Razmišljate o tome da u svoju porodicu dovedete kućnog ljubimca? Američka akademija za pedijatriju (AAP) nudi neke korisne savete koje treba imati na umu pre nego što odaberete kućnog ljubimca koji će ulepšati detinjstvo vašem mališanu.

Imajte na umu uzrast vašeg deteta

Ako je vaša namera da kućni ljubimac bude prijatelj vašem detetu, možete sačekati dok dete nije dovoljno zrelo da može preuzeti deo odgovornosti i brinuti se za životinju – obično oko 5 ili 6 godina. Mlađa deca imaju poteškoće u razlikovanju životinje od igračke pa mogu nehotice izazvati ujed kroz zadirkivanje ili maltretiranje životinje. Sa druge strane, ako smatrate da vaše dete treba od prvog dana da raste sa kućnim ljubimcem, učinite sve kako biste ih od prvog dana navikli jedne na druge i pokazali ljubimcu da mu je beba prijatelj i član porodice, a ne konkurencija.

Ako je vaše dete spremno, prvo razgovarajte o potrebama životinje i svemu onome što je uključeno u brigu o njoj. Knjige o nezi kućnih ljubimaca iz biblioteke mogu pomoći vašem detetu da razume odgovornost. Posetite prijatelja ili člana šire porodice koji ima kućnog ljubimca i omogućite svom detetu da iz prve ruke vidi šta uključuje briga o ljubimcu.

Neki kućni ljubimci su blagog temperamenta koji pogoduje tome da budu u dečijoj blizini

Psi poput retrivera i biglova obično su nežni prema deci. Ostale rase, poput boksera, nemačkih ovčara, pit bulova i dobermanskih pinčera, te malih francuskih pudlica mogu biti nepredvidive. Imajte na umu osobine životinje prilikom odabira kućnog ljubimca.

Šta je sa alergijama?

Perut (oljuštene ćelije kože, dlake i perje) nekih životinja može izazvati alergijske simptome kod određene dece. Ako vaše dete ima alergije (ekcem, astma) ili vaša porodica ima jaku istoriju alergijskih poremećaja, trebalo bi da se posavetujete sa dermatologom pre nego što uvedete ljubimca u svoj dom. Pedijatar ili lokalni veterinar takođe mogu dati koristan savet.

Koliko vremena vaša porodica ima za brigu o kućnom ljubimcu

Neki kućni ljubimci, poput pasa ili mačaka, zahtevaju svakodnevnu pažnju. Oni se moraju hraniti, negovati, čistiti i vežbati. Ostali kućni ljubimci poput riba, kornjača, ptica, zamorca i hrčaka zahtevaju minimalnu negu ― i mogu biti dobar izbor za mlađe dete, koje treba da nauči šta je sve povezano sa ljubimcem, ili zaposlenim porodicama sa manje vremena. Zlatnu ribicu je potrebno hraniti samo svaka dva do tri dana, a voda se menja samo periodično. Pas se ne može zanemariti ni jedan dan.

Da li je bolje prvo nabaviti mlađeg ili starijeg kućnog ljubimca?

Potražite kućnog ljubimca sa nežnim karakterom. Starija životinja je često dobar izbor za dete jer štene ili mače mogu ugristi u svojoj zaigranosti. Kupujte kućne ljubimce samo od renomiranih uzgajivača ili još bolje – udomite napuštenu životinju iz prihvatilišta.

Mere predostrožnosti za sprečavanje ujeda životinja:

Iako je većina životinja prijateljski raspoložena, neke mogu biti i opasne. Više od bilo koje druge starosne grupe, deca u uzrastu od 5 do 9 godina su žrtve ugriza životinja. Sledeća su deca u dobi od 9 do 14 godina kao najčešće žrtve ugriza životinja.

Kao roditelj, snosite krajnju odgovornost za bezbednost vašeg deteta oko bilo koje životinje ― uključujući vaše, ali i komšijine kućne ljubimce i divlje životinje. Evo nekoliko predloga za razgovor sa detetom.

Ne zadirkujte i ne zlostavljajte životinju. Tretirajte svog ljubimca humano tako da će uživati u ljudskom društvu. Na primer, nemojte vezati psa na kratak konopac ili lancac jer zbog ekstremnog ograničavanja može da postane uznemiren i agresivan. Nemojte dozvoliti vašem detetu da zadirkuje vašeg ljubimca povlačenjem za rep ili oduzimanjem igračaka ili kostiju. Pazite da dete ne uznemirava životinju dok spava ili jede.

Nikada ne ostavljajte malo dete samo sa životinjom. Mnogi ugrizi se javljaju tokom perioda razigrane grubosti jer dete ne shvata kada se životinja prekomerno uzbudi. Retki su incidenti u kojima pas, na primer, agresivno napada ako nije izazvan. Naučite dete da ne približava lice životinji.

Ako je kućni ljubimac ili druga životinja ugrizla vaše dete: nemojte ignorisati ranu. Može doći do infekcije – češće od ugriza mačaka nego ujeda pasa. Budite sigurni da su svi psi ili mačke koje imate vakcinisani protiv besnila kako bi zaštitili i vašeg kućnog ljubimca i porodicu. Ujede divljih životinja treba odmah da pregleda vaš pedijatar, a trebalo bi poštovati preporuke javnog zdravstva o lečenju za sprečavanje besnila. Često je psihološko oštećenje povezano sa ujedom životinje ozbiljno kao i sama fizička rana. Jednom kada ga pas ugrize – ili pokuša da napadne ili zareži – dete može da razvije celoživotni strah prema svim psima i drugim životinjama.

Izvor: Healthy Children
Prevela: Marija Filipović