Slepe miševe nepravedno prati loša reputacija, zbog vampirskih filmova, narodnih verovanja koja ih povezuju sa zlom i zabluda da se upliću u kosu. Sve ovo je daleko od istine. 

Slepi miševi su fascinantne i korisne životinje. Oni nisu slepi, a nisu ni miševi! Oni su jedini sisari koji lete, a u vazduhu se nepogrešivo snalaze zahvaljujući svojoj sposobnosti eholokacije – orijentacije u prostoru pomoću zvuka. Slepi miševi su relativno bezopasni i mogu ujesti samo u samoodbrani, ako se osećaju ugroženo.

Zaboravite njihovu zastrašujuću reputaciju i razmislite da pokušate da privučete slepe miševe umesto da ih izbegavate. 

Ako radite u bašti ili provodite dosta vremena napolju, oni su prilično korisni. Slepi miševi se hrane insektima i mogu pojesti preko 1000 komaraca za jedan sat! To znači – besplatna dezinsekcija, bez korišćenja skupih i štetnih preparata. Dodatna pogodnost – izmet slepih miševa, koji se naziva guano, koristi se kao đubrivo, čineći da vaš vrt napreduje kao nikada ranije.

Kako možete dovesti slepe miševe u vaš komšiluk? 

Kao i sva bića, slepi miševi traže hranu, vodu i sklonište. Evo kako da pripremite vaše dvorište za useljenje ovim simpatičnim i nadasve korisnim životinjama.

1. Neka vaša bašta deluje kao magnet za slepe miševe

Da biste privukli slepe miševe, zasadite biljke koje privlače njihov plen – insekte. Što više insekata, to bolje. Slepi miševi su aktivni noću. Zato će mirisno cveće i biljke koje cvetaju noću, privući noćne insekte, koji su mamac za slepe miševe. Zasadite daliju, kadifu, žuti noćurak, majčinu dušicu, malinu ili orlove nokte. Cvetovi bledih boja takođe imaju dobre šanse da privuku bube. Neka vaša bašta radi za vas dok spavate.

2. Ponudite slepim miševima izvor vode

Slepi miševi mogu izgubiti i do 50% telesne mase gubitkom vode za samo jedan dan. Zato ne iznenađuje da je za njih vrlo primamljivo ako u svom dvorištu imate ribnjak ili drugi izvor vode. Ako nemate prirodan izvor vode, možete postavi korito ili fontanu kako biste privukli slepe miševe u vaše dvorište. Pored njih i ptice će vam biti zahvalne, naročito leti.

3. Kupite ili napravite kućicu za slepe miševe

Da biste privukli slepe miševe da se gnezde u vašem dvorištu, napravite im kućicu! Kućicu možete poručiti preko interneta ili je napraviti sami. 

Slepi miševi vole uske prostore za svoje domove, slične prostoru između stabla drveta i njegove kore. Oni ne grade gnezda kao ptice, pa im neće biti potreban prostor za materijal za gnezdo. Umesto toga, neka unutrašnja površina bude malo hrapava kako bi im bilo lakše da se penju kandžama.

Kućicu montirajte na stub ili na bočnu stranu zgrade. Nemojte postavljati kućicu na drveće jer su lako dostupne grabljivicama i previše su zasenčene.Slepim miševima je potrebna visina da bi poleteli, tako da kućica mora biti dovoljno visoka (najmanje 4,5 metra) da bi mogli da odlete, a da ne nalete na predatora na putu prema dole.

Slepi miševi vole toplotu. Postavite kućicu tako da bude okrenuta prema jugu ili jugoistoku. Na taj način kućica hvata toplotu i zagreva se kada Sunce izlazi.

Kućicu redovno pregledajte od proleća do rane jeseni kako biste bili sigurni da je nijedna pčela ili osa nisu zauzele. Znaćete da je vaš dom za slepe miševe uspešno nastanjen, kada ugledate njihov izmet na zemlji oko kućice.

4. Čuvajte svoj dom od nezvanih gostiju

Pre nego što postavite prostirku za dobrodošlicu slepim miševima, uverite se da ih slučajno ne pozivate u sopstveni dom. Slepi miševi i ljudi bolje funkcionišu zajedno kada ne dele stambeni prostor. Kako slepi miš može da prođe kroz rupu veličine novčića, treba da zatvorite sve otvore oko vaše kuće. Slepi miševi posebno vole stare kuće sa mnogo ćoškova i pukotina i često borave na tavanima.

Prevela: Ivana Voštić

 

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i:

  1. Učinite svoju baštu utočištem za divlje životinje
  2. Kako pomoći pčelama da pomognu nama?
  3. Slepi miševi: istine i zablude