Anksioznost je podmukla mešavina straha, brige i nelagode koja rezultira nervoznim unutrašnjim previranjima. Izjeda našu sreću i izaziva loš doživljaj svega. Naš način života drastično se promenio sa razvojem tehnologije, međutim, naš mozak je uglavnom ostao isti. Još uvek smo duboko povezani sa prirodom iako su mnogi od nas zaboravili na tu vezu. Zbog toga ne iznenađuje da priroda pomaže da umanjimo simtome stresa i anksioznosti. Evo nekih prirodnih rešenja koje možete primeniti:

1. Čaj od kamilice

Kamilica se milenijumima koristi kao tradicionalni lek za smanjenje anksioznosti. Njena efikasnost verovatno je posledica delovanja apigenina i luteolina, dve hemikalije koje deluju opuštajuće. Takođe, veruje se da kamilica podstiče hemikalije u mozgu poput serotonina, dopamina i noradrenalina koji utiču na naše raspoloženje. Zbog toga je čaj od kamilice jedan od najduže korišćenih u medicini.

2. Terapija prirodom

Shinrin-yoku je japanska reč koja se može prevesti kao “kupanje šumom”, a podrazumeva upijanje šumske atmosfere tokom opuštene šetnje. Ima li nešto poetičnije od ovoga?

Pokazalo se da japanska praksa odvajanja vremena za šetnju po šumi ima iznenađujuće (mada zapravo i ne toliko iznenađujuće) pozitivan uticaj na zdravlje. Istraživanja su pokazala da vreme provedeno među drvećem ili “kupanje šumom” ima smirujuće neuropsihološke efekte. Priroda pomaže stvaranje promena u nervnom sistemu i smanjuje lučenje kortizola – hormona stresa, a osnažuje imuni sistem.

Posetite šumu! Ako nemate pristup šumi, čak i šetnja od par sati gradskim parkom bogatim drvećem može značajno pojačati energiju i smanjiti simptome anksioznosti i depresije.

3. Masaža uljem lavande

Eterično ulje lavande može se koristiti u aromaterapiji. Jedno istraživanje je pokazalo da korišćenje lavande u aromaterapiji smanjuje nivo kortizola – hormona stresa. Masaža eteričnim uljem lavande može sniziti sistolni (gornji) pritisak koji je povezan sa stresom.

Istraživanja su takođe pokazala da masaže eteričnim uljima, posebno lavande, mogu povoljno uticati na kvalitet sna, stabilnije raspoloženje, bolju koncentraciju i smanjenje anksioznosti. Zato, stavite malo eteričnog ulja lavande u kupku kako biste iskoristili sva njegova umirujuća svojstva.

4. Vežbanje u prirodi

Niko ne voli da mu se govori da treba da vežba, ali imajte u vidu da vežbanje, naročito u prirodi značajno smanjuje simptome anksioznosti. Zato, iako vam se čini teško, pokušajte!

Vežbanje smanjuje lučenje hormona stresa, adrenalina i kortizola, a stimuliše lučenje endorfina. Pokazalo se da joga posebno deluje na anksioznost, ali pomažu i druge fizičke aktivnosti. Najvažnije je da pronađete aktivnost u kojoj ćete uživati – jer to je jedina garancija da ćete istrajati. Vežbajte minimum 30 minuta dnevno, pet puta nedeljno.

Ako možete, vežbajte u prirodi. Istraživanja su pokazala da vežbanje u prirodi, efikasnije smanjuje simptome anksioznosti nego vežbanje u teretani.

5. Usvojte ljubimca

Brojna istraživanja su pokazala da psi i mačke ljubimci smanju simptome stresa, anksioznosti i depresije, olakšavaju osećaj samoće, podstiču na fizičku aktivnost i igru i unapređuju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ukoliko još uvek niste, otvorite srce i dom za napuštenog psa ili mačku i ubrzo ćete osetiti brojne benefite.

Prevela Ivana Voštić, priredila ORCA

 

Ako vam se ovaj tekst dopao pročitajte i:

  1. Šta nam priroda daje?
  2. Kako priroda pomaže deci da postignu bolji uspeh u školi?
  3. 5 načina na koje priroda može da nas zaštiti od klimatskih promena