Svake godine se na industrijskim farmama širom sveta, u proseku oko 70 milijardi krava, svinja, kokoški, ćurki i drugih kopnenih životinja stavlja u kaveze, na gomilu, gde ih drogiraju, sakate i muče, a onda ih brutalno kolju da bismo mi imali večeru. Bezbroj vodenih životinja biva ulovljeno i ugušeno pomoću ogromnih ribarskih mreža kako bismo imali gde da kupimo riblji filet ili tuna salatu.

Svetski dan farmskih životinja prvi put je obeležen 1983. godine zahvaljujući internacionalnoj kampanji organizacije Farm Animal Rights Movement. Ovaj dan podiže svest o patnji životinja koje su ubijane da bi postale hrana. Cilj obeležavanja ovog dana je da stvori saosećajniji svet gde se životinje više neće gledati kao roba. Milijarde farmskih životinja su ubijene radi mesa, jaja i mlečnih proizvoda na industrijskim farmama i u klanicama širom sveta. Cilj obeležavanja ovog dana je takođe da sačuva te životinje koje su hladnokrvno ubijane samo radi zadovoljenja ljudskih potreba.

Čak i životinje koje se uzgajaju na malim porodičnim farmama trpe ovakvo nasilje. Nezavisno od toga gde se uzgajaju, mnogim farmskim životinjama koje se uzgajaju zbog ishrane predstoji jezivo klanje. Zato je svrha Svetskog dana farmskih životinja da otkrije njihovu patnju i oda počast kravama, kozama, ovacama, svinjama, ćurkama, kokoškama i drugim životinjama koje su mučene i ubijane, i koje se prvenstveno gaje radi ishrane. Ovaj dan danas slavi i podržava oko 500 zajednica iz celog sveta.

Danas, kada odajemo počast Svetskom danu farmskih životinja, pozivamo vas da vašu brigu o interesima farmskih životinja ne ograničite na samo jedan dan godišnje. Pozivamo vas da ne okrećete glavu na drugu stranu i da posetite sajt Bezbednost hrane na kojem možete saznati sve o razlikama između industrijskog i prirodnog gajenja farmskih životinja.

Prevela: Milica Reljić