Dodeljena hrana za životinje organizacijama i pojedincima koji aktivno rade na smanjenju broja napuštenih životinja u Srbiji

Zadovoljstvo nam je što smo zajedno sa građanima koji su donirali za životinje, uspeli da obezbedimo 15.000 obroka za napuštene pse i mačke!

ORCA Komisija za dodelu hrane za životinje koja je razmatrala pristigle prijave, posmatrala ih je u odnosu na niz kriterijuma, od kojih su tri najvažnija:

  1. Uslovi držanja i dobrobit životinja

Podržali smo udruženja, prihvatilišta i pojedince koji zbrinjavaju životinje u skladu sa svojim mogućnostima, tako da prostori u kojima životinje borave nisu prenaseljeni; gde o životinjama brine dovoljan broj radnika i/ili volontera; životinje su sterilisane i vakcinisane protiv zaraznih bolesti i gde im je obezbeđena pravovremena veterinarska nega ako su bolesne.

  1. Aktivno udomljavanje

Podržali smo ona udruženja, prihvatilišta i pojedince koji su posvećeni aktivnom udomljavanju napuštenih životinja odgovornim vlasnicima na teritoriji Srbije, svesni da time stvaraju ambijent koji podstiče udomljavanje pasa i mačaka mešanaca i omogućavaju prostor drugim životinjama sa ulice da budu zbrinute do pronalaska njihovog trajnog doma.

  1. Okupljanje drugih i odnos sa zajednicom

Podržali smo udruženja, prihvatilišta i pojedince koji rade na zaštiti životinja uz uključivanje volontera, organizovanje akcija i stvaranje dobrih odnosa u zajednici. Način da stvorimo ambijent u kome nema napuštenih životinja jeste da gradimo navike odgovornog vlasništva – a to postižu udruženja i pojedinci posvećeni tome da vlasnicima približe prednosti sterilizacije, pomognu savetom oko odgovornog držanja ili reaguju na zanemarivanje i zlostavljanje životinja.

Udruženja i pojedinci koji zbrinjavaju životinje, često su ophrvani brojem prijava životinja kojima je potrebna pomoć. Ovo je posledica toga što lokalne samouprave, uprkos sporadičnim naporima, još uvek nemaju sistemsko rešenje za problem napuštenih životinja. Uprkos teškoj situaciji, mnogi uspevaju da se pored zbrinjavanja životinja posvete i njihovom udomljavanju, budu otvoreni za uključivanje volontera i posvećeni unapređenju odnosa između ljudi i njihovih kućnih ljubimaca u svojoj sredini. ORCA prepoznaje ovakvu vrstu aktivizma kao izuzetno važnu za životinje, ali i za ljude u lokalnim zajednicama i zadovoljstvo nam je što smo u prilici da ga podržimo.

Pročitajte priče koje su napisali dobitnici hrane za napuštene životinje:

Hvala građanima koji su donirali za napuštene životinje!

PODSEĆAMO

Prošle godine, ORCA je prvi put bila u prilici da dodeli hranu za životinje udruženjima, prihvatilištima i pojedincima koji odgovorno brinu o životinjama. U tome su nam pomogli deca i njihovi roditelji, kupovinom “sličica koje pomažu životinjama” za album “Misija prijatelja životinja”. Zahvaljujući brendu PANINI koji je deo prihoda od albuma namenio organizaciji ORCA za podršku brizi o životinjama u Srbiji, obezbedili smo čak 100.000 obroka za životinje kojima je to najpotrebnije!