Hranjenje ptica u bašti ne mora da bude skupo – mnoge stvari koje inače bacate čine pogodnu hranu za ptice. Evo nekih ideja i predloga.

Slanina i druge masti

Možete da izdvojite masti iz nesoljenih delova mesa u velikim komadima za ptice. Ptice, poput senica, mogu da izdvoje parčiće iz tih komada. Pobrinite se da su dobro učvršćeni kako biste sprečili velike ptice da odlete sa celim parčetom! Ova vrsta hrane može da privuče svrake i galebove, kao i mačke iz komšiluka. Ako će to predstavljati problem, najbolje je da izbegavate ovaj način hranjenja.

Dosta se polemiše oko pogodnosti kore od slanine, s obzirom da se veliki deo usoljava tokom procesa sušenja. Ukoliko ste sigurni da slanina nije posoljena možete da je stavite u hranilicu za ptice. S obzirom da slanina može mnogim pticama da bude previše žilava da bi se izborili s njom, iseckajte je sitno kako bi više vrsta ptica mogle da je jedu.

Hleb

Ptice mogu da svare sve vrste hleba, mada bi u idealnom slučaju to trebalo da bude samo jedan od elemenata raznovrsne ishrane. Hleb ne sadrži potrebne proteine i masti koje su pticama neophodne u ishrani, tako da može da predstavlja “prazne kalorije”. Iako hleb nije štetan za ptice, pokušajte da ga ne dajete u velikim količinama s obzirom da mu je nutritivna vrednost relativno niska. Ptica čija se ishrana sastoji uglavnom, ili isključivo od hleba, može da pati od ozbiljnog nedostatka vitamina, pa čak i da umre od gladi.

Hrana koja je preko noći ostavljena na zemlji može da privuče pacove. Natopljen hleb se lakše guta od bajatog, suvog hleba, a crni hleb je bolji od belog. Izmrvljen hleb je pogodan u malim količinama, ali ga ovlažite ukoliko je previše suv. Tokom sezone parenja, postarajte se da hleb bude izmrvljen na sitne komade kako bi bio bezbedniji za jelo. Mladunci ptica mogu da se uguše od suvih komada hleba, a ptići čije se ishrana sastoji isključivo od hleba se verovatno neće razviti u zdrave mlade ptice.

Masti

Masti, uključujući loj, posebno su dobre za senice i cariće. Međutim, važno je da izbegavate polinezasićene masti – one ne obezbeđuju pticama visok nivo energije koji im je zimi neophodan.

Sir

Rendani sir je omiljen crvendaćima, kosovima i drozdovima pevačima. Takođe će poslužiti carićima ako ih postavite ispod živice i drugih delova vaše bašte u kojima ste primetili da se hrane.

Krompir

Pečeni krompir (ohlađen i otvoren), prženi, pa čak i krompir pire sa dodatim prirodnim mastima pogodna su hrana za ptice.

Voće

Suvo voće, kao što su suvo grožđe, ribizle, naročito vole kosovi, drozdovi pevači i crvendaći. Potopite voće tokom proleća i leta.

VAŽNO: s obzirom da neki psi i mačke loše reaguju na ove voćke, molimo vas, ne ostavljajte ih na mestima na kojima bi ove životinje mogle da ih nađu. Jabuke, kruške i drugo voće, uključujući i ono koje je oštećeno i delimično trulo, iseckano, omiljeno je kod svih drozdova, senica i čvoraka.

So

Ptice iz bašte nisu u stanju da svare so. Velike količine su otrovne po njih i utiču na njihov nervni sistem. U normalnim okolnostima u divljini, ptice neće imati priliku da uzmu štetnu količinu soli. Nikada ne stavljajte posoljenu hranu u hranilicu za ptice, i nemojte da dodajete so u fontanu za ptice kako biste sprečili vodu da se zamrzne tokom zime.

Prevela: Draga Nešković