Zima je zaista čarobno doba godine. Da, noći su duge, dani kratki i hladno je. Ali i pored toga, ima mnogo toga što se može videti i raditi ove zime. Mnogo je razloga da volimo zimu.

Kako se bliži vreme praznika i mraz počinje da se steže, napolju se otkriva mnogo toga neverovatnog. Evo deset razloga da doživite ono najbolje od ovog godišnjeg doba.

1. Crvendać

Nijedna druga ptica ne priziva zimski duh i period praznika kao crvendać, sa njegovim svetlo crvenim prsima koje ukrašavaju mnoge čestitke. Možda je to zbog njihove povezanosti sa pismonošama, crvene grudi koje unose malo boje u monoton zimski dan, ili jednostavno zbog toga što su oni jedne od retkih ptica koje možemo da čujemo na Božić kako pevanjem brane svoju teritoriju.

2. Prošetajte u ledeno jutro

Sa padom temperature i vedrim nebom, dolaze nam i divna ledena jutra. U Srbiji imamo neke neverovatne krajolike, parkove i predele izuzetne lepote zbog kojih je rano ustajanje pravo zadovoljstvo tokom ovakvih dana i razlog da volimo zimu.

3. Posmatrajte zimske divlje ptice

Zima je najbolje doba godine za posmatranje pataka, gusaka i labudova. Možda vam to ne bi palo na pamet, ali kod nas ih ima mnogo jer su naše zime relativno blage i hranu je lako pronaći. Potražite velika jata pataka i labudova u priobalnim područijima, ali i neke od ređe viđenih vrsta ptica kao što su patka ledenjarka ili ćubasti gnjurac.

4. Božikovina, bršljan i imela

Možda mislite da je sezona rastenja završena i da su svo cveće i plodovi daleka uspomena. Ali bacite pogled još jednom i videćete mnoštvo šarenih bobica oko vas. Zimsko voće je važan izvor hrane za divlje životinje, a to se odnosi i na biljke koje se u nekim zemljama smatraju prazničnim i koriste u proslavi Božića. Crvene bobice božikovine i bobice bršljana privlačne su mnogim pticama, ali bobice bele imele jedu samo drozdovi imelaši.

5. Toplina doma uz najbolje prijatelje

Nema boljeg razloga da volimo zimu od mogućnosti da provedemo veče ušuškano ispod mekanog ćebeta, uz knjigu i šolju čaja dok napolju pada sneg. Vaši ljubimci će jedva dočekati da vam se pridruže na kauču u sesiji maženja i uživanja. Kolači, topla čokolada i čaša kuvanog vina – nemojte osećati krivicu, praznici su vreme za radost i opuštanje.

6. Zvuci i prizori

Ove zime može se čuti više od zvuka zvona sanki. Noć nije tako tiha kada su u blizini šumske sove, jer u ovo doba godine možete čuti specifične huke kojima se dozivaju mužjaci i ženke. Sove ipak nisu jedine ptice koje prave buku ove zime. Poslušajte i udvaranje velikog detlića tokom januara i februara.

7. Ptice privučene baštenskim hranilicama

Zima je period kada je pticama teško da pronađu hranu. Zato je važno da im se hrana i voda redovno ostavljaju napolju kako bi dopunile svoju ishranu. Hrana sa visokim udelom masti, kao što su mast i loptice od loja, tokom hladnog vremena pomažu da se održe rezerve masti u njihovom telu. Pticama su takođe dobrodošle i njihove omiljene mešavine semenki, suncokret i kikiriki. Važno je da semenke koje se ostavljaju pticama budu nepečene i nesoljene. Dakle, ako ove zime pomognete našim pernatim prijateljima, u bašti ćete imati živopisan prizor.

8. Jata ptica

Zimi se mnoge ptice skupe u jata zbog topline i sigurnosti, ponekad u velikom broju. Jedna od najpoznatijih i najupečatljivijih je “žamorenje” čvoraka koji lete u velikom broju i čarobnim formacijama koje posmatrača ne mogu ostaviti ravnodušnim. I druge ptice se mogu videti kako zajedno, u velikom broju, lete u seoskim naseljima: ptice iz porodice vrana kao što su gačci i čavke, zatim iz porodice drozdova, pa čak i bela pliska iz porodice pliski.

9. Sezonsko menjanje boje

Kao što priroda menja boju kroz različita godišnja doba, tako i neke naše životinje menjaju boju kako bi se prilagodile. Krzno planinskih zečeva zimi menja boju iz smeđe u belu ili sivu i tako im pomaže da se sakriju u snegu. Ali ako se sneg rano otopi, mogu postati upadljivi.

10. Vašoj bašti ste još uvek potrebni

Iako je zimsko vreme, ne znači da se u vašoj bašti ništa ne dešava. Sačuvajte biljke od lomljenja, tako što ćete sa njih stresti mokar sneg. Opalo lišće ostavite na travi jer ono pomaže mnogim životinjicama koje ispod njega preživljavaju. Takođe, potražite u vašoj bašti neke sitnije i živopisnije obojene posetioce ove zime, poput senice, severne zebe, crvendaća, drozda borovnjaka ili sojke i videćete da zimske boje nisu uvek sumorne.

Prevela: Ivana Voštić

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i:

  1. Korisni saveti za srećniju zimu sa ljubimcem
  2. Hladno je! Pomozite pticama da prežive zimu!
  3. Hibernacija – mnogo više od zimske dremke