Odgovara Miloš Jević, predsednik Kinološkog društva “Polet”.

Zbog naglih promena stečenih navika vezanih za vršenje nužde, vlasnici mogu očekivati stres, uznemirenost, zavijanje ili lajanje. Zavisi od karaktera psa, ali svaki pas će reagovati na svoj način i pokazati potrebu da izađe napolje.

  • Zašto su redovne rutine važne za život kućnih ljubimaca?

Redovne rutine su izuzetno važne za svakog kućnog ljubimca. Ljubimci tada imaju osećaj sigurnosti jer su navikli na svoj životni ritam. Male promene su uobičajene: dođemo malo kasnije sa posla, ostanemo duže na kafi sa prijateljima, ali sat-dva vremena ljubimci apsolutno trpe i mogu se prilagoditi manjim promenama. Velike promene su nešto sasvim drugo. 

  • Kako velike i nagle promene rutine mogu uticati na kućne ljubimce?

Nagle promene mogu imati negativan uticaj na zdravlje i ponašanje kućnih ljubimaca. U takvim situacijama može doći do pojave stresa, anksioznosti, razdražljivosti ili čak nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Starost i zdravstveno stanje imaju presudan uticaj na to koliko često neki ljubimac mora da obavlja nuždu. Stariji moraju izlaziti na 4-6 sati. Tu su takođe i psi sa hroničnim oboljenjima, kod kojih se zdravstveni problemi mogu pogoršati ukoliko im je onemogućeno vršenje nužde. Odrasli, zdravi i dobro istrenirani psi mogu izdrzati čak i tih 12 h, ali ukoliko to potraje i njima se može narušiti zdravlje.

  • Zbog čega je važno postepeno uvođenje promena u životni ritam pasa?

Postepeno uvođenje bilo kakve promene je jako bitno, jer se na taj način psi osećaju bezbedno. Nema neizvesnosti. Konkretno kada govorimo o vršenju nužde, mi pse i učimo postepeno „od malih šapa“, kako se to pravilno obavlja. Vremenom se pas navikava na određene vremenske intervale koji postaju sve duži i duži, ali nikada toliko dugi da mu izazivaju nelagodu i ugrožavaju zdravlje

  • Pojedinci tvrde da je dovoljno postaviti pelenu, prostirku ili posip za pse u stanu i da psi tu mogu obavljati nuždu. Da li je to baš tako za sve pse?

Neki vlasnici pasa manjeg rasta ili vlasnici štenaca već imaju pelene koje se postave na određeno mesto u stanu ili na terasi i oni će biti najmanje pogođeni ovom odlukom. Svi ostali psi, srednjeg i velikog rasta, a pogotovo veliki psi će se vrlo teško prilagoditi tome, a posebno ne ovako iznenada. Ako se pas i navikne na pelenu, nakon što prođe vanredno stanje, biće naravno neophodan period adaptacije da ponovo navikne da vrši nuždu isključivo napolju.

Treba imati u vidu da mnogi vlasnici imaju dva ili čak nekada i tri psa, a istovremeno nije dobro ni za naše zdravlje i održavanje higijene stana da psi vrše veliku i malu nuždu u zatvorenom prostoru.

  • Da li imate poruku za nadležne organe u vezi sa zabranom kretanja? 

Predsednik sam Kinološkog društva Polet i bavim se obukom pasa i treniranjem agiliti sporta sa psima. U društvu organizujem kurseve osnovne poslušnosti i u kontaktu sam sa mnogo vlasnika koji mi se sada javljaju očajni odlukom nadležnih organa.

Vlasnici ne traže da istrčavaju svoje pse uveče, niti da oni idu u duže šetnje. Traže samo da njihovi ljubimci mogu da obave osnovne fiziološke potrebe. Nažalost, neki vlasnici su to zloupotrebili i ostajali u dugim šetnjama. Treba pronaći mehanizam koji će omogućiti da se kazne neodgovorni vlasnici. Posebno ne treba dopustiti da trpe životinje koje iz svega ovoga mogu izaći sa nizom zdravstvenih problema.

Ovom odlukom se vlasnici pasa dovode u vrlo stresnu situaciju. Većina vlasnika smatra pse članovima svoje porodice i jako im je teško da ih gledaju kako pate. Posebno je teško onima koji žive u stanovima sa ljubimcima. Nadam se da će nadležni organi ipak promeniti svoju odluku. Predlažem da se period koji bi eventualno omogućio ljubimcima da obave nuždu na adekvatan način pomeri negde između 21h i 22h, jer se na taj način dobijaju koliko-toliko uravnoteženi vremenski intervali. 

Zabrana izvođenja pasa da obave nuždu u redovnim vremenskim intervalima, ugrožava zdravlje pasa, higijenu doma i zdravlje ljudi koji u njemu žive. Zato pozivamo sve koji pročitaju ovaj tekst da pišu mejl predsedniku Srbije i predsednici Vlade, u kome će zahtevati da se omogući izvođenje pasa radi obavljanja nužde najmanje dva do tri puta dnevno u ravnomernim vremenskim intervalima tokom dana!