Svinje su razigrane, druželjubive, osećajne i pametne životinje. Dugo se smatralo da su pametnije od pasa, a složenost njihovog društvenog života parira onome koji imaju primati. Slično kao i ljude,  svinje umiruje muzika, vole da se igraju sa loptom, čak uživaju i u masažama. Na industrijskim farmama svinje žive  u stresnim, skučenim i prljavim uslovima, sve dok ne budu prevezene do klanice. Ako bismo im ostavili pravo izbora, svinje bi dane provodile  jedući stočnu hranu, igrajući se i izležavajući se na suncu.

Predstavljamo vam 11 iznenađujućih činjenica o svinjama koje će vas navesti na razmišljanje o tome kako smo ikada mogli da ih osuđujemo na tako bedne uslove i ranu smrt – i to samo zbog hrane u tolikim količinama koja nam zapravo nije potrebna.

Svinje su odlični komunikatori

Svinje imaju više od 20 različitih zvukova za različite situacije, i koriste ih u svakodnevnoj međusobnoj komunikaciji . To znači da koriste specifično groktanje, roktanje ili cviljenje kako bi se udvarale partneru ili recimo kako bi izrazile glad. Najslađa stvar koju rade majke krmače je da pevaju svojim prasićima dok ih doje.

Svinje su samosvesne

Postoji samo još nekoliko životinjskih vrsta koje su prošle “test ogledala”. Ovaj ogled sa svinjama, koji je sproveo profesor Donald Brum sa univerziteta Kembridž, otkrio je da su sposobne da iskoriste ogledalo kao alat u pronalaženju hrane koja im inače nije vidljiva. Ovo znači da, za razliku od drugih životinja, one shvataju da su ogledala odrazi, a ne prozori.

Možete igrati video igrice sa njima

Studija dr Stenlija Kurtisa sa državnog univerziteta u Pensilvaniji otkrila je da svinje mogu igrati  (zapravo i uživati u njima) igrice na džojsticima i da su sposobne za apstraktno predstavljanje. Kurtis je uočio da su dve svinje koje je posmatrao, Hamlet i Omlet, zapravo ujutru molile da izađu prve iz obora kako bi igrali igrice. Ne verujete nam? Možete skinuti aplikaciju Pig Chase i igrati je sa svinjama na holandskim farmama.

Možete ih naučiti novim trikovima

Doktor Kurtis nije samo naučio svinje da igraju igrice, već ih je naučio da na komandu sednu i skoče, kao i da donesu loptu, frizbi i teg kad im se kaže. Svinje su uspele da razlikuju predmete i da tu razliku od trenutka učenja pamte godinama.

Svinja i prasići leže u senu.

Svinje imaju odlično pamćenje

Suzan Held sa Univerziteta u Bristolu je kroz svoje istraživanje uvidela da su svinje jako dobre u tome da zapamte gde im se hrana skladišti. Životinje koje su učestvovale u pripremi njene studije uspele su da izaberu  svoje tajno skladište hrane od osam  ponuđenih različitih lokacija. Takođe su mogle da zapamte koje zalihe imaju manje poslastica, a kada bi im se dao izbor , odlazile bi do one sa najviše poslastica.

Znaju kako da prevare jedne druge

Svinje su lukave. Obično prate druge svinje kako bi pronalazile hranu. Ali ako svinja oseti da je druge svinje prate, ona će ponekad stvoriti diverziju pomoću koje će ostalima zavarati trag i time izbeći da podeli hranu.

Vole da im termostat bude na pravoj temperaturi

Kao i mnogi ljudi, svinje su izbirljive kada je temperatura u pitanju. Druga stvar koju je primetio dr Kurtis je da su svinje koje je on posmatrao bile sposobne da nauče kako da podese termostat. Svinje koje je on posmatrao su povećavale temperature u ambaru kada im je bilo hladno i smanjivale je kada im je bilo vruće.

Svinje vole da budu čiste.

Iako se u narodu obično kaže “znojiš se kao svinja”, ovo nije sasvim tačno. One se ne znoje!  Ali vole da se povremeno okupaju kako bi se rashladile. Jedan čuvar je napravio tuš za svoje svinje koje su one naučile da uključuju i da isključuju.

Male svinje - prasići igraju se na senu

Svinja bi mogla da vam spasi život

Postoje mnogi zabeleženi slučajevi u kojima je svinja spasila ljudski život. Recimo, Pru je svog čuvara izvukla iz močvare. Prisila je spasila jedanaestogodišnjeg dečaka od davljenja. Tu je i Lulu koja se provukla kroz vratanca za kuce, istrčala na ulicu i zaustavila automobil kada je njen vlasnik doživeo infarkt. Svinje su jako zaštitnički nastrojene.  Tunija je odjurila uljeza, dok je Mona uhvatila  osumnjičenog za krađu za nogu dok je pokušavao da pobegne.

Svinje su optimisti

Uprkos poteškoćama sa kojima se susreću ove životinje, one ostaju optimisti. Biolog Lajl Votson je u svojoj knjizi “The whole Hog” izjavio: “Ne poznajem nijednu drugu životinju koja je više radoznala, spremnija za istraživanje i nova iskustva, i koja je spremnija da upozna svet s ogromnim entuzijazmom. Svinje koje sam ja proučavao su neizlečivi optimisti i presrećni samim postojanjem”.

Izazivaju našu naklonost čim ih upoznamo

Na jednom poljoprivrednom programu na Univerzitetu na istočnoj obali Amerike,  jedan predavač je doveo osam suprasnih (nosećih) krmača sa  farme. Nakon što su se krmače oprasile, studentima je dat zadatak da majke i prasiće prodaju klanicama. Kako se jedan student upoznao sa svinjama, spoznao je koliko su osećajne, pametne i privržene te nije mogao da ih osudi na smrt. On je kontaktirao Helgu Tacreiter, koja upravlja organizacijom “ Utočište za krave” . Uz pomoć dobročinitelja, pokrovitelj Sem Sajmon, Helga i student su ubedili vozača kamiona koji je svinje prevozio do klanice da okrene kamion i da ih umesto u klanicu odvede u Utočište za krave.  Posle srceparajućeg spašavanja, one sada napreduju u svom novom domu i žive život koji zaslužuju.

Preveo: Lazar Jovanović
Izvor: PETA

Ako vam se tekst o svinjama dopao, pročitajte i:

  1. Zašto svi treba da volimo krave?
  2. 9 zanimljivosti o životinjama
  3. Ovce: ta nežna bića

Povežimo se i na društvenim mrežama: