Društva za zaštitu životinja mogu da budu korisna celoj zajednici – i životinjama i ljudima. Sterilisanje,  aktivno udomljavanje pasa i mačaka, prijavljivanje zlostavljanja životinja  i saradnja sa opštinom kako bi se problem smanjio i rešio, samo su neki od preduslova odgovorne brige o napuštenim životinjama. Društvo, “Stič” iz Petrovca na Mlavi svoj rad zasniva baš na ovim principima.

“Društvo za zaštitu životinja „Stič“ osnovano je u januaru 2017. godine i naša misija je smanjenje broja napuštenih životinja na ulicama i poboljšanje uslova života životinja. Trenutno brinemo o oko 80 pasa i 20 mačaka, i posebno se ponosimo time što smo skoro završili ogradu u prihvatilištu koja nam dozvoljava da većina pasa bude puštena da se slobodno kreće u dvorištu veličine oko 12 ari. Naši psi nikada nisu bili vezani, niti u malim boksovima, a sada im je dostupno celo dvorište predsednice udruženja, a samim tim i kuća predsednice koja često drži otvorena vrata svog doma.

U protekle dve i po godine sterilisali smo više od 300 životinja i širili reč o sterilizaciji kao jedinom efikasnom načinu smanjenja broja napuštenih životinja. Takođe smo sterilisali preko 90 vlasničkih životinja. Na taj način pokušavamo da pokažemo sve prednosti sterilizacije. Više od 350 napuštenih životinja našlo je utočište pod našim krovom, a uspešno smo udomili više od 200 životinja. Uz to, aktivno sarađujemo sa zoohigijenom koja radi na teritoriji opštine, prisustvujemo svakom hvatanju i vraćanju pasa, ali i pregovaramo sa lokalnom samoupravom o izgradnji zoohigijene na teritoriji same opštine. Zahvaljujući evidencijama koje uredno vodimo, pre nego što pružimo utočište novim napuštenim bićima, uvek proverimo da li postoje uslovi za to i da li ćemo moći da posvećeno brinemo o njima.

Jedna od najtužnijih priča u našem prihvatilištu svakako je priča o našoj Bakici. Bakicu je bivši vlasnik izbacio iz auta blizu jedne raskrsnice u našem gradu. Kao i svaki verni ljubimac i pravi prijatelj Bakica je krenula da trči za autom iz koga je izbačena. Nije ni 100m pretrčala a auto je već nestao iz njenog vidokruga. Jadna Bakica je panično tražila svog vlasnika u blizini. Na svu sreću sve to je video jedan naš sugrađanin i pozvao nas. Odmah smo došli i preuzeli Bakicu. Priča o njenom ponašanju pošto je izbačena iz auta posebno je postala mučna za nas kada smo saznali da Bakica ima oko 10 godina, da je počela da slepi i gluvi i da je verovatno zbog toga napuštena. Bakica je kod nas više od godinu dana. Malo je privilegovana, jer je ona ipak starija dama, pa živi u kući naše predsednice. Ipak, naša najveća želja jeste da Bakica nađe svoj dom. Znamo da neće još dugo živeti i zaslužuje da poslednje godine života provede u svom domu, okružena ljudima koji je vole. A što se tiče njenog bivšeg vlasnika… Prijava je podneta i očekujemo presudu.

 

Još jedna veoma bitna stavka na kojoj insistiramo je sprovođenje Zakona, odnosno kažnjavanje neodgovornog vlasništva. Za sada smo podneli preko 10 prijava za napuštanje, zlostavljanje životinja i nepoštovanje Zakona. 

Poboljšanje standarda života životinja, promovisanje sterilizacije i odgovornog vlasništva, pružanje pomoći ugroženim životinjama svakodnevni je izazov naših članova i malobrojnih volontera. Uprkos tome, kada vidimo životinju koja je sklonjena sa ulice, isceljena, u novom, srećnom, sigurnom domu, znamo da je vredelo i to nam daje snagu da nastavimo uprkos svim teškoćama.  Pomoć koju dobijamo od drugih organizacija ili pojedinaca daju nam mogućnost da nastavimo.

Bez pomoći dobrih ljudi i organizacija kao što je ORCA, našoj borbi bi odavno došao kraj. Hvala od srca ORCA i svim ljudima velikog srca koji nam pomažu i koji će nam tek pomoći… Znajte… Bez vas ne bi bilo ni nas – naše šapice bi tada ostale bez skloništa, hrane i ljubavi koje im pružamo koliko god možemo.”

Marina Nikolić

Više o radu Društa za zaštitu životinja „Stič“ možete pronaći na njihovoj Fejsbuk stranici.