I dalje ne znamo kako će mnogo toga funkcionisati dok učimo da živimo sa Covidom-19. Ali jedno zasigurno možemo tvrditi: aktivna igra napolju je tačno ono što je našoj deci sada potrebno.

Našoj deci je potrebno vreme za razmišljanje u miru, dalje od ekrana koji ih konstantno ometaju. Aktivna i slobodna igra napolju daje deci vremena za smišljanje novih ideja, razmišljanje i da jednostavno budu sami sa svojim mislima. Takođe pruža deci zdrav način da porade na svojim strahovima, emocijama i razumevanju ove pandemije.

Odlično je vreme da dopustite deci da im bude dosadno. Pustite ih da naprave nered. Dozvolite neki vid ispoljavanja dosade, malo haosa. Pravo učenje često se rađa iz frustracija. Dopuštanje deci da naprave nered i greške, kako bi rekla gospođa Frizl, je put ka aktivnom i kreativnom učenju.

Prevazilaženje prepreka

Pustiti decu da se igraju napolju je za neke porodice lakše da kažu nego da urade. Možda nemate dvorište ili park u blizini gde deca mogu da se igraju bezbedno. Možda nemate dovoljno novca za nove igračke za dvorište ili igru napolju. I šta ako vaša deca uopšte nisu zainteresovana da izađu iz kuće?

Dobra vest je da je manje više kada govorimo o pripremanju prostora za samostalnu igru napolju.

Ne morate imati dvorište

Ako imate ograničen pristup prostoru za igru napolju, iskoristite ono što imate. Možda to znači da očistite malo popločanog prostora ispred kuće, ili da poskidate paučinu sa ulaznog stepeništa. Ako nemate dvorište ili prostor ispred kuće, kada sledeći put budete šetali po kraju potražite neko lepo drvo za penjanje ili neki prostor koji nudi kreativne mogućnosti za igru.

Ne morate da trošite mnogo para

Kada pripremamo prostor za kreativnu igru, u okruženje postavljamo bogate mogućnosti za istraživanje. Srećom, materijali za kreativnu igru napolju mogu se prenositi, lako reciklirati i prikupiti, i često su besplatni ili jeftini.

Evo nekih odličnih i jeftinih materijala koji pozivaju na igru napolju:

 • Štapovi, kamenje i šišarke
 • Platna
 • Stari čaršavi
 • Štipaljke
 • Sanduci ili kutije
 • Kartonske kutije ili bilo šta iz vaše kante za reciklažu, kao na primer karton za jaja ili rolne od toalet papira
 • Staro kuhinjsko posuđe, poput činija od nerđajućeg čelika, lopatica, mešalica, plehova za mafine ili kolače
 • Panjevi
 • Krede
 • Materijali za igranje sa ,,otpada“ kao što su zimske gume, palete i kalemi za kablove
 • Ostaci od popravki u kući, komadići i delovi kao što su čisto vodovodno koleno ili ostaci šper-ploče
 • Materijali za maskenbal ili kostime
 • Šalovi ili ostaci neke tkanine

Šta ako vaše dete ne želi da se igra napolju

Najbolji način da predstavite deci maštovitu igru napolju jeste da ih polako upoznate sa predmetima i materijalima. Nemojte ih prenatrpavati sa previše opcija odjednom. Probajte da započnete sa jednim čaršavom. Pozovite dete da vidi šta bi moglo da napravi sa tim. Poziv ili navođenje poput: ,,Da li možeš da napraviš kutak za čitanje u hladu?“ ili ,,Hajde da ti napravimo kancelariju u kojoj možeš da radiš!“ može biti sve što je potrebno.

Ako vaše dete nema puno iskustva sa ovakvim tipom igre, možda ćete morati da počnete tako što ćete ga pitati kako mu možete pomoći da napravi prostor koji bi mu bio interesantan u ovom trenutku. Na primer, nekoj deci se može svideti ideja da naprave bolnicu, školu ili igralište za njihove plišane igračke.

Izbegavajte da dajte predloge kako treba da se igra ili gradi, ili da ispravljate ideje koje znate da neće uspeti. Pustite da vaše dete uči kroz greške kako bi otkrilo mogućnosti koje svaki predmet i materijal pruža.

Pratite uputstva vašeg deteta i pustite ga da rukovodi kreiranjem svog igrališta. Polako dodajte ostale predmete kako igra napreduje, a onda se sklonite. Ubrzo ćete videti da ste probudili instinkt vašeg deteta za kreativnu igru. Vremenom će se ono igrati samostalnije i sa manje stalnog nadgledanja.

U dečijoj igri manje je više

Deca mogu biti zbunjena od preteranog analiziranja čime da se igraju ako imaju previše opcija, posebno ako već nisu naviknuti na dosta slobodnog vremena za nestruktuiranu igru. Vašem detetu je potreban siguran prostor gde može samostalno da gradi igru. Vaša uloga je da mu obezbedite vreme, prostor i povremeno neke predmete za igru – i da ga pustite. Neverovatno je koliko malo roditelji treba da se mešaju jednom kada se postignu svi potrebni uslovi.

Dozvolite deci da se osete kao da poseduju njiihov prostor za igru. Dopuštajući im da se igraju bez vašeg uključivanja povećaće se njihov osećaj zadovoljstva tokom igre. Porodice koje prepuštaju odgovornost detetu da se samo zabavi mogu očekivati entuzijastičnu igru koja vodi ka srećnijoj i poslušnijoj deci.

Najbolji savet za igru napolju je da samo to uradite. Počnite od malih stvari i polako povećavajte vreme koje se provodi napolju i predmete koje možete uključiti u igru.

Prevela: Milica Reljić