije, nivo mora raste, produžene suše loše utiču na useve, a mnoge biljne i životinjske vrste izumiru. Teško je zamisliti da mi kao pojedinci možemo bilo šta da uradimo što će doprineti rešenju ovako velikog i ozbiljnog problema. 

Dobra vest je da nismo sami. Ljudi, zajednice, gradovi, kompanije, škole, verske grupe i druge organizacije preduzimaju akcije. Borimo se kao da nam od ovoga životi zavise – a i zavise. 

I vi možete da pomognete u borbi protiv klimatskih promena:

1. Pametno koristite energiju – a sačuvajte i novac!

Štednjom energije ne samo da zagađujete manje, nego i štedite novac. Razmislite o tome da napravite neke od ovih promena, ili možda sve. Zajedno, one mogu mnogo da pomognu. 

 • Isključite iz struje kompjutere, televizore i druge električne uređaje kada ih ne koristite.
 • Punjače za telefon i druge uređaje nikada nemojte ostavljati uključene u struju. Izvucite kablove retko korišćenih uređaja iz struje.
 • Umesto grejanja na ugalj ili drva, instalirajte sistem grejanja na gas. Manje zagađuje životnu sredinu i vazduh koji udišete.
 • Ukoliko je moguće, na svoj sistem grejanja instalirajte termostat koji može da se podešava. 
 • Zamenite svoj šporet na gas šporetom na struju, što će takođe smanjiti zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru.
 • Perite veš koji nije mnogo zaprljan u hladnoj vodi. Okačite veš da se sam osuši kad god možete, a mašine za sušenje samo kada je baš neophodno. 
 • Kada kupujete nove uređaje potražite one koji imaju nalepnicu da su energetski efikasni. Neka vam i to bude jedan od faktora za donošenje odluke o kupovini uređaja.
 • Pripremite svoj dom za zimske uslove kako biste onemogućili toploti da izlazi i pokušajte da se leti hladite bez klima uređaja kada god je to moguće.
 • Počnite da koristite ekološke sijalice umesto tradicionalnih..

2. Pomozite planeti svojom ishranom

Odluke koje donosimo o hrani mogu mnogo uticati na životnu sredinu. Evo četiri jednostavna načina na koje možete pomoći klimi svojom ishranom.

 • Jedite više jela bez mesa. Stočarstvo je jedan od glavnih izvora gasova staklene bašte, pa je smanjenje količine mesa u ishrani odličan način da pomognemo planeti.
 • Kupujte organsku hranu i hranu od lokalnih proizvođača kad god možete.
 • Ne bacajte hranu. Kupite i spremite samo onoliko koliko vam je potrebno.
 • Ako ste u mogućnosti, uzgajajte sopstvene namirnice.

3. Uložite u obnovljive izvore i postanite prozjumer

Jedan od načina da učestvujete u borbi protiv klimatskih promena, uštedite novac na duže staze, a da pritom i zaradite, je prelazak na obnovljive izvore energije. Koncept prozjumera (nasuprot konzumerizmu – trošenju) predstavlja nekoga ko istovremeno proizvodi i troši energiju. To znači da domaćinstva ili čak stambene zgrade u kojima se stanari dogovore, mogu da postave solarne panele na krovove objekata i da deo proizvedene električne energije iskoriste za svoje potrebe, a da deo ove “čiste” energije izvezu u elektro mrežu i za to dobiju nadoknadu. 

Širom Evrope, proizvodnja električne energije “kod kuće” od strane građana je sve zastupljenija, a kod nas, pioniri energetskog zadrugarstva predano rade da ovo omoguće građanima u Srbiji i tako otvore mogućnost za stotine krovnih solarnih elektrana širom Srbije, koje su postavili građani udruženi u energetske zadruge. 

Pročitajte više o pionirskom poduhvatu povezivanja jedne od prvih malih solarnih elektrana u Beogradu na elektro mrežu, koji je finansijski podržala ORCA kroz projekat Tvoje mesto u Srbiji.

4. Učinite vaš prevoz zelenim 

Postoji mnogo načina na koje možete da smanjite emisije transporta koji će vas učini zdravijima, srećnijima, i sačuvati vam malo novca. Kad god i gde god možete:

 • Koristite javni prevoz
 • Vozite bicikl ili se borite za nove biciklističke staze u svojoj zajednici 
 • Delite kola sa nekim 
 • Ako imate veliko, neefikasno vozilo, prestanite da ga koristite i pređite na električno ili hibridno vozilo 

5. Trošite manje, bacajte manje, više uživajte u životu 

Kako bi izgledalo kada bismo trošili manje novca, a darivali više vremena za one koje volimo? Da li bismo bili srećniji? Fokusiranje na jednostavna zadovoljsta u životu – provođenje vremena u prirodi, sa voljenim osobama, ulepšavanje nečijeg života – daje nam veće osećanje svrhe, pripadanja i sreće nego kupovanje i trošenje. Takođe, manje trošenja, znači i manje bacanja. Ovo nije lako postići u društvu zasnovanom na trošenju resursa, koje nam omogućava da živimo ovako brz život. Međutim, sigurno svako od nas može identifikovati bar nekoliko navika bez kojih se može. Stare stvari možemo pokloniti umesto baciti, pokvarene uređaje popraviti, pojedine predmete prenamiti i naći im novu svrhu, a organski otpad možemo kompostirati.

6. Razgovarajte o klimatskim promenama, učestvujte u pokretima građana 

Promene počinju od nas. Pričajte sa svojom porodicom i prijateljima o problemu klimatskih promena i ispričajte šta vi radite da biste postali deo rešenja. Neka vaš glas čuju i nadležne institucije. Iznošenjem svojih briga naglas – preko društvenih mreža ili, još bolje, direkno nadležnim institucijama kroz različite pokrete i organizacije civilnog društva – šaljete poruku da vam je stalo da svojim potomcima ostavite zdraviji svet nego što ste ga zatekli. Učestvujte u akcijama koje traže od donosilaca odluka da donesu propise koji ograničavaju emisije ugljenika i zahtevaju od zagađivača da plate za emisije koje proizvode. Pronađite udruženje građana u svojoj lokalnoj zajednici i raspitajte se kako možete da pomognete.

Prevela: Sonja Stojiljković, priredila ORCA.

 

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i:

 1. Engleska zabranila upotrebu plastičnih slamčica!
 2. Zaštita divljih životinja: da li će Kina zaštititi pangoline?
 3. Za zeleniji grad!