Holandija prestaje sa izvozom živih životinja kako bi unapredila njihovu dobrobit

U svom pismu upućenom holandskom Parlamentu, holandska ministarka poljoprivrede, prirode i bezbednosti hrane navela je da izvoz živih životinja u zemlje van Evropske unije više neće biti dozvoljen.

Ministarka Karola Šuten izjavila je da nadležni organi koji brinu o bezbednosti hrane i potrebama potrošača više neće dozvoliti ovu vrstu izvoza, počevši od 26. maja. Istu odluku nedavno su doneli ministri iz Nemačke, a odluka je primenjena  u Hesenu, Bavariji, Brandenburgu, Saksoniji i Donjoj Saksoniji. U slučaju Nemačke, odluka se odnosi na izvoz živih životinja u Rusiju.

Kako prenose holandski mediji, odluka je doneta na osnovu nedostatka informacija koje izvoznici treba da pruže o prisustvu kontrole izvoza životinja. Ove informacije bi omogućile da se zakoni Evropske uniije primene čak i izvan EU, po preporuci Suda pravde Evropske unije.

Nakon presude Evropskog suda pravde iz 2015. godine, postalo je jasno da je pravna obaveza država članica Evropske unije da odbiju da izdaju sertifikat za izvoz ako ne postoji garancija da će se tokom transporta životinja do krajnjeg odredišta biti primenjivano zakonodavstvo Evropske unije. Bez obzira na ovo upozorenje, trgovina živim životinjama odobravana je od strane nacionalnih nadležnih organa, uprkos nedostaku zvaničnih informacija i dokaza o postojanju, kapacitetima i kvalitetu kontrole u zemljama koje uvoze životinje. U svojim nedavno objavljenim izveštajima o izvozu živih životinja u zemlje izvan Evropske unije, Evropska komisija je istakla sve izraženiju nesaglasnost sa regulativom Evropske unije pod oznakom 1/2005.

Organizacija „Eurogroup for Animals“ sa odobravanjem je dočekala ovu odluka holandske Vlade, i poziva sve države članice Evropske unije da na pravi način primene zakonodavstvo Evropske unije i da odbiju da izdaju dozvole i sertifikate za izvoz živih životinja.